Измери си го на мене пред некој ден ми се случи тоа јас сум со низок притисок 90 со 60,80 со 50 а тогаш ми беше 110 со 80 но јас имав страшна главоболка се напив парацетемол и б6 и за пола саат повратув можеби и тебе ти е благо покачен од времево но да ти прави проблем
Еве сега мерев, 60 со 100. Инаку повраќам више 3,4 дена по ред. Мислев помина тоа со утринскиве мачнини но се враќа пак.
Девојки хелп..имав близок контакт со внука ми болна од сипаници.....8ми месец влагам.. Никогаш не сум прележала ни големи ни мали..има опасност?
Па мислам дека најбезбедно е да се јавиш кај матичниот, сипаниците се доста заразни и по близок контакт веројатност има да се заразиш, се сеќавам дека мајка ми така со нас беше болна. Не паничи, сако јави се да го прашаш за совет. А не знаеше дека има сипаница или уште немаше симптоми кога ја виде? Знам дека има ризик од сипаници во бременост, за бебето проблем може да се јави ако си до 20та недела, покасни мислам дека нема страшно, кај мајката може да де јават компликации, сигурна си дека немаш прележано? Може не се сеќаваш, реткост е некој да нема прележано какако мал.
И јас немам претерано, ама мислам дека се ризични во прво тромесечје а ти си веќе трето. Овде ако добро се сеќавам беше трудна и со сипаници една мајка ама не ми текнува која, роди здраво право девојче.
И јас многу се плашам од сипаници. Докторката ми напомени да пазам зошто има многу Варичела. Мајка ми вика дека сум немала прележано. Како што знам до 16та недела било поризично ако фатиш, после тоа не толку. Жена на другар на маж ми е бремена со трето, а другите две деца и прележаа сеа скоро, она во поодмината бременост е и како што ја гледам не и е ништо, може ги има поминато претходно, не знам..
Немаш опасност, така ист период ги прележав. Бев страшно осипана од глава до пети точка до точка и еден ден температура шашава не висока, до кај 37.6. 28,29та недела бев јас, бев дури и за мислење на инфективно тогаш, нема ризик ништо. Опасно е до 12та ако се фатат (кога најбитни работи се развиваат кај фетусот) и на крај пред пораѓај (да не родиш и да фати новороденчето). Малата ми е 5г сега, здрава права
Сигурно ли е ова дека после 12та недела не е опасно? На инфективно ли ти кажаа така? Гледам сите различно кажуваме, кој после 12та, кој после 16та, кој после 20та. Не дека имам некој контакт со деца, ама имам со колеги што имаат деца, одат во градинка и се плашам..
Да на инфективна ми кажаа така и матичната. За варичела така, до 12та е опасно за плодот, а на крај е опасно за новороденчето да не фати. Додека за морбили ми рече дека опасно е во било кое време од бременоста..
Се слушнав со докторката за рече опасно било првите 3 месеци, и последниот месец пред пораѓај као Иначе немаж прележано ни една к затоа ми е страв ама ајде нека не чува господ.
Морбили се оние сипаници овчи? Јас ич во овие не се разбирам. Имам прележано онакви ко точки шо чешаат. Тие шо се? Јас ко испитав торч, покажа намалени антитела за рубеола. И то не знам шо е, ама кај гинекологов сестрата рече ретко се ширеле, сепак да избегнувам контакт со деца. Е сега тој контакт да не е гушкање? Или општо самата близина е ризична ако детето е заразено?
Штом си секогаш до низок супер ти е притисокот, а за мачнините незнам што да кажам јас сум една од тие среќници што го поминав почетокот без мачнини сега нз како ке биде за натаму
Не знам зошто не ми текнуваше на името на Мариз, а знаев за кого пишувам ама како да кажам која ми беше проблемот. Бејби брејн!
Варичела си прележала, обично таа е таа што сите ја прележуваат како мали, а морбилите се поретки и повеќе опасни (ммр вакцината е за нив). Кај нас за Варичела нема вакцина, а во други земји има и за неа. Јас во Грција на 3ти ден одмор избив, па во амбуланта ми соопштија дека е Варичела и се чудеше докторот не видел одамна, дека кај нив со вакцината е спречено ширењето. Инаку Торчот ти покажал антитела за Рубеола дека имаме примено вакцина за таа. Јас искрено тогаш конкакт со други деца немав, синчето не одеше во градинка, шетавме се на отворено дека Август, во сред лето од кај ја закачив поима немам, никаков близок контакт немав со дете некое што имало. Син ми 2 недели после мене изби, а после син ми и сестра ми (дека ни она немаше прележано како мала). Уживајте во бременоста, ако ја има периодов кој нема прележано колку може нека се штити.
Здраво феминки, користам оперил три ден по едно прскање. После колку време можам пак да ги користам? Полудување е со ринитисов..Поздрав
Хелоу Добив инфо од работа од колешки дека како трудници сме ослободени од плаќање на преглед кај матичен гениколог нели што работи со фонд.. мене мојов ме цица убаво секоја недела одам по 500 денари за ехото ..и башка 500 за прогестерон инекција. Дали и вас ви наплаќаат? Не знам дали да му спомнам ..