Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Нормално е првите 3м да има мачнини, нека најде нешто што и одговара. Сите ова сме го прошле и сите сме правеле испитувања на почеток. Нека си најде доктор на кој ќе му верува и тоа е тоа. Трудна е, тоа е, мора да се пројде низ се што носат 9те месеци бременост. Со лесно нека и е.

Kate Rina 93, Rtulka, Ena0310 and 3 others like this.
  2. ija

ija Популарен член

Да доктор ендокринолог
    Ќе проверам крв за две недели да знам дека пред земање на крв не се пие еуторикс и секој ден го пијам во исто време и после два сати ништо не јадам ни пијам само лежам не станувам одма можи треба да се движам.

Sienna_MK likes this.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Не секој гинеколог е способен да види и тешка аномалија. Моето бебе имаше хипопластично лево срце, една од најтешките дијагнози. Матичниот кој се правеше компетентен за скрининг и дури ме викна и на посебен преглед за срце во 24+ недела, тврдеше дека се е во ред и направи таков пропуст што ми го скрати животот. После тоа коментарите од сите доктори што ме гледаа беа дека е невозможно да не се види аномалијата, ама ете јас сум очигледно изрод со ептен лоша среќа, не знам.

Митко важи за добар доктор и верувам и гледам дека не му работи егото зошто рекол дека он гледа тоа што гледа, а сепак си постои специјалист за ехокардиографија што подетално ќе го прегледа срцето. На пациентот е да одлучи.

Пријателка пред скоро време роди бебе со ВСД во Германија, никој претходно на скрининг не видел дека има било каков проблем со срцето, открија откако се роди.

За Драшко можам само да кажам дека е многу добар доктор. Јас втор скрининг здравје планирам кај Димчев, ама и покрај тоа планирам и кај Драшко да отидам зошто и самиот рече сакам да се видиме во следна бременост и да ти кажам дека сѐ е во ред. Јас ќе одам од претходно лошо искуство, а кога се нема индикации дефинитивно не е неопходно.

eli25, ivance.., Beatris and 5 others like this.
  4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Баш ми е жал што еве кај тебе имало таков пропуст, фатален.
    Меѓутоа сметам и дека во приватните болници се иницираат премногу непотребни прегледи, на терет на пациентот.
    Може така налага самата болница за дополнителен профит.
    Кај 99% од пациентите конкретно трудници да кажат вакво нешто врвни стручњаци, сите ке отидат и ке направат дополнителен преглед, а реално кај 1 % само ке има потреба.
    Стварно не знам што да кажам, дај боже кај сите се да биде во ред, ама и претерано е ова што се прави.

Bella_Stella and simplegirll like this.
  5. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Јас искрено би ви препорачала да си направите ехокардиографија и според мене мислам дека треба да биде ставена во задолжителните прегледи. Од мое лично искуство иако немаше никаква индикација да ме пратат на тој преглед а и јас не бев доволно упатена, бебето ми се роди со срцева аномалија транспозиција на големи крвни садови, која на ехо воопшто не беше видлива, ниту пак нешто укажуваше на тоа. Во мојот случај ова излезе така подмолно нешто, цела бременост супер, бебето супер напредува нема никакви проблеми, се породив и тогаш констатираа дека имало срцев проблем кој иако во 95 % од случаевите се решава со операција, јас ја немав таа среќа... Сепак ваша одлука е,но според мене најдобро да се направи.

Last edited: Sep 11, 2022
    Ano, Doktor F and Bella_Stella like this.
  6. Bella_Stella

Па не би рекла дека болницата налага сѐ да се проверува, повеќе е до некои од докторите. Ете Ивановски и Димчев се од иста болница и горе доле во ист ранг на стручност, едниот предлага, другиот не.

Пред да останам бремена овој пат, од мака почнав сама да си предлагам на докторката во Систина да правам хсг, маж ми спермограм, па и хистероскопии ми се вртеа во глава и она ми вика, јас можам уште одма да ти речам станувај одиме да направиш сѐ, ова е приватна болница. Ама зошто да се изложуваш на таков трошок кога проблемот е друг и нема индикации. Ептен беше фер и коректно од неа.

Исто и кога се пораѓав како што бев во бунило и не знаев кај се наоѓам од целиот шок дур ми дадоа да потпишам сто документи сестрата ми вика дали сакате обдукција, протоколот налага да ве прашам. Ние збунети викаме не знаеме.. А она вика немојте да правите, се знае причината, не се изложувајте на трошок од 600 евра кога ништо нема да смените. А можеше пример слободно да каже аа се препорачува и како што не знаевме кај сме големи беа шансите да се согласиме.

Сакам да кажам дека можеби давањето одредени насоки им е наложено од болницата, ама не сите даваат совет за одредено испитување или процедура чисто да те поминат од ред и да профитираат.

И онака одењето во приватни болници кошта, уште еден преглед како ехокардиографијата нема да не осиромаши. Ама пак ќе речам секој пациент си одлучува..

eli25, Rtulka, ivance.. and 1 other person like this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Многу ми е жал за твоето лошо искуство. На никого не би посакала да доживее такво нешто. Имаше и на форумов мајка која живее во странство што не и виделе хипопластично срценце. За среќа кај нејзе после неколку операции детенцето е во ред, сега веќе голем дечко што оди во училиште.
    Кај мене и докторката што ме водеше и Димчев се посомневаа на ВСД и како што кажав јас по индикација отидов кај Драшко.
    Знам дека лошото искуство не тера да бидеме многу попретпазливи, ама затоа нели и бираме кај кои доктори одиме, особено за скрининзи, па дури одиме и на второ мислење, за разлика од странство каде го немаат тој "луксуз".
    Мм долго не можеше да се реши за второ дете токму заради историјата со првото детенце иако кај нас беше најлесната аномалија која се среди без никакви последици. Ама кога ќе оставиш бебе на 5 месеци на операција на отворено срце, колку и да е рутинска според докторите, траумата останува. Затоа сега тоа го потенцирав уште на првите прегледи и многу порано почнаа подетално да го следат срценцето.
    Јас само го споделив моето искуство, сепак останува секој да одлучи за себе.
    Само нема да се согласам дека во приватните не се натураат непотребни испитувања и интервенции, бар моето искуство не е такво, плус и од човек што работи таму знам со какви притисоци и таргети работат. За среќа на гинекологија и ивф делот се дури и преоптеретени па можеби е малку поретко тоа, ама сепак го има.

А тебе ти посакува мирна бременост и да си гушкаш здраво право бебуле :hug:

mal.ecka, tina-63, Rtulka and 7 others like this.
  8. Bella_Stella

❤️

Ano likes this.
  9. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Женски имате бел исцесок? Јас утрово забележав повеќе на гаќи и долу се бришам и кога се буцкам има повеќе.
    Во 12та недела кога ми земаше брисеви, исто рече имаш зголемен бел исцедок, можно е да излезе кандида позитивна, ама брисевите беа чисти.

easterbunny123 and Sienna_MK like this.
  10. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Јас имам бел исцедок на дневна влошка и како водичка малку без мирис. Истото и мене ме интересира дали е нормално, не е обилно и не е секогаш присутно, но сепак го има?

Lina-Detelina likes this.
  11. Homme

Homme Истакнат член

Поздрав до сите трудници ви посакувам со лесно да ви оди до крај :inlove:

Јас сум сега 4+5 (со претходно искуство од една биохемиска бременост)
    На преглед не сум била сеуште. Во текот на следната недела ќе одам.

Ми треба совет околу кои витамими треба да ги пијам?

Пијам Фембион 1, дали се во ред или да ги заменам со некои други и дали е доволен тој состав или да земам уште нешто додатно плус?

12. Pipismel

Pipismel Истакнат член

И јас имам на влошката секогаш вчера ми се потрошиле и немав да ставам сабајле гаките суви???

13. Bella_Stella

Додека не одиш на преглед не земај ништо на своја рака. Почекај, докторот ќе ти каже дали треба нешто плус.

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Сосема доволно е Фемибион 1. Ако треба нешто плус, докторот ќе ти каже. Со лесно:l:

15. Beatris

Beatris Популарен член

Фала Ви многу на споделените искуства на сите. Ги разбирам членките што имале прелоши искуства и го предлагаат прегледот. Многу прашалници имам во глава, првото е што кај мене се две бебиња, од една страна ќе добијам дупла сигурност дека е се во ред со двете, но што ако не дај боже само едното има проблем, што би правеле тогаш. Ќе почекам уште некоја недела, имам време мислам, од вторник сум 22та недела, имам блиски доктори гинеколози и нив ќе ги прашам што мислат, па ќе одлучам сама, зошто маж ми си кажа негов став, но пошто му ја пукнав главата со прашања, дигна раце и ми рече одлучи сама што мислиш дека е најдобро, тоа ќе правиме.

mal.ecka, Doktor F, juice_ and 3 others like this.
  16. Bella_Stella

Ако си во финансиска можност да го направиш прегледот не треба да се мислиш. Не размислувај што би било ако едно од бебињата би имало проблем. Верувај ми подобро е да знаеш од претходно. Јас сум скоро убедена дека сѐ е во ред со нив, ама и да има нешто сигурно нема да е сериозно и нерешливо. Не е во ред секој ден да ти работи во потсвеста прашањето дали треба или не треба да одиш на ехокардиографија. Како што кажав ако си во можност ништо нема да изгубиш, само ќе си имаш мир до крај на бременоста.

Rtulka, BoNaNa123 and Beatris like this.
  17. fana

fana Форумски идол

@Homme продолжи до преглед со фемибион. Докторот ќе ти каже дали треба да го заменип и со што и дали треба да пиеш нешто дополнително.
    Со лесно :)

Homme likes this.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Луѓе можеби е глупаво прашањево, но дали на некој му се случило да се измоча во спиење? Мислам последниве три вечери сум на раб да се измочам во спиење, страв ми е и да заспијам од ова. Легнувам со скроз празна бешика и се будам три пати за мочање, ама веќе ептен кога ме притиска, дури и во сонот сонувам дека се олеснувам и тогаш скокам и трчам во вц. Многу ми е страв дека некое сабајле ќе се разбудам помочана. Знам дека е глупаво размислувањево ама само на ова мислам последниве неколку дена.

19. Beatris

Beatris Популарен член

Само што се јавив во Систина, прегледот за близнаци е 9 000 ден. Искрено имаме финансии, но што е со цениве, таму сакам и да се породам, уште сега сметам колку пари треба да имаме за не дај боже ако треба да бидат во инкубатор. Секако сакам да купам се најубаво, први бебиња ми се, не знам оваа излегува илјадници евра да потрошиш до крај на бременост. Премногу е или мене така ми изгледа...

Mihaela123456, mal.ecka and Rtulka like this.
  20. Bella_Stella

Премногу е дефинитивно, не се нормални со цените. Злоупотребуваат што сме трудници во денешно време и ќе си ги дадеме и последните пари за сѐ да е во ред. Јас наброив од кои трошоци ме поштедија, ама доста бев и оштетена кога се пораѓав. Ни наплатија пакет за спонтано породување од 90 000 ден во кој спаѓаат три ноќевања, прегледи за бебе итн. А јас ниту имав бебе, ниту прегледи и бев таму само една ноќ. Не сум единствена за жал што имала такво искуство и можат да си воведат пакет за такви случаи. На страна тоа што плативме 6 000 за брз ковид тест, а не беше нешто итно, 27 000 за фетоцид итн. На маката на луѓето профитираат многу често, ама тоа е.. немаме избор некогаш..

Mihaela123456, juice_ and BoNaNa123 like this.