Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. danichap

danichap Moderator Staff Member

Мислев оти е запад стандард е секаде ХИВ,хепатитис, кламидија, херпес итн. Посебно оти може да се нема симптоми и трудницата да не е свесна. Германија со секоја бременост на ново го повторуваат. Ама скандинавскиве друг ред.

bertold and Lavender13 like this.
  2. Anturium

Anturium Популарен член

Гледам сте разврзале муабет за странство. Јас да си кажам за моето искуство во Швајцарија, кое многу ми се допаѓа. Прв преглед ми беше во полна 7ма, а тој си го плаќаш приватно, ехо (вагинално) брисеви крвна слика и крвна група правев, се кај матичнипт лекар значи не шеташ на различни места и ме кошташе 500 евра прегледот и 190 евра картичката со крвната група. Прегледите од 12+ се скроз бесплатни и нема начин да одиш на приватно, овде сите приватни работат и како матични и за да одиш кај друг лекар треба да го пишеш како матичен право. Имав прегледи во 12+, 21+, 26+ (заедно со испитувањето на скриен шеќер, и тоа го прави матичниот), 30+ и сите прегледи беа ехо (гледање околу пола час со мерење на органи и се детално објаснуват што е битно за таа недела), крвна слика и урина. Последниот преглед ми беше во 34+ заедно со цтг, кое обично се почнувало во 36+ ама кај мене порано заради прележан ковид во бременост, тогаш ми зедоа и брис за стрептокока. Презадоволна сум и од пристапот и од тоа што не талкаш на различни места со употи туку на едно место со еден термин завршуваш се што треба во тој период од бременоста. 2 пати завршив на итна поради крварење, е таму е друга прича, чекав околу 2-3 саати да ме примат и си ја поминав ноќта таму во чекална, чисто е мирно ама па си чекаш и се молиш неколку пати да те примат побрзо. Се тоа од 12+ недела до сега ми е бесплатно, вклучувајќи ги и витамините, магнезиум, сируп за запек и сите др апчиња што ми ги препишува матичен. Се изнапишав ама еве можеби на некоја ќе служи ова

oblace1, simplegirll, H.VAGA and 8 others like this.
  3. mace89

mace89 Популарен член

А каква врска или прележувањето на ковид во бременост со порано ЦТГ… нешто како поризична категорија те сметаат? Прашувам бидејќи и јас на почеток на бременоста прележав ковид односно баш кога сум останала бремена и после некаде околу 20 недела пак бев позитивна. Незнам дали треба да го нагласам тоа на докторот што ќе ме пораѓа:?:

4. Anturium

Anturium Популарен член

Искрено не знам не прашав подетално. Во 7ми месец почнав да имам лажни контракции и се јавив на матичната и тогаш таа ми рече дека ќе правиме порано цтг поради прележан ковид за секој случај. Баш ќе прашам нареден преглед (ако го дочекам) и ќе ти пишам ако дознаам нешто повеќе

mace89 likes this.
  5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се согласувам, не може да се види, но има знаци што еве укажуваат на дијагнозата.
    Како и да е не "солам" памет, само кажувам мое искуство и како јас одлучив по препорака на докторот да не правам. Сите ке си одлучат што е најдобро за нив и нивните бебиња.
    Тука само споделуваме искуства.
    :inlove:

6. mace89

mace89 Популарен член

Важи, фала ти :hug:

Anturium likes this.
  7. Doktor F

Doktor F Популарен член

35+ и желудников мислам ке ми прсне, и на почетокот имав гадење и повраќање ама ова е некст левел.
    Лажни контракции имам се почесто, иако на цтг е се ок.
    Стомаков де од едната, де од другата страна се стврднува, по некое време од двете :worried:
    После ехо и цтг денес мислев дека ке излезе бебево мое и тоа преку уста, ме исклоца ме уби :whew:

Инаку за системов у странство се чудам, алал да ви е како издржувате.
    Ние тука самоиницијативно може правиме некои испитувања, може дремеме по чекални и фаќаме врски ама пак би поминала низ се тоа за да бидам мирна и да знам дека е се во ред, отколку недај боже да се случи нешто.
    Иако се случуваат секаде непредвидени ситуации, ама мислам дека секогаш е подобро да се спречи отколку да се лечи.

Убава вечер да имате, јас вечерва сум боксерска вреќа :punch::rofl:

Ano, Alexandrite, 1209 and 2 others like this.
  8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Дали некогаш ви се смачува бременоста?:whew: Прееска имав таков момент и само реков аман ми е веке сакам ова да заврши и да ми се врати нормалниот живот. После тоа се обвинував, плачев зашто така реков ,си викам будала една неблагодарна,наместо да бидиш срекна што имаш ти види што збориш. Ама некогаш стварно преку к..ми доаѓа;(

9. Anturium

Anturium Популарен член

Леле иста сум, не знам што е со желудникот овие денови. Немам апетит од се ми се гади, а чувствувам глад. Некоја тапа болка постојано, па и контракции језиви стврднувања. Преска бев на кафе едвај издржав. Станува се потешко офф ;(

Doktor F likes this.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Може ехото не е потребно толку често, ама и двапати во цела бременост да го имаш според мене е лудост, на 12+ и на 20+ демек тие најбитни и други не мора. Јас имам бабица тука исто, ми се јави и ми зеде историја и втор разговор со неа или средба имам дури на 31/10, а до тогаш што? Не сметам дека е нормално да не се прават тие испитувања што ги прават луѓето во МК, сметам дека се потребни па макар биле и само ради мирна совест. Јас повеќе стрес си стварам од чекањето 3м за преглед, верувам полесно би ми било да имав шанса да одам почесто.
    Цимерката од тоа чекање за преглед имаше излив, вонматерична да и била бременоста, да со симтоми, со позитивен чека термин, кога добива напад и одма на итна и прснал јајцеводот и и го извадија заедно со јајникот, ќе умреше за малце, да отидеше рано ќе и го спасеа јајникот може.
    Исто и колешка моја имаше два спонтани оти никој не и направи проверка на нешто што требало во првите 3м, генетско испитување некое и бебето двапати имаше прекин на срцева рекација, да имаш преглед до 12 недела вајда ќе го знаеш тоа, а вака остануваш на верба дека се е во ред.
    Забегав малце од темата ама мислам дека кога се работи за бременост па макар да имаш и најлесна на свет, си треба пратење на состојба и се што треба да се провери на време, особено во првите критични месеци, вака мене никој ништо не ми кажа, ни препорака за витамини, ниту за за исхрана, ниту некој ме праша како сум, оставена сама на себе и на интернет буквално. Тоа според мене нее добар пристап.

11. Doktor F

Doktor F Популарен член

Ова ни е за добредојде во 9ти :rofl:
    Дај боже да помине зошто не се издржува.
    Ми се јаде ми се плаче а после јадење ми е уште потешко :(
    За контракцииве јас уште си пијам магнезиум, заборавив да прашам до кога може ама сигурно не е штетно, помага колку толку.
    Ке издржиме, мораме :muscle::inlove:

12. Anturium

Anturium Популарен член

Баш преска му викам на мм кога ќе се породам ќе го изедам најголемиот хамбургер што постои :D Јас прашав за магнезиум зашто некогаш пијам и 3 пати на ден поради болките у кичма и грчевите во нозите, ми рече слободно да пијам до крај, не спомна дека треба да прекинам. Искрено не знам што би правела без него(facepalm)
    Ајде уште малку остана, јас си посакувам септемвриско бебче, се надевам ќе ме послуша и нема да чека до термин :inlove:

Iris-1234, Doktor F and Bella_Stella like this.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Ќе разговарам со докторката за да го ставам вагинално мила. Јас се чудев од што толку тој умор. Буквално станувам од спиење и пак ми се спие..

mace89 likes this.
  14. Tess36

Tess36 Истакнат член

Не знам што толку не нападнаа нас смотаните што сме останале во Мк дека идеме и си ги даваме сите пари за прегледи. Прво и основно, докторите закажуваат преглед на 4-5 недели, што според мене е сосема нормално. Ама од друга страна има скроз различни бремености, не се сите "природна појава", туку некој коски оставил по болници со години за да стигне до тоа, и баш поради ризици, претходна лоша историја или патолошка бременост мора да одиме и на вонредни прегледи и конзилијарни мислења. Нема потреба да споредувате, или да дигате паника дека некој бил на три еха, некој на ич. Овдека кај нас знаеме колку ни е "прекрасно" здравството и како можат да заташкаат било каков нивен превид, па можеби и затоа сме повнимателни. Ама дефинитивно не сакаме сите да трчаме секои две недели од болница во лабораторија па кај матичен, но за жал така функционира.

15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Истооо...
    Октомври ми се гледа далеку и мене, ваљда ке не послушаат :lol:

Anturium likes this.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Јас никаде не прочитав дека некој мисли дека сте смотани, баш напротив, преодговорни сте и доста едуцирани за да може се сами да си терате. Јас искрено од вас овде научив многу за бременоста, и благодарение на вас знам точно што да прашам матичен и што да очекувам од следен преглед.
    Најбитно од се е секој да си го најде начинот на водење на бременоста и докторот кај кој ќе е смирен и на кој ќе му верува, било да е тоа на 2 недели преглед било на 4-5 недели. Секој различно ја доживува бременоста и со различни ситуации се носиме. Мене лично овој начин овде ми целосно одговара зашто прво имам огромна доверба во мојот матичен гиниколог, а и секогаш несебично ми одговара на се што ќе прашам, а верувајте прашувам многу со оглед на јазикот. Имам убава бременост без некои компликации фала богу и може и поради тоа уживам во неа и немам потреба од почести прегледи, да е била друга ситуација недај боже може ќе го ругав овој систем овде, кој знае. Нема потреба од префрлање каде е подобро. Се додека тоа му одговара на секој од нас, е правилно

Leanne, najjacha, Lavender13 and 7 others like this.
  17. Señorita92

Señorita92 Истакнат член

Devojki vo koja nedela pocnavte da go osekate bebeto jas sum 18 nedela ponekogas osekam Kako nesto da mi lazi haha dali e toa custvo inaku denes go doznav polot Devojce preubavo custvo

Zorajde, Sienna_MK, najjacha and 5 others like this.
  18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Токму така. Јас конкретно некои работи што "би требало" да се направат ги дознав од блиска што живее во Франција, таму се норма, ама нашиве доктори ми рекоа нема потреба од сето тоа и ги послушав, се адаптирав на нашиов систем. Таму надзор им правеле дури и со редовни домашни визити, буквално ти доаѓа дома мед.сестра со апаратура, те прегледува, си го гледаш бебчето убаво, барем во случаи кога станува збор за бременост со ризици. А кај нас идеш и дремеш на нозе со саати за патолошка да ти продолжат, пошо и тоа не знаат да го поедностават. Ама тоа е, секоја земја има различен систем и различни правила, а секоја жена различно ја поднесува и доживува бременоста, па затоа поентата ми беше дека џабе правиме споредби во однос на здравствени системи и поединечни бремености, затоа што тоа е неспоредливо. Може само да споделиме како сме постапиле во одредена ситуација, на што ни укажале докторите, ама тоа не значи дека така треба и мора да прават и сите други, затоа што можеби е сосема поинаков проблемот.

Anturium likes this.
  19. Doktor F

Doktor F Популарен член

Јас од 16 недела прв пат, како пеперутки.
    Тоа е :hug::inlove:

Zorajde and Señorita92 like this.
  20. simplegirll

simplegirll Истакнат член

1. Vo mk kade stk srapkata na zivotodeni e poniska od drzavata kade sto zivees a toa e neznam kade kako prvo ne se pravi krvna slika na dve nedeli, dd dimeri se ispituvaat dokolku ima potreba(mutacija, visok krven pritisok…),4d eho ako mislis na skrining go pravat okolu 20 nedela 80% od evropskite drzavi gi pravat, brisevi pred poroduvanje ako ne ti zemat za prirodno ima veronatnost bebeto da se zarazi. Se slozuvam deka ne pravat eho sekoj mesec toa da i deka najcesto e skriningot dr babica sledi.