Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Леле душо па ти си била пак бремена :inlove: честитккии и со лесно да си ја износиш бременоста. Баш ќе ни биде интресно со малешаниве дома и плус новороденче :D Јас ќе ти дадам совет да не се замараш со бети и глупости, еднаш си направила и доста е сега ќе си чекаш да си одиш на преглед. А иначе ако веќе испитуваш треба во иста лабараторија за да се спореди резултатот, за 48/72 часа треба да се диплира, Гушкиии до вас:hug:

На Маја Т, Rtulka и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Гингигел земи и масирај до 3 пати дневно после јадење :hug: ќе се среди

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.746
    Фала ти. Успеав да ставам кантарионово масло едвај и излегов малку во вц па ми се намали болката. Сега ставив еден крем пишува дека е за надворешни, белки ќе помогне и кај внатрешни. Ќе пребарам сега за таблетите дали ги има овде. Белки нема да ми се врати пак болката, многу неподносливо е ;(

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    53.065
    Офф знам.. јас и сега се мачам со внатрешни, надворешните ги снема.
    Приметив само канатрионот ми помага.
    Кога одам во вц, ко пак да се пораѓам боли,
    2 пати ставав чепче за да се олеснам.
    Сега почнав и чај да правам од сушени сливи, манџички помрсни со месо.. супи ..
    Пробај и со исхраната малку да смениш и често ставај кантарионово.

На Doktor F, AniSk и fana им се допаѓа ова.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.746
    Ти останаа и по порагајот или тие поминаа па нови се појавија? Многу мачно е ова, кој имал знае :( Ја прашав матичната за таблети рече сега никакви, по порагај ќе ми дале некој ако сум имала уште. Да продолжам со кремот и кантарион рече. Со исхрана се трудам некако, мада јадам се не се многу ограничувам. Ама изгледа ќе морам да тргнам благо, црвен пипер и тврда храна.

6. Gabrielle...

Gabrielle... Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    239
    Друштво, давајте совет како се справувате со менструални болки околу половината, и стомак што тежи надолу и боли од што тежи на секое станување од кревет?

Првпат ми се случува болка во цела бременост (денес 34+1, близначка бременост, вкупно двата плода треба да тежат нешто повеќе од 4кг, а јас висока 150цм :sweat:)
    Цела ноќ имав како на пола саат такви болки во кичмата и ме провоцираат за во тоалет... таму кога ќе појдам дали и 3 капки ќе измокрам. Стомак ме боли само кога ќе станам за во тоалет, бидејќи тежи надолу (и таа болка од денес ја имам). Лежам од 25та недела, со скратен цервикс 1.8 цм, а пред 5 дена 1.6. Налет се, па и почна малку по малку и мукозниот чеп да пушта. Бев на цтг сабајле, мирно е, значи менструалните болки се лажни контракции:^)

Од докторката сум покриена со терапија: 2×утрогестан, 2×б6, 2×магнезиум (си воведов и трето апче) ... понеделник имам закажано термин за преглед, викендов мора некако да се издржи.

За траење на болките ќе се истрпат, само да не се искомплицира нешто, барем до 35та недела сакав да можам да издржам.
    Дали издржала некоја со вакви болки некоја недела плус?

7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.746
    Јас сум веќе повеќе од месец со менструални болки, болки во кичма и стврднувања на матката, цтг исто мирно. Издржливи се или многу јаки? Моите се издржливи и поминуваат и после некој саат или некој ден па се појавуват.
    Ако се издржливи мислам дека не се страшни, прати на колку време се појавуваат и дали се константни

На Gabrielle... му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Gabrielle...

Gabrielle... Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    239
    За издржливи, издржливи се, само некако ме провоцираат да станам за во тоалет "да се ослободам"... а таму очекувам дека ќе ја испразнам бешиката, ама ништо. И на толку станување, веќе стомакот ми тежи, и ме боли како надоле да влече. А кога лежам не ме боли стомак. Ноќеска мислам дека цела ноќ имав менст.болки, ме фаќаа и пуштаа, и затоа отидов на цтг, си реков дека тоа е тоа... ама мирно беше... а сестрата за секретот од мукозниот чеп ми рече штом не е измешан со црвено како крв, туку е само како кафенушлаво, не е страшно...
    Само викендов да го издржам :sweat: Дека првпат ме фаќа болка малку паника ми створи. Досега само си лежев и не беше страшно:(

9. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    53.065
    Нови душо, внатрешните сите ми се последица од напнување и надворешни нови имав, ама ги снема нив .
    Штом така ти рекла матичната, терај со кантарионот, ќе се намалат:hug:

10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.746
    Оф леле значи никако спас од нив, да си се подготвам психички :(

Немам искуство со породилни болки, ама ете мене често ме боли веќе долго време. Мислам дека ќе издржиш уште. Само мирувај повеќе. Кога имаш болка одмор обавезно, мене тоа ми помага најмногу. Ќе бидете добри, веќе и за бебчињата нема ризик. Со лесно :hug:

На Kate Rina 93 и Gabrielle... им се допаѓа ова.
  11. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    1.412
    Здраво искуства со спуштен цервикс? 28 недела сум денес матичната на рутинска контрола ми кажа малце како спуштен да ти е цервиксот,иначе 29мм ми е и со серклаж сум. Btw јас прв пат слушам за спуштен цервикс омекнат,скратен и сл имам слушнато меѓутоа за спуштен денес прв пат..

Последна измена: 9 септември 2022
  12. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Здраво девојки, во која недела се прават вторите брисеви? Првите ги направив во 16 недела, сега сум 24 и следна недела сум на ехо преглед.Фала.

13. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.558
    Мене матичниот ми кажа во 35 недела дека ке ги правиме

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Првите обично се прават 12-13 недела, после од 21-24 ( не се задолжителни и не ги прават/препорачуваат сите гинеколози) и после од 33-36 недела.
    Јас вторите не ги правев, на првите се беше ок и матичниот рече нема потреба.
    Така да консултирај се најдобро со матичниот.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  15. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    250
    Brisevite sto se pravat vo 35 nedela se samo za streptokoka ili so spekulum se zemaat poveke?

16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.144
    Допаѓања:
    6.746
    Мене само за стрептокока ми зедоа без спекулум

На simplegirll му/ѝ се допаѓа ова.
  17. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.423
    Допаѓања:
    8.590
    Женски од како влегов во 7ми бебето како послабо да го чувствувам. Удара и клоца ама не силно и често како и претходно. Нормално ли е? Многу сум исплашена да не се случува нешто лошо.

18. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    9.181
    Леле исто. Не ми се верува.
    Пред неколку дена влегов и послабо осекам. Претпоставувам дека растат па немаат веке толку место за роварење. Јас и на докторот му се јавив вчера да го прашам. Ми рече доколку ја осетам 10 пати во денот, добра е.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.423
    Допаѓања:
    8.590
    Исто исто. Читав за длабоко дишење на нет и еве сега тоа правам.

20. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Девојки заврши и вториот скрининг, супер поминавме, фала му на бога бебушки добри. Е сега докторот ни даде предлог за срцињата да одиме кај докторот Димески, многу подетално можел да види се. Немало никакви индикации, рутински тоа го предлагал на сите. Какво искуство имате вие, го правевте ли тој преглед?

На najjacha, Rtulka, juice_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.