Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. 1209

1209 Форумски идол

Јас останав бремена со 5.6 ТСХ тогаш ми зголемија терапија и од тогаш ми го немаат проверено и јас сум под стрес дека не е намалено и дека ќе има проблеми ама тука докториве не избрзаа да ме прегледаат, дури на 28 септември имам крв земање, а тогаш ќе сум скоро 13 недела. Се нервирав и јас за тоа ама немам што да правам освен да се надевам на најдобро.

DaisyDoo and ija like this.
  2. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

На колку време ти се контролите, јас одам на два месеци на контрола, следно имам и ехо на тироидната и крв земање за тсх. Сепак треба време терапијата да делува. Кај мене за два месеци имаше добар напредок.

ija likes this.
  3. Tess36

Tess36 Истакнат член

Па тоа малку чудно ми падна, сите што спомнувате над 2.5 сте со терапија, а ете мене и над 5 кога ми беше не ми дадоа. 3ка ми беше во прво тромесечие, кога е нели најризично, ни тогаш. Изгледа секој доктор своја приказна. Ама ќе пробам да не се паничам, колку што можам, барем до втор скрининг и тогаш пак ќе прашам Инаку и јас мислев дека 3 не е ништо ризично, ама читајќи ве тука сега ме стави во мисла. Плус и близнаци носам и се ми ствара паника.

GIGI69, ija and Iris-1234 like this.
  4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Ако ти е од 21 прва толку зошто не ти ставиле серклаж?
    Дали си на строго мирување?
    @Joraa имаше слично искуство, може да ти даде совет.
    Меѓутоа строго мирување и станување само до тоалет.
    Исто имаше и таблети што ги пиеја, каде да ги набавиш ке ти кажат подетално...

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Минатиот месец ми беше 2,5 и бидејќи рипна сега на 3,10 ми ја зголемија терапијата за да се стабилизира бидејќи штом варира заклучија дека не се стабилни вредностите. Слушајте си ги своите доктори за да не си правите паника:hug:

ija, Tess36 and Bella_Stella like this.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Јас контроли правам на 6м кога се враќам дома(не живеам во МК) ова ми беше прво зголемување нс терапија, две год константно пиев само 50мг, од 15 ми падна на 4 и се држеше на толку две год на секоја контрола. Сега се изненадив дека останав бремена со 5.6, почнав да осеќам симтоми како првично што имав и отидов на контрола, ми кажаа дека е зголемено и ми смени терапија, после нецел месец со новата доза дознав за бременоста и од тогаш не сум имала контрола. Значи до новата контрола тука што ќе ја имам ќе поминат скоро 4м, според мене тоа е многу ама немам што да правам, ќе пијам терапија и ако осетам некои промени одма ќе се јавам на бабица.
    Инаку 3 не е многу, сепак нормални вредност се над 4.5 мислам, да дека е идеално под 2 ама сепак до 4.5 е ви граница, така да не паничете со тие вредности, се ќе биде во ред.

mal.ecka, GIGI69 and ija like this.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Секако било помалку од 5.6 кога си останала бремена. Покачена ти е дозата и ти има делувано.

1209 and ija like this.
  8. anngelique

anngelique Популарен член

Требало да ти стават серклаж.. под 2.5 цм обично се препорачува. Јас со серклаж и 1 цм грло од 23та недела до 38+5 издржав ама станување само до вц.

Ena0310 likes this.
  9. ija

ija Популарен член

Дали ти кажаја поточно од кои месеци не е повеќе ризично за бебето?

GIGI69 likes this.
  10. ija

ija Популарен член

Најверојатно секој доктор различно кажува мене мојата докторка не сакаше да ми даде терапија на тсх 3 вредност ама пошто се спремав за инвитро виде не виде ми даде и сеа во бременост многу мала доза примам од терапијата ама јас сум голема паничарка ќе прочитам нешто и готово си викам мене ќе ми се деси мојот сопруг само ме кара ама посилно е од мене и мене само од стрес не ми се намалува.

Tess36 likes this.
  11. Grungie

Grungie Популарен член

Но не се гледа само ТСХ, ако ФТ3 и ФТ4 се оптимални,што всушност е најбитно, ТСХ и да е покачен не е страшно се додека е во референтните граници

Iris-1234, Tess36, ija and 1 other person like this.
  12. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Цело време се движам така околу 3 и нешто кога забременив, цело време ми посочуваше докторот дека е во ред нема да има проблем на плодот, сега не е школски до 2 нели, но не правела проблем и оваа вредност.

Iris-1234 and ija like this.
  13. Enci201

Enci201 Истакнат член

Јас сум во странство, секој месец во бременоста ќе се проверува тсх и консултација со ендокринолог.
    Сега на почеток на бременоста треба и т3,т4 и антитела да проверам.

Во бременоста е нормално да дојде до намалување на функционалноста на тироидната. Се зголемува масата на телото и бебето зема од хормоните.

Мене ендокринолог ми препорача да пијам допелхерц актив мама (фемибион ми било најлоша опција,оти малку витамин д има).

ija and GIGI69 like this.
  14. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Вие што се боцкате фраксипарин, дали ставате некои облоги, како грутка ми се појави кај десната рака и чешање имам на тој дел. Нема веќе каде да се боцкам.. ќе почнам во нога. :(

15. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Женски, секако сум во болница уште, но сакам ваше мислење ако имате од искуство. Ќерка ми е два дена, и по секое хранење (немам млеко уште, повраќа адаптирано и вода) повраќа речиси се'. Прима антибиотик бидејќи велат некоја инфекција, имала шлаем, не било страшно, но сепак сум загрижена како да поврати се', до сега е намалена 200гр

16. Perla*

Perla* Истакнат член

За боди земав 10 по долги и две по кратки ракави. За шпикозни и комплечиња исто 10

17. Joraa

Joraa Истакнат член

@Ena0310 dali ti predlozia cerklaz? Ako ne vo Gak prasaj vo Remedika…mene mi bese 22cm na 23 nedela pa na 24 imav iten serklaz kaj dr Jane vo Remedika i so strogo miruvanje stignav do 38 nedela i toa sami go izvajvme
    Konecot i pak ne se otvarav i zavrsiv carski |(…pak ke ti predlozam baraj mislenje od dr Jane vo remedika jas se vodev kaj nego za ova rabota i sum mnogu zadovolna

Sienna_MK and Ena0310 like this.
  18. Grungie

Grungie Популарен член

Веројатно е рефлукс, кај многу бебиња го има и поминува со тек на време. По хранење држи ја колку е можно подисправена,за спиење веројатно ќе треба душечето под мал агол.
    Секако таму има педијатри и неонатолози, инсистирај за подетален преглед и одговор на прашањето...
    Може да е интолеранција на лактоза или кравји протеин, но тоа не се манифестира толку рано..

Ljubica87 likes this.
  19. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Добар ден. Среќен празник!
    18+2 денес. Од синоќа забележав проѕирен исцедок од градите, малку жолтеникаво бело, како колострум, ама еве продолжува како проѕирно, не е во големи количини. Знам дека е нормално, ама не знам како и колку е нормално.
    Колки трае, како изгледа, количина, ваши искуства?

Profesionallhare likes this.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Честитки да сте живи и зрдрави и многу гушкање:party::party:

Зошто си правиш стресови и на одлична бета си повтоеувала. Како прво 48-72 часа треба отприлика дупло, значи секако мене ми личи дека е во ред. Опушти се и верувај дека чуда се случуваат и ете тебе те погоди после толку мака и вакво изненадување. Имаше тука и други членки после години борба и прва бременост со ивф што остануваа за второ бремени природно и износуваа супер, дури и полесни бремености.
    Јас дека во опкружување имам многу што се мачеа со инвитро, минимум 4 имам што за второ изненадно останаа бремени природно и исто така имаа уредна и супер бременост.
    Гали меше, гушкај дете и уживај:)

Маја Т, Sienna_MK and Ljubica87 like this.