Колку ви е цервиксот во почеток од бременоста? Читав на интернет дека во 10 недела треба да е 4цм, во понеделникот кога бев докторката ми измери 3 см и ми кажа дека е добро. Тука ве читам дека и не е баш добро. Не сум нешто активна дома сум воглавно седам или лежам.
Мојот матичен кога го прашував за цервикс на почеток на бременост, ми рече не се ни мери сега цервикс, таму после 20 недела ке мериме, битно е да е затворен, ние не знаеме колку бил пред бременост па сега да те извадам од памет ако е неколку мм пократок од "стандардите". Така да многу е рано 10 недела за такви мерки. Мене на прво мерење околу 20 недела ми беше околу 3,4; 3,5 цм После тоа 4 цм и сега веке не ни прашувам а и не пишуваат во извештај.
Nitu bolki,nitu kontrakcii,apsolutno nisto ne cuvstvuvam. Vcera na pregled vo Remedika,doktorkata pretpostavi deka sum imala bezbolni kontrakcii,pa se namalil cerviks. Ostanuva da lezam, slusam soveti od doktori I da si cekam Prva bremenost,zatoa sum isplasena.
Ако можеш префрли се кај Аријан, никогаш не ми направил мене проблем за боледување, паталошка и слично Во безбедна зона си,ич не се плаши. Јас се породив 34+5. Па еве бебе супер е, до мене лежи.
Се мислев за него и Валбона, кај Нептун што има ординација. Аријан и е и замена на Борислава, не знам дали знаеш...
Ovie denovi Kako me udiraat se nekoj topli branovi Neznam de zesko mi e de stomak ke pocne da boli ke pusti i se taka so mi bidna Neznam
Како зимате фраксипарин и аспирин? Денес др Кочоски на гак ми кажа да почнам со фраксипарин 0,6 а аспиринот да го продолжам до 32 гн. Читав негде дека крварење се ствара па затоа реков да прашам како ги зимате колку растојание треба да има? Фала однапред
Обично се зима на растојание од 12 часа. По шема секогаш така го даваат, од сабајле на пример во 8 ќе земеш аспирин и после навечер во 8 ќе се боцнеш со фраксипарин. Јас користам моментално клексан од 0,6 од сабајле во 10 и навечер боцкам клексан од 0,4 исто во 10.
Фала многу Он ми запишал на извештајот клексан 0,6 меѓутоа баравме во аптеките немаше нигде и после ми кажа може и фраксипарин. Каде го набавувате клексанот од 0,6?
Јас го купувам од Солун, кај нас го нема, само користат фраксипарин за поголема доза. Јас лично се одлучив за клексан од 0,6 и така докторката ми одобрува да ги примам без да ги мешам со други замени.
Јас не сум знаела за ова и си терав по мое, сега ме фати паника кога прочитав како требало... Јас и фраксипарин и Аспирин земам наутро
Јас многу паѓам психички Лежам најголем дел од денот, не се движам многу, не излегувам никаде. А не сум таква личност воопшто и многу ме мава психа станувам депресивна. Многу до тие што сте на строго мирување, не ни можам да замислам колку ви е тешко
За ова прв пат слушам, но ако така ти рекол доктор така ќе си примаш. Јас дури примав клексан 3 пати на ден од 0,4 и плус аспирин помеѓу нив.
Јас сум на строго мирување скоро 2 месеци. Првиот месец ми беше тешко, но полека се навикнав. Тешко е за психата и се губи осет за тоа што се случува надвор, но сепак форумот и жените тука ми даваат сила.Сепак да си родиме здрави бебиња е најголемата мотивација, знам дека денот е предолг, но мила мора да се издржи.Која недела си?
Цервикс пред 20гн не се мери бидејќи до тогаш отприлика бебето е доле ниско и со тоа не е реална бројката измерена. Мене во 22 ми измери прв пат, ми рече дека е супер, толку само. Иначе цервиксот може многу да варира и од тоа колку си седел, кој дел од денот е мерен, дали наутро, дали навечер... се си има свое. Мене денес денот многу тежок ми се виде, пукнав, тешко, спарно, мачно, лошо... да можев ќе си го преспиев цел ден. Дома ми е хаос, ама утре ќе се чисти, денес ќе легнам порано да се наспијам оти јас ако легнам касно никако не спијам убаво, така да во 10 ќе се комираме со синко. Сакам да се одморам убаво па утре ќе му ја мислиме. Иначе трнењата ми поминаа откако почнав по 2 пати на ден да пијам магнезиум, уште малку во нозе осеќам, ама ќе си зборам сигурно со доктор. Добра ноќ мешиња и се надевам на помалку станување навечер!
Капа доле 37 полна сум, се ми е во ред само последната недела имам многу болки во стомак и контакции. Ме советуваа за мирување. Не строго, само препорака од лекар е, ама јас баш сериозно си го сфатив
Мила па ти си пред крај, уште малку ќе се гушкате. Можеби болките ти создаваат поголема нервоза и непријатност при лежење. Јас сум 25 недела, сега за сега е ок лежењето, но имам уште многу до крај.