Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    783
    Не ми ставија серклаж ради инфекцијата нели. Ми се излечи во 24та недела и Петрова рече дека сега е нож со 2 острици серклажот. Со строго одмарање ке истераме и без него. Во тие 3 недели додека имав инфекција грлото стагнираше 2.5цм. Сега се намали .. Во понеделник пак сум кај Петрова во Ремедика ке видам што ке каже. Се надевам да се во грешка на ГАГ. И претходниот пат на 3 места 3 различни мерења ми кажаа.. Збудалев више. Се молам барем до 32ра недела да издржиме со 1.5 цм цервикс.Ама изгледа сега бебе расте и притиска повише па се скрстило, тоа е моја претпоставка незнам дали е така...

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.672
    Допаѓања:
    9.584
    Девојки, дали ви прават само абдоменално ехо или и вагинално во второ и трето тромесечие?

Очекував јас само абдоменално меѓутоа кај матичната моја баш ради цервиксот до крај било пракса и вагинално.

3. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Ако има индикација ќе направат и повеќе пати. Еднаш ми направија во прво тромесечие и еднаш во трето тромесечие.

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.672
    Допаѓања:
    9.584
    Немам индикации за сега. На 16та недела т.е сега цервиксот е 4цм.

5. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.821
    Допаѓања:
    7.020
    Ништо само мирување и позитивна мисла и се ќе биде добро ;):)

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.228
    Допаѓања:
    40.615
    Јас последно бев во 17+ и исто ме гледаше абдоминално и на крај вагинално за цервикс. Мислам дека и на мојава и е пракса да го проверува редовно.

7. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.189
    Допаѓања:
    1.655
    Бета ти е супер јас кога правев на 72 часа ми се дуплираше па еве сега терам 7 месец, не си прави стресови и уживај во бременоста

8. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    919
    Е кај мене фт4 не е оптимално сега ми е 0.87 пред еден месец ми беше 0.93 а порано стално над 1 ми беше многу мала доза земам уште од на почеток од 0.25 сега ко ќе одам на контрола валда ќе ми ја зголеми ама сигурно не многу.

9. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.274
    Тие што сте со конизација колку често одите на прегледи?
    Имам 2.5 цервикс, толку ми е останат после операцијата

Моментално не сум на строго лежење, не ми препорачаа сеуште.

10. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Е да, тие секогаш ми биле скроз нормални, можеби и затоа не ме ставиле на терапија. Фала ти

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Иста сум, откако ми почнаа други здравствени проблеми и борбата со инфертилитет, почнав и јас за се да паничам. Претходно не одев на др се додеке не паднам во несвест, па и тогаш избегнував анализи што ми ги предлагаа. Ама сега после се, од се ми е страв. И не сакам да сум таква, ама мозок, може ли да го командаме? Плус кога се грижиш уште за уште некој што расте во тебе, мислам дека е разбирливо што сме вакви.

На Mihaela123456 и ija им се допаѓа ова.
  12. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    2.252
    Јас одамна сум со хипотиреоза,сегде кај што имам прочитано е дека најдобро е фт4 да е над горна половина од средина на реф.вредност, па според тоа треба да се корегира дозата.
    За жал кај нас 90% од докторите се водат по тсх. Последново искуство со ендокринолог ми е катастрофа,на долна граница фт4, не ми појачува доза и ми вика за месец и пол на контрола (facepalm) а бремена 7ми месец...

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.265
    Хепатромбин мачкај.

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    919
    Катастрофа незнам што да речам ми ида сама да си одредам терапија повеќе ќе ја погодам него доктор да ми даде терапија.

15. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    2.252
    Ако толку ти е шубе, консултирај се со приватен ендокринолог прочитај по форумот има доста споделени искуства во тема за тироидна ..

16. Feminka1234

Feminka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2022
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    173
    Не е страшно, и мене ми се појавуваат понекогаш грутки, не ставам ништо-брзо поминуваат. Смени малку, почни во нога, и јас така се боцкам

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Мила, нормалмо е во бременост да варира вредноста и да се покачува. Мене ми беше 4 и нешто вредноста на ТСХ на претпоследно мерење, во 5 месец од бременост. Докторката ми покачи терапија и сега во 6 месец ми се спушти на 2,6. Јас истото ја прашав, дали треба да е вредноста под 2,5, таа ми рече дека тоа е сега во поново време да се држат до тие вредности. Порано жените и со 50 ТСХ терале бременост и раѓале здрави деца. Немој да се грижиш дека ќе има последица врз бебето. Може само докторот што те следи да ти покачи терапија и на следна контрола ќе се регулира.:)

18. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    919
    Проблемот е што многу малу ми ја зголемува терапијата и од тоа не ми се спушта тсх а фт4 ми се намалува ќе видам сеа колку ќе ми даде терапија ако не друг доктор ќе барам.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Вредноста од 3.1 не е страшна, имаш време да се консултираш со друг ендокринолог и да се среди со терапија. Немој да паничиш, безпотребно се држиме до вредности, само си правиме нервози, не ти треба тоа, не го стресирај бебенцето.:*

20. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Мене многу не ми е јасно за вредностите на цервиксот, во 21 недела кога бев на скрининг Петрова ми измери цервикс 3,9 цм и ништо не кажа. Сега сум 24 недела, во 25 пак ќе одам на ехо кај Петрова. Јас сум на строго мирување бидејќи имав обично крварење во 16 недела, постелката ми е нехомогена и со лакуни. Зошто докторката ти рекла дека ако ставиш серклаж е нож со две оштрици? Нели е поризично вака само со строго мирување? Нели серклажот го ставаат да се спречи скратувањето на цервикс? Искрено ништо не ми е јасно, извести не’ што ќе ти каже Петрова за сегашната состојба, се надевам дека на ГАК направиле погрешно мерење.:wasntme: