@Suze18992 Со приоритетен упат во соба 36 појди на Гак. Вчера беше докторка Адела, фина делуваше скроз. А закажи и за на приватно за секој случај. Па ако си завршиш работа на Гак (а мислам ок ќе поминеш) не мораш да одиш приватно.
Јас правев прв скрининг кај матичен и плусна ГАК, на двете места исти мерките излегоа и истото ми го кажаа. Јас правев кај Ана Данева на ГАК, ако ја најдеш неа супер ќе поминеш.
Ќе видам да се погодам кај некој од докториве што прави скрининзи . Лани ми се погоди некоја докторка набрзина ме откачи .. ќе побарам и врски ако треба .
Што е многу, многу е. Цело време ги покачуваат цените во Систина и Ремедика. Меѓутоа да бидеме реални некој си таму гинеколог со 1500 пациенти и апаратура од памтивек, не може да се спореди со еден Димчев, Драшко, Корнелија, Димитров... Реално поради докторите одиме на приватно, лично јас. Далеку од тоа дека и на ГАК и Чаир нема добри доктори ама се е со молење, тегнење, врски итн.
Jas i ti sme so den dva razlika, jas denes 16+4, isto mi zakaza za 1 mesec. Dabroston ne pijam, samo utrogestan vaginalno stavam, sabajle 1x200 i navecer 2x200, depo na 4 dena i kleksani. Mi rece do 18ta nedela ke primam isto se, posle rece moze da namalime. @Lina-Detelina
Во ред е со бебенце се, напредува супер. Ми го мереше цервиксот Др, рече дека е добро затворен, но должината рече не е сјајна 32мм, во книшка запишал 33. После па рече во ред е, ништо не е страшно. Да продолжам со дабростон, за еден месец пак контрола, па втор скрининг, здравје. Полот моето срамржливо сонце не сакаше да го покаже. Го криеше со ножињата меѓуножјето, но на Др му личело на девојче, според што незнам. Така да пак не дознавме, наредно рече битребало да ни покаже.
So prioriteten upat pev jas minatata nedela. Po nekoe pravilo trebashe dnevnica da mi dadat vo 9 dojdov vo 14:30 me primija. Samo so termin nikako so prioriteten
Јас денес 17+0, влегувам петти месец. Знам дека сме блиску и затоа ме утеши и со тоа што ти го кажала Др. Ако бил страшен цервиксот ќе не викнеле сигурно на почести контроли. Само Бог да е со нас.
Не знам, така рече прво кога го виде, после кога го измери рече 32 мм не е страшно, добро е. Ама ете твојата Др вика дека е супер таа должина.
Хелоу мешиња! Дојдов дома од работа од еден исклучиво турбо ден и лежам на грб го чекам принц пиле мамино да клоцне, да се јави. Си викам што чекаш Ангело, не паднал ноќ па да клоцне, тоа кај нас само навечер се дешава, пред спиење, ноќна птица на мајка. Синоќа и во сон мрдаше, сонував кошмар па многу мрдаше. И он се уплаши. Од пропратен живот, освен бременоста, броиме денови веќе часови, да дојде 1ви септември, бато ќе биде прваче маче пресно колаче. Многу сме среќни, ни се падна учителката што ја сакавме, со омилените другарчиња од група од градинка, пресреќен е. Ова била најубавата година, ќе бил ем прваче ем ќе се родело бебето, многу бил среќен. Денес ќе се пегламе, ќе се дотеруваме за четврток, мислев да го однесам и на шишање, ама па убав ми е со фризурчето, ќе го оставам да биде така, ќе го шишам после. Убав на мајка
Da, ne samo so rece tuku koga merese izvika : ohooo super Ke lezime, ke odmarame poveke do nareden pregled Mene pred malku mi se javija od kaj maticniot, od utre ke odal vo penzija i da si baram nov se prenervirav. Boleduvanjeto mi e do utre, pa od 1vi mi treba novo i od kaj nov maticen. Sreka ja poznavam edna doktorka pa i zvonav da me zapise kaj nea,ama neznam kako ke sorabotuvame zasto mene maticniot mi bese cista formalnost za dokumenti. Ovaa sega dali ke prifati taka neznam, epten se iznervirav.
Само за да ве утешам еве гледам во мајчината книшка и кај мене бил 33 мм во 16 17 недела сега како расте плодот се качува нагоре и цервиксот се зголемува последна контрола ми е бил 41 мм, така да супер ви е цервиксот не е добро да е 28,25 мм сега вака е супер уживајте во бременоста и не си правете непотребни стресови со тие мерки
Па нормално е да се чека со приоритетен, прво ги завршуваат тие со термин а приоритетите се на крај. Секаде е така.
ОГТТ/ГТТ тест се прави само во Авицена Тавталиџе. Треба да си гладна и дур седиш во чекална не смееш да јадеш, вода само по потреба по една голтка. Ако повратиш од глукозата, тестот се поништува и треба да презакажеш. Ако одиш со упат преку матичен 36 ден. се плаќа, имаш 2 боцкања, на 0 и на 120 минута. Ако закажеш приватно, се плаќа 450 денари, и имаш 3 боцкања, на 0, 60та и 120 минута. Поинаку ги третираат пациентите кои си плаќаат приватно со тоа што трошат 3 реагенси глукоза наместо 2 за тие со упат што се. Само тоа е разликата во боцкањата. Дали ќе си платиш 36 ден. Или 450 ден.
Normalno ke e vo taa guzva ako odish za izveshtaj, ali ako odish za skrining.... ne fala. Kako na traka gi pominuvaat ti lezish nad glava ti stoi druga zena.
Веќе и кажале дека нема термини, затоа реков со приоритетен да појде. Ќе почека ама бар ќе заврши работа. Инаку јас 2 пати со приоритетен бев и се изначекав, знам што зборуваш