Da se nadovrzam, vtora bremenost mi e, imav epilepsicni napadi pred 18 godini na moi 13 ipol od pubertet predizvikani,piev terapija 7 ipol godini i posle toa si ostanav bremena so prvoto veke 2 godini i 7 meseci e zivo zdravo pravo, se rodi so rascep mal na gorniot mek del na ustata,napravena operacija na godina vreme vo maksilofacijalna se vo red, vo meguvreme razvod na moite, nervozi stresovi i posle 18 godini dobiv pak napad vo son vo fevruari ovaa godina i prvo piev depakine pa vidov deka se stetni, go zamoliv cepreganov bidejki toj mi bese doktor pred da pocine da mi gi smeni vo kepra, mi dade pola sabajle pola vecer, od taa terapija dobiv uste 2 napadi ali da kazam deka snimki ege i magnetna perfektni kako na bebe mozok se pridoneseno od stres i sovet da bidam pozitivna i da ne stavam se na dusa...
Eve sega od 5ti avgust navaka nemam nisto piam kepra apcinja tie bile za zeni so aktivni napadi i sto sakale da ostanat bremeni i ragjale zdravi deca. Sega sum 5ta nedela za vtoro, i psihata me izede , se e vo red konsultacija so nevrologot deka nema potreba od panika u vezi apcinjata kepra bile bas za taa rabota,sekade go pisuva toa deka ne stetat na plod, no mene me jade deka koga ne primuvav niedno apce 18 god deteto mi se rodi so rascep i sega za ovoa tolko mi e strav, a se e uredno, na ginekolog bev i sega za 10 dena treba za srce da odam. Bremenost so prvoto imav perfektna skriningot bese okej i priskata na 8mi mesec mi kazaa za rascepot..
I sega me interesira dali nekoja ima slicno iskustvo bidejki mnogu se plasam za vtoroto a baska i nisto ne osekam i dopolnitelno psihi si praam izvinete na dolgite postovi
И ти си од Охрид? Задоволна сум. Бев во 18та недела, од прилика 20 25 минути траеше, објаснуваше. Е сега не знам дали тоа му беше скрининг, пишува ехо на фетус, во втор скрининг страницата во мајчина мислам ги има впишано мерките. Наредно сум во 22ра недела. Првпат одиш кај него? Ако сакаш приватно пиши ми.
Дали куркумата е дозволена или забранета во бременост? Ми беше останато негде во глава дека е забранета, а пред некое време земав апчиња против респираторна алергија - Алергофорте, по препорака на гинекологот, без да видам дека во составот имаат куркума. Испив неколку, ама сега некако ми е шубе да ги пијам.. Маж ми ме искара дека докторката сигурно немало да ми ги дава ако се штетни, ама мене стварно ми е страв и најверојатно нема да ги пијам, ќе си ја трпам алергијава...
Женски како изгледаат вистински контралции и како да знам дека е време за цтг? И дали ако има вистински контралции се гледа на ехо дека нешто се случува?
Расцеп на уста или зајачка уста ако мислиш не се јавува како последица на епилепсија, и луѓе со епилепсија и чести напади раѓаат здрави прави деца. За да не се паничиш и читаш се и сешто, земи прочитај како и зошто се јавува зајачка уста. И слушај си го неврологот, тој најдобро го знае твојот случај и може најстручен совет да ти даде. Уживај во бременоста и опушти се.
Која недела си? Вистинските контракции мене ми кажа гинекологот нема шанси да ги утнеш. Се јавуваат на исти интервали и стануваат поинтензивни. Почнуваат и да се кратат интервалите од една до друга... На ехо не се гледаат, на цтг да.
31 сум. Не се толки интензивни боловите, а и со иста јачина се цело време , ама на моменти ги имам од вчера. Најмногу ги чувствувам кога се движам и легам на страна. Бев на преглед се е во ред, постелка, цервикс, бебето... Не знам што да мислам.
Прв пат слушам за ова, а цела бременост ја ставам во речиси се што ќе зготвам Ај баш пиши ако најдеш повеќе инфо
Да не се болки од мрдање на бебето? И јас некогаш имам такви и прво мислев дека се контракции па баш ми се случи на сред ехо и докторката рече бебето е
И јас сум 31ва, некогаш кога бебе се преместува ми се стврднува цел стомак и како болка слаба осеќам. Не знам како е кај тебе ама ако ептен ти е мисла прави едно цтг макар што мислам дека ништо страшно не е.
Женски, и јас да се пофалам, помина прв скрининг, се е во ред. Камен од срце ми падна оти имам 35 год и инвитро сме. Сега треба да чекам резултати од приска и да се консултирам со матичен гинеколог. Инаку многу ми е лошо. Грлото е партал, не можам да голтам, мускулите ме болат, па генерално како воз да ме удрил. Детево и тоа болно, со мрсули. Човек не знае што попрво да среди. Се сеќавам првата бременост како бев посветена, читав што треба да се јаде, одмарав. Сега кога како, некогаш заборавам дека сум бремена Туку ај бременост ќе помине, како ќе се снаоѓам со две, многу ми е страв
i jas ja koristam vo jadenje celo vreme, toa bilo za lekarstva od kurkuma i za bilo koj e opasno ako se pomine dozata. Od eden rucek ne e opasno
Леле мамички што да мислам веќе три недели немав кафеаво сега пред малку пак на бришење имав кафеаво и пак ме облеа страв....докторот на почетокот ми кажа малку одлепена постелка а после на следен дека во матката си е се во ред и со бебе се во ред и дека кај некој зени така си имало кафеаво розево....ама сега кога пак видов мислам дека е крај на светот.... 15+ сум во недели