Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    епа да така си ја сметаат дека трае 40 недели, затоа сите се буниме, хехх
    затоа јас ова си го имам зачувано и секогаш си го гледам за да не збунам ;)

2. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас и ти сме една недела разлика, може ке врискаме во исто време :lol: :D

3. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    хехее е да може така е , ама како е тргнато бебенцево машала може и ке те стигнам со неделите, сега краен термин ми е 21 јануари наместо 28, а докторката ми вели може и за божик ке се роди бебушката :D

4. ancetupance

ancetupance Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    164
    И мене ми се помести терминот според последните сметања. од 02,02 се помести на 29,01. А ова со неделиве е навистина просветлувачки..и мене ми испагаше дека целата бременост трае не 9 туку 10 месеци..хахахаха

5. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас многу не верувам на тоа термини туку го сметам како периоди, најдобро е после нова година да е а кога ке биде здравје оти многу има што се по цели недели после термин или пред термин така да не се ослонувам многу на терминот, е сега едино ако не закажам за царски рез, што и сум размислувала за тоа ама уште немам целосно одлучено.

6. ancetupance

ancetupance Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    164
    Само колку што повеќе ја гледам табелава толку повеќе ме збунува. Првиот месец трае од 1 до 5 недела?? Пет недели трае??? Оти гледам вториот месец почнува од 6 недела?? Истото и со петтиот месец, трае од 18 до 21 недела што се 3 недели вкупно а шестиот месец од 22 до 26 недела што значи полни 4 недели??? Или ја не свакам или стварно ми нема логика...

7. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    е да тоа со неделите неможе никој точно да одреди, ама обично си ја рачунаат според ехото
    и мојата докторка така си смета и секогаш кога одам ми кажува која недела сум според ехото и според големината на бебето, и така го одредува терминот :) ама здравје боже имаме сите време , од декември ке му ја мислиме :D
    а за царски една моја пријателка уште сега си се договори со докторката а терминот и е крајот на декември, тогаш само ке одредат ваљда точен датум ;)

8. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Јас многу повраќав секое утро кога бев бремена, наутро не можев заби да измијам. Киселини имав и јас, нема спас од нив, само после открив дека ако не јадам бел леб, тестенини, сендвичи, пици и слично , магично ја снема :)

9. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас на почеток немав киселини, ама еве сега почнуваат , пробав и со апчиња рупурт сите ги фалат,ама мене ми се грозни :puke: и спасот си го најдов во ервејс мастиките, пробај може ке ти помогнат :)

10. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Sеnjorita.lombardi а зошто да закажеш царски? имаш потреба или ?

Инаку ова со терминот не секогаш е точно , и мм ми вика ајде бре што волку закасни и јас му викам па еве ти си го правел кажи кога си го направил и кога фатило па ќе знаеме точно кога ке се роди... И нормално дека не знае и никој не може ни да знае. Едноставно кога ке му се искача ке си искочи.. :)

11. Katalea

Katalea Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    200
    Добредојде и ти посакувам лесна и убава бременост.. Неможам да ти дадам совет за киселините бидејки ги немав, но гледам дека немаш спомнато па да ти препороачам да си пиеш и фолна киселина, ја препорачуваат обавезно барем во првите три месеци и е од голема важност. Доколку не си почнала да ја пиеш, ако сакаш прво консултирај си се со докторот иако мислам дека секој гинеколог ја дава.. Верувај дека нема да згрешиш.. Поздрав и се најубаво, па ако треба нешто..тука сме :)

12. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Јас и ти исто се броиме :D т.е во иста фаза сме... Истиот проблем го имам и јас со мачнините, но многу повеќе со осетливоста на мириси и вкусови, поточно оној бајат вкус кој го имам на њух постојано со повремени осцилации :puke:

Anyway борбата допрва почнува :D ;) :* :*

13. Unique.chick

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    мене за киселините ми помага кисела вода, и маслинка една кога ке изедам сосе семката :)

14. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Unique.chick му се уарни изгледа на бебешкото во стомакот затоа не излегува, а. :D

Туку јас дојдов да ве охрабрам и да ви кажам да не се грижете многу ако бебињата ви се родат мали, мислам со помала килажа. И јас се родив мала, кило и 650, брат ми уште помал, па еве не’ сега пораснавме, здрави и живи, фала богу. Така да не му ја мислете толку. :)

15. Unique.chick

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Зверче малечко му се уарни и готово, ама кај и да е ке биде :)
    а за килажата исто така не се секирајте многу многу, никој не може точно да каже еве мене ми кажаа дека е 3.800 па баш ке видиме кога ке се роди колку ке биде :) и дали погодиле :)

16. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Во Гестациски недели темата, Уник има постаавено убава табела за неделите, еве да не се буните.

Добро утро на сите, гледам сте се размуабетиле синоќа :)
    Јас шетав до кај 22ч па кога дојдов дома, лошо, притисок, катастрофа , очи неможев да држам отворени. ПА отидовме на дежурен да се види што е работата, ми дадоа инекција Б6, и упут за во Чаир, но фала Боже не стасавме до таму, успеав да заспијам иако целата бев како во бунило.
    Којзнае од што бидна работата :?:
    Вчера си таксавме и кума за цуцата, па сега ја чекаме да излезе кога ќе посака, нешто ми вика дека нема уште многу да чека, па да видиме дали мама е во право со интуицијата :$ само да успеам да се средам, оти се е хаос.
    Уник не се жали што ја нема твојата , барем те остави да си средиш по дома , ми да и текнеше на сред реновирање да ти тропне, за кај ќе беше :lol: сега малку разбирање покажи па и ти :lol:

17. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Здраво феминки. И јас сум уморна денеска, синоќа имаше силно невреме и сите аларми на базените од околината се активираа околу 3 саат. Нормално дека тоа на никој не му пречеше да продолжи да спие освен на мене. Ќе ти се плукнам во базените!!!!!!!!!!!
    :swear:

18. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    Па нели има опција да одбериш дали сакаш природно или царски, и викаат дека со царски и бебето и мајката помалку се мачеле. Незнам да ви кажам не сум одлучила како ке биде тоа, а размислувам која е подобра опција, и тоа не само од аспект како јас подобро да поминам туку како бебето и на бебето како би му било подобро. Зборував со неколку лекари уште пред некој месец и лекарите имаат поделено мислење, некои викаат природно побрзо ке сум заздравела јас, други викаат со царски нема да се мачите ама па ке треба 2 недели да лежиш оти сепак тоа операција е. Плус јас ке се пораѓам во Скопје и ако се пораѓам природно како ке биде тоа оп почнаа болките па саат ипол возење до Скопје, е тука ми е мислачката сега.

19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Каде тоа ви даваат опција, сами да си изберете дали сакате природно или со царски да се породите?

Можеби е поинаку во Мк меѓутоа се знае стандардно зошто се прави царски.
    Ако бебето е поставено карлично(breeched), ако не се отвара родилката и ако животот на мајката или бебето се во опасност, тогаш се прави царски а не само затоа што не сака родилката природно да се породи.
    Не ми се верува дека било кој доктор би правел непотребна операција само по барање на родилката.

На ciribiribela и Annath им се допаѓа ова.
  20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    И мене ми е чудно тоа??? Ако имам избор секако дека ќе се породам природно!