Јас цениве не им ги разбирам од аспект што во приватни клиники во Европски земји пакети за породување се поефтини од кај нас (и тоа не за мала сума поефтини), а стандардот не ни се ни споредува. Кога ќе собереш породување (еве кај мене да речеме со царски ќе треба), сите прегледи и скрининзи, терапии, витамини, мислам глава ќе ме фати кога се ќе израчунам. А плус за предвремено породување што инкубатор и неонатална во приватниве е најмалку 500 евра ден. Премногу е... и да има човек финансии се кога ќе се собере сумите се стварно енормни. Ама што вели @Bella_Stella немаме избор некогаш...
јас обично имам повеќе после зголемена физичка активност. По консултација со матичниот гинеколог, малце сум помирна бидејќи ми рече дека тој тип на исцедок е нормален и се додека брисевите се чисти, нема простор за паника ☺️
Ja sum beter stanuvam u wc idam se taman da legnam mi se prioduva pak ama sea pa druga panika iam sekako utre sum i na lekar bebe osekjav do skoro visoko pod gradi deka e a sega mozam dvete race da gi stavam na mesko mislam deka beba apla e spustena dole i mi e strav da ne se rodi pred pretermin
Витамини за бремени што содржат вит д треба да се пијат попладне или навечер. Ако пиеш порано, пред 12:00 тоа предизвикува Еутирокс да не се врзе во крвта (полоша апсорбција). Тоа треба да се внимава.
Витамините подсле ручек ги пијам е сеа ако има врска одма ко ќе се напијам еуторикс не станувам туку седам во полу исправена положба со перница позади мене па тоа да има врска.
Не би сакала да отварам стари рани но ме интересира кај нас во државна немаа ли можност да те породат?или за тоа што се работи за доцна бременост. На државно имаат ли комисија што одлучува за сериозноста на аномалии во доцна бременост?
Без гајле, не ми е проблем да споделувам. Напротив, сакам мојата приказна да послужи како пример да се биде попретпазлив, не да исплаши некого. Инаку во специфичен период беше целата случка. Точно пред Велигден. Драшко ме прати кај Чадиковски да ни каже кои се опциите, а тој не прати кај тројца други доктори. Ана Данева - Гак, Адамова - Санте Плус и Димчев - Систина. Тоа беше всушност собирање конзилијарно мислење. Кога сите доктори се потврдија со ставот не ни беше во опција да чекаме да помине Велигден. Не можев да продолжам да живеам во агонијата и сакав да завржи што поскоро. Уште следниот ден ме примија и се породив на Велики Четврток, а за Велигден веќе бев дома. Од тогаш тој празник за жал ме асоцира на тага и празнина… Сега терминот ми е во Април по некоја случајност. Се надевам дека ќе ги засакам одново и месецот и празникот…
Јас со првата бременост на 01.01 оваа година прокрварив, а уште на 31.12 вечерта добив непријатност и болка. Мене тој празник и сите по него, јануарските кои ги поминав во болница ме потсеќаат на неубави, за жал доживеани моменти. Оваа година што иде, после тие празници треба да влезам во девети, па се надевам ќе биде се добро овој пат, и кај мене и кај тебе и кај сите.
Како ги осеќате движењата на бебето во скоро 19 недела? Некогаш е многу активно, а некогаш го нема воопшто. Но тоа што ме интересира е што најчесто го осеќав на десната страна и висина под папокот, а сега под стомак накај вагина каде што се витка стомакот. Мало е уште да се осеќа секаде, можно е да се спуштило некако пред 4 дена бев на ехо добро си беше сместено, а сега ударите долу ги осеќам и паничам да не се спушта надолу? Нареден преглед ми е дури втор скрининг за 3-4 недели
И јас го чувствувам ниско над вагината како тебе, а некогаш и погоре под папокот. Лево, десно, сегде шета . И јас не го чувствувам ептен често, а некогаш кога плива, плива по 15 минути можеби. И јас си помислувам така да не се спуштило многу долу, па кога ќе го осетам погоре си се тешам, а добро е и погоре го има си викам. Инаку на моево нозете му се скроз долу, ама не е страшно рече докторот. Во која недела ќе го правиш скринингот?
Ох леле прв пат осетив така и одма паники, нема раат. Матичната ми кажа 23 недела ама можно е 22 да направам, планирам кај Димчев па ќе се јавам да видам и кај него како ќе фатам зошто за првиот не успеав една недела на одмор го фатив, а втората пополнета.
Женски здраво. Ме интересира тие што сте со мутации што се боцкате, дали имате на нозете флеки, синици или потечени вени? Дали дава знак таквата состојба?