Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Не ми ставија серклаж ради инфекцијата нели. Ми се излечи во 24та недела и Петрова рече дека сега е нож со 2 острици серклажот. Со строго одмарање ке истераме и без него. Во тие 3 недели додека имав инфекција грлото стагнираше 2.5цм. Сега се намали .. Во понеделник пак сум кај Петрова во Ремедика ке видам што ке каже. Се надевам да се во грешка на ГАГ. И претходниот пат на 3 места 3 различни мерења ми кажаа.. Збудалев више. Се молам барем до 32ра недела да издржиме со 1.5 цм цервикс.Ама изгледа сега бебе расте и притиска повише па се скрстило, тоа е моја претпоставка незнам дали е така...

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Девојки, дали ви прават само абдоменално ехо или и вагинално во второ и трето тромесечие?

Очекував јас само абдоменално меѓутоа кај матичната моја баш ради цервиксот до крај било пракса и вагинално.

3. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Ако има индикација ќе направат и повеќе пати. Еднаш ми направија во прво тромесечие и еднаш во трето тромесечие.

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Немам индикации за сега. На 16та недела т.е сега цервиксот е 4цм.

5. anngelique

anngelique Популарен член

Ништо само мирување и позитивна мисла и се ќе биде добро ;):)

Ena0310 likes this.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Јас последно бев во 17+ и исто ме гледаше абдоминално и на крај вагинално за цервикс. Мислам дека и на мојава и е пракса да го проверува редовно.

7. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Бета ти е супер јас кога правев на 72 часа ми се дуплираше па еве сега терам 7 месец, не си прави стресови и уживај во бременоста

8. ija

ija Популарен член

Е кај мене фт4 не е оптимално сега ми е 0.87 пред еден месец ми беше 0.93 а порано стално над 1 ми беше многу мала доза земам уште од на почеток од 0.25 сега ко ќе одам на контрола валда ќе ми ја зголеми ама сигурно не многу.

9. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Тие што сте со конизација колку често одите на прегледи?
    Имам 2.5 цервикс, толку ми е останат после операцијата

Моментално не сум на строго лежење, не ми препорачаа сеуште.

10. Tess36

Tess36 Истакнат член

Е да, тие секогаш ми биле скроз нормални, можеби и затоа не ме ставиле на терапија. Фала ти

Grungie likes this.
  11. Tess36

Tess36 Истакнат член

Иста сум, откако ми почнаа други здравствени проблеми и борбата со инфертилитет, почнав и јас за се да паничам. Претходно не одев на др се додеке не паднам во несвест, па и тогаш избегнував анализи што ми ги предлагаа. Ама сега после се, од се ми е страв. И не сакам да сум таква, ама мозок, може ли да го командаме? Плус кога се грижиш уште за уште некој што расте во тебе, мислам дека е разбирливо што сме вакви.

Mihaela123456 and ija like this.
  12. Grungie

Grungie Популарен член

Јас одамна сум со хипотиреоза,сегде кај што имам прочитано е дека најдобро е фт4 да е над горна половина од средина на реф.вредност, па според тоа треба да се корегира дозата.
    За жал кај нас 90% од докторите се водат по тсх. Последново искуство со ендокринолог ми е катастрофа,на долна граница фт4, не ми појачува доза и ми вика за месец и пол на контрола (facepalm) а бремена 7ми месец...

ija likes this.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Хепатромбин мачкај.

GIGI69 likes this.
  14. ija

ija Популарен член

Катастрофа незнам што да речам ми ида сама да си одредам терапија повеќе ќе ја погодам него доктор да ми даде терапија.

15. Grungie

Grungie Популарен член

Ако толку ти е шубе, консултирај се со приватен ендокринолог прочитај по форумот има доста споделени искуства во тема за тироидна ..

ija likes this.
  16. Feminka1234

Feminka1234 Истакнат член

Не е страшно, и мене ми се појавуваат понекогаш грутки, не ставам ништо-брзо поминуваат. Смени малку, почни во нога, и јас така се боцкам

GIGI69 likes this.
  17. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Мила, нормалмо е во бременост да варира вредноста и да се покачува. Мене ми беше 4 и нешто вредноста на ТСХ на претпоследно мерење, во 5 месец од бременост. Докторката ми покачи терапија и сега во 6 месец ми се спушти на 2,6. Јас истото ја прашав, дали треба да е вредноста под 2,5, таа ми рече дека тоа е сега во поново време да се држат до тие вредности. Порано жените и со 50 ТСХ терале бременост и раѓале здрави деца. Немој да се грижиш дека ќе има последица врз бебето. Може само докторот што те следи да ти покачи терапија и на следна контрола ќе се регулира.:)

ija likes this.
  18. ija

ija Популарен член

Проблемот е што многу малу ми ја зголемува терапијата и од тоа не ми се спушта тсх а фт4 ми се намалува ќе видам сеа колку ќе ми даде терапија ако не друг доктор ќе барам.

Sienna_MK likes this.
  19. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Вредноста од 3.1 не е страшна, имаш време да се консултираш со друг ендокринолог и да се среди со терапија. Немој да паничиш, безпотребно се држиме до вредности, само си правиме нервози, не ти треба тоа, не го стресирај бебенцето.:*

ija likes this.
  20. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Мене многу не ми е јасно за вредностите на цервиксот, во 21 недела кога бев на скрининг Петрова ми измери цервикс 3,9 цм и ништо не кажа. Сега сум 24 недела, во 25 пак ќе одам на ехо кај Петрова. Јас сум на строго мирување бидејќи имав обично крварење во 16 недела, постелката ми е нехомогена и со лакуни. Зошто докторката ти рекла дека ако ставиш серклаж е нож со две оштрици? Нели е поризично вака само со строго мирување? Нели серклажот го ставаат да се спречи скратувањето на цервикс? Искрено ништо не ми е јасно, извести не’ што ќе ти каже Петрова за сегашната состојба, се надевам дека на ГАК направиле погрешно мерење.:wasntme: