Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Душо не мислев на уредни бремености, членката има кафеав исцедок, лошо се имам изразено.
    Меѓутоа и кај скроз уредни бремености, не би се сложила дека пример дигање тегови е нешто најнормално или трчање или било каква претерана физичка активност.
    Сите гинеколози препорачуваат после 12 недела да се практикува физичка активност.
    На почетокот се вгенздува плодот сеуште и не се препорачува.

На oblace1 и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  2. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Девојки, тука ве има најмногу па ќе си прашам. Имам голема стара лузна од операција на слепо црево и сега како што нагло ми расте стомакот (секој ден ми е сè поголем, а 16та недела сум), лузната се вцрви и ненормално чеша. Ме чеша цел стомак, ама најмногу лузната и ме загрижува црвенилото. Дали некоја од вас се соочила со такво нешто и знае што можам да направам? За една недела сум на преглед и ќе видам што ќе ми каже матичната, ама дотогаш ако знае некој нешто, би ми било од помош.

3. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.175
    Реплицирано беше на членка што збореше дека има кафеав исцедок :) Крај краева секоја бременост е различна и секој како си се осеќа и нормално како препорача доктор така нека прави. Жени и кросфит вежбаат у бременост а има некои и што се релација кревет вц. Не сме ние стручни да расудуваме што може и е нормално што не. Јас коментаров го сфатив како совет кон членка со мака. И беше ок совет според мене.

На elenaklasik, Doktor F, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Баш дигање тегови, односно вежби за зголемување мускулна маса се препорачуваат повеќе во бременост. Центарот на гравитација на телото се поместува и полесно се справува со оваа промена доколку има мускулна маса да ја поддржи промената. Секако со поголема претпазливост и помала тежина. Трчање/кардио се препорачува но со поголема претпазливост заради олабавување на зглобовите, нешто што се случува во бременоста заради испуштање хормони.
    Самиот плод е добро заштитен од карличната коска во првите 3 месеци, затоа и нема некои поголеми ризици кои би допринеле за прекин на физичката активност во овој период. Напротив, во случаи каде нема индикации за мирување многу полошо е доколку не се практикува физичката активност.
    Се додека вежбите што ги правите се прилагодени и имате осет за вашите граници, продолжете со вежбање доколку сте вежбале претходно. Доколку не сте, ништо не ве спречува да почнете сега и да си го олесните процесот.

На Bella_Stella и Ano им се допаѓа ова.
  5. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    742

Колку стара лузна?
    Јас имам лузна од слепо црево си се зацрвенува од време на време (25та+) ме чеша нон стоп ,стомакот уште толку. За ублажување мачкај си уље. Јас си го земав од Дм уље за трудници ме смирува.

6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    6.712
    Јас да пријавам еве веќе 2-3 часа немам болки повеќе. Изгледа лажна узбуна ќе е, или најава да си се спремам за во скоро време. Фала ви на сите :l:

На Zorajde, Alexandrite, Bella_Stella и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Немам лично искуство ама велат дека многу помагало маслото на Еуцерин против стрии. Пробај го, многу е убаво, јас превентивно го мачкам и ја прави кожата еластична и мека.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.879
    Допаѓања:
    18.751
    Јас како читам од напишаното велиш дека до 12 недела не се препорачува пешачење. Тоа е пишано, ако си мислела на друго си испуштила.
    Точно е дека се вгнездува ама нормални активности не се забранети. Пешачење е една од нив.
    Реплицирано да ама пишано да се однесува на сите бремености.
    Пак ке кажам, исцедоци крварења спонтани претходни итн се третираат на друг начин.
    Бременост кај која е се во ред нема рестрикции. Се прави исто како претходно, само вежбање со помал интензитет.

9. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Па од вчера после прегледот почнам со дабростон. Ми рече доктроката 3х1 да ги пијам, сабајле кога се случи ова се имав веќе едно напиено… и кога и се јавив ми рече веднаш да испијам 4 наеднаш и д продолжам со терапијата на секои 6 саати по едно апче. Сега мирувам. Станувам повремено низ дома кратко и толку… Сега пак се слушнавме со докторката рече да вклучам и магнезиум бидејќи си имам повремено тапи болки.

Се надевам позитивно е ова, се мести сакусот и расти (така се тешам бидејќи вел ден плачам)

а воедно не напоменав ми виде и циста во лев јајник околу 4 цм, па си велам да не ми е од неа вака…

Па сега и хормоните у вис, отварам форумиве читам спонтани абортуси и одма плачам…

10. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Да испив 4 апчиња наедна дабростон (и претходно едно пред да го видам исцедокот како регуларна терпаија)
    Сега сум ок немам исцедок повремено некои тапи болки, ми вклучи и магнезиум да пијам.

На ohlala и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Пробај да не се стресираш и да се опуштиш. Знам дека ти е премногу тешко ама стресот само ти одмага. Примаш терапија значи си покриена од тој аспект, сега лежи и мирувај. Речиси секоја од нас имала таков исцедок во рана бременост ама на крај ќе се среди.
    Со лесно:muscle::hug:

На Bella_Stella и Doktor F им се допаѓа ова.
  12. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Многу стара, од пред 30 години. Досега никогаш не ми се вцрвенила, ова сега првпат со растењето на стомакот. И јас го имам тоа масло, мачкам сабајле од него, навечер павловичева со ад, па ќе видиме.

13. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.175
    Кое масло од ДМ го користиш дали можеш да споделиш те молам?

14. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Јас земав првин крема мустела, ама не го поднесувам мирисот. Сега го имам маслото од дм на babylove, тоа ми е евтино, а и не е лошо, а навечер мачкам павловичева со ад измешана. Кожата ми е пресува, затоа толку мачкам уште од сега, стрии немам, ваљда е рано, само тоа црвенилото на лузната и околу неа. Ќе го пробам и еуцеринот по се изгледа.

15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Негде читав дека павловичевата нема никаква хранлива вредност за кожата и на некој начин за џабе се мачка. Пробај го и путерот на Хипп, убаво хидрира и е околу 400ден ама Еуцеринот е незаменлив во поглед на хидратација.

На TheGoldenPeach и Tess36 им се допаѓа ова.
  16. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Јас и навечер и насабајле ставам вагинално, и така некогаш како грутки, мислам дека е нормално.
    Сигурно има дејство.

17. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Фала ти, баш ќе ги пробам.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    1.056
    Држаци за цуцли убави кај да најдам? Да не бидат прескапи, а не ми се чека од али.

19. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    119
    За првата бременост, во последните месеци, се мачкав само со Павловичева. Не ми се појави ниту една стриа. Е сега може е и од тоа што во цела бррменост се поправив само 6 килограми, а и се породив во 37 недела.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    742

Прикачени фајлови:

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.