Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.038
    А за која земја се збори да не пишува некаде?

2. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    1.880
    По некое време ќе се навикнеш и мене ни беше така на почеток сега не ги осеќам јас од кога почнав ги пијам така ми рекоја.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    9.181
    Ништо. Се е тогаш за тогаш за пола саат и после пак на ново.
    Јас имам киселини од 4ти месец. Душата ми излага. Се давам во сода. Само тоа ми помага дур да заспијам и после на среде нок се будам со киселини . Страшно е. Гастро гард не можам ,ми се гади од нив....
    Едино нешто што ми помага се мастики лути ама треба да џвакаш нонстоп

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Мислам дека ја спомнаа Германија, ко што разбрав.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Гастрогардот кратко ми ги намалува, не ми поминуваат. Ќе пробам со сода па со мастики и на крај изгледа ќе си трпиме, тоа е.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Една членка пишуваше за Англија, а другава што се надоврза не кажа за која земја се работи.

На oblace1 и danichap им се допаѓа ова.
  7. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Не се секирај, исто и кај мене како преку ноќ да ги снема мачнините. До кај 11 недела мислев дека нема да издржам од толку шо ми беше лошо и од константно крварење. На прегледот во десетта му кажав на др, ми рече нормално е, затоа што се две и се е поизразено, ама ќе се смири. И за два дена ги снема, еве овој месец сум раат, знае одвреме навреме да ми се заврти во глава или да ми се потслоши од некоја храна или миризба, ама дефинитивно подносливо. Затоа не се вознемирувај, бебињата ќе се во ред, а и ти сега конечно поуживај додека ти е добро, бидејќи може и да се вратат.

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    1.056
    Цуцли од фриг од кај да земам, на kidsandco.mk ги нема боите што ги сакам ..

9. jovanaaaaace

jovanaaaaace Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    I jas imam mnogu maka so kiselini,duri mi se cini deka se gusam od niv,i toa pocnaa takvi otkako vlegov vo 9ti mesec... Ne znam vise so da pravam,Gastrogard slabo pomaga,i mleko nisto..

10. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Не верувам дека некоја жена би одела толку често на прегледи ако нема историја зад себе или ризична бременост. И мојот доктор матичен не гледа на ехо ако нема поминато повеќе од 4 недели, зошто до сега фала богу со бебињата е се во ред. Но ради историјата што ја имам и плус сум со ифв, секој месец одам за д димери, плус крварења имав, бактерии лечев и кој што чини јас се по доктори сум, сакала јас или не. А во странство исто секоја со различно искуство, имам пример жена што лошо помина ради тие нивни правила за сите жени исто, без оглед на историјата.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Diva0710

Diva0710 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    208
    :D:DKonkretno za Germanija odnosno jas kade sto ziveam Keln e slednava praksa. Dokolku e bremenosta normalna se odi 1 na 3-4 nedeli na doktor. Toj pregled e sekogas ist i vklucuva vaginalen pregled so spekulum i raka, zemanje brisevi i nekoi dr raboti, kratko eho samo ja stava sondata na stomak kolku da se vidi polozbata na bebeto i srcenceto, potoa kaj sestrite merenje tezina, pritisok i zemanje krv za obicna krvna slika. Znaci se se pravi kaj maticniot ginekolog ne se odi nikade na drugo mesto. Eha se vkluceni besplatni 3 vo 13 ta ned sto e 20 i nekoja i 30 i nekoja nedela. Mozes da si zemes paket eho da si platis ne e voopsto skapo 4 eha za 100 evra dopolnitelno koga sakas gi koristis. Za testovi i dopolnitelni ispituvanja kako skrien sheker, tokaiplasmoza i red dr raboti si plakjas privatno dokolku sakas izborno e. Jas vo konsultacija so maticniot napraviv se i povtorno ne e skapo po 20-30 evra e. Koga se vleguva vo 7 mi mesec se pocnuva so odenje na sekoi 2 nedeli na pregled istiot pregled kako do sega samo plus CTG se pravi na sekoe odenje pa se do kraj. Od 30 nedela nekade se javuvas vo bolnicata kade sto sakas da se porodis i zakazuvas Plan za porogjaj. Toj plan se pravi isklucivo so Oberarzt (specijaist) kade te pregleduva i si biras dokolku nema nekakvi indikacii kakov porogjaj sakas. Mozes da biras priroden porogjaj so ili bez epiduralna, porogjaj vo voda ili carski. Uslovite za vreme na porogjaj se na sosema dr nivo babicite se tuka te gledaat kako kralica. Isto taka za vreme na bremenosta si naogjas babica koja te vodi za se i toa e vkluceno vo zdravstvenoto. Nemam zborovi do sega kaj mene bese vaka za vo drugite pokraini na Germanija nemozam da zboruvam. Isto taka zaboraviv da napomenam deka soprugot prisustvuva na porogjaj bez razlika dali e prirodno ili carski do tebe e celo vreme. Prirodno ako se poragjas ti nosat obroci da jades za da imas sila da turkas toa mi bese cudno. Koga gi prasav a sto ako izvrsam nuzda na sred porogjaj mi se iznasmeaa mi rekoa toa e najnornalno:D

Последна измена: 6 септември 2022
    На Leanne, Lavender13, Doktor F и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Јас колку што знам не нашлаќаат дополнително за вагинално ехо. Додуша оваа бременост до сега еднаш сум била на прв скринонг кај Петровска и сама побара да ме види и вагиначно заради цервикс.
    Првата бременост исто, зошто и матката ми е навалена наназад, а и постелка ми беше на преден ѕид Димчев обавезно ме гледаше и вагиначно, а не ми наплатиле дополнително.

Честитки и уживајте во гушкање сега :party::party:

На najjacha и purple..m им се допаѓа ова.
  13. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    9.181
    Девојки. Офф сум ама на другите теми не ме читаат.
    Плис кажете ми добар фризерски салон со нормална цена за нијансирање ,до 2500. Мојата маалска фризерска ми бара 4500....|(

14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Нормално ненормално, реалноста е таа. Мене искрено не ми беше нормално кога другарки во МК со скроз нормални,школски бремености правеа секакви испитувања ( и стресови ) на секои две недели. Па упати од матичен, па брисеви, па бременоста ја води некој скроз трет доктор… хаос.

Пристапот е поинаков тука но се додека функционира за мене е супер. Јас поминав прв преглед, никој ниту ми зеде крв ни мокрача, да не речам бремена сум на жими мајка, со тест од аптека. Следната недела тек ќе правам лабораториски тестови,и тоа нема да е хормон за бременост туку железо и тироида. Толку. Прво ехо ми следува во 18-20 недела, освен ако не сакам на приватно да си проверам, но и тоа не можам пред 8ма недела. Е сеа една опција ми е да се стресирам пошо читајќи на темава во МК се прати и раст на хсг на секој два дена, или да се соочам со фактот дека тука и покрај тоа шо тие параметри не се мерат, се раѓаат здрави прави деца. Не знам како е за членката во Англија, но мене на првиот преглед бабицата ми зеде комплетна мед.историја и според тоа, доколку треба ќе се прават дополнителни испитувања. Но воглавном на бременоста се гледа како на природен процес кој се мониторира, не како болест.
    Затоа и најискрен совет до членката да верува на системот на земјата каде што живее и да не споредува со МК, бидејќи ќе си прави само дополнителни стресови.
    Иначе не сум Германија туку во една од скандинавските земји.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.175
    Супер пристап е и тоа, за нација каде тоа функционира. Според нивни статистики, здравствени состојби, генетски предиспозиции и начин на живот. Никој нема желба да оди на 2 недели на лекар и да се стресира, ама кога се мора, ќе се оди. Рече бабицата ти земала цела медицинска историја и според тоа се раководат. Значи сепак различни бремености и медицински истории различно ги третираат. И мене лани во првата бременост ми рекоа, млада си, здрава си, права си, функционирај нормално, па после спонтаниот направив испитувања што ми ги препорача мојата докторка (а не ги даваат некои доктори дур немаш 2 или 3 последователни спонтани што е лудост!), и сега не, не можам да функционирам нормално. Да не се сфатиме погрешно, криво ми е што се генерализираат работите и се тригернувам некогаш зошто навистина да имам друг избор стварно би сакала да уживам во бременоста, да отидам 3 пати само на ехо и да си функционирам најнормално. За жал ја немам таа среќа а има и многу како мене со исти маки и проблеми. Затоа, да членката нека се раководи според системот каде што е, ти раководи се според твојот, ама остајте не нас тука во системов заглавените да правиме крвни слики, скриени шеќери, брисеви и димери без да ни замерувате :)

На anggell, oblace1, najjacha и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Никој не замерува, само сакав да и посочам на членката бидејќи со блиска пријателка го поминав тој пат на стресирање и константно споредување на процесите и знам колку може да влијае психички.

17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.038
    Torch, рх фактор не направија?

18. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Ауф мила ужасен е за пиење. Јас пиев порано по едно од 200мг и мислам дека комирана бев. Од главоболка до лошење, вртоглавици и што не. Ако веќе мора да пиеш нека ти го смени со дабростон, конкретно јас немав никакви нус појави од него, а утрогестанот овој пат го примав вагинално и немав мака

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Што е torch? Рх фактор се испитува околу 20та недела.

20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Ne ispituvaat. Snaa mi e bremena isto e vo skandinavska zemja i ovde ispituvase letovo.