Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Притисокот го мериш?

2. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Обично низок ми е, денеска не сум мерела.

Iris-1234 likes this.
  3. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Измери си го на мене пред некој ден ми се случи тоа јас сум со низок притисок 90 со 60,80 со 50 а тогаш ми беше 110 со 80 но јас имав страшна главоболка се напив парацетемол и б6 и за пола саат повратув можеби и тебе ти е благо покачен од времево но да ти прави проблем

4. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Еве сега мерев, 60 со 100. Инаку повраќам више 3,4 дена по ред. Мислев помина тоа со утринскиве мачнини но се враќа пак. :(

5. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Женски имала некоја од вас искуство со бактеријава во уринокултура?

Attached Files:

6. Misskirova

Misskirova Популарен член

Девојки хелп..имав близок контакт со внука ми болна од сипаници.....8ми месец влагам.. Никогаш не сум прележала ни големи ни мали..има опасност?

7. 1209

1209 Форумски идол

Па мислам дека најбезбедно е да се јавиш кај матичниот, сипаниците се доста заразни и по близок контакт веројатност има да се заразиш, се сеќавам дека мајка ми така со нас беше болна. Не паничи, сако јави се да го прашаш за совет.
    А не знаеше дека има сипаница или уште немаше симптоми кога ја виде?
    Знам дека има ризик од сипаници во бременост, за бебето проблем може да се јави ако си до 20та недела, покасни мислам дека нема страшно, кај мајката може да де јават компликации, сигурна си дека немаш прележано? Може не се сеќаваш, реткост е некој да нема прележано какако мал.

mal.ecka likes this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И јас немам претерано, ама мислам дека се ризични во прво тромесечје а ти си веќе трето. Овде ако добро се сеќавам беше трудна и со сипаници една мајка ама не ми текнува која, роди здраво право девојче.

Misskirova and mal.ecka like this.
  9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

И јас многу се плашам од сипаници. Докторката ми напомени да пазам зошто има многу Варичела. Мајка ми вика дека сум немала прележано. Како што знам до 16та недела било поризично ако фатиш, после тоа не толку. Жена на другар на маж ми е бремена со трето, а другите две деца и прележаа сеа скоро, она во поодмината бременост е и како што ја гледам не и е ништо, може ги има поминато претходно, не знам..

10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

@mariz

AngelOfArh likes this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Немаш опасност, така ист период ги прележав. Бев страшно осипана од глава до пети точка до точка и еден ден температура шашава не висока, до кај 37.6. 28,29та недела бев јас, бев дури и за мислење на инфективно тогаш, нема ризик ништо. Опасно е до 12та ако се фатат (кога најбитни работи се развиваат кај фетусот) и на крај пред пораѓај (да не родиш и да фати новороденчето). Малата ми е 5г сега, здрава права :)

mal.ecka, AngelOfArh and Misskirova like this.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Сигурно ли е ова дека после 12та недела не е опасно? На инфективно ли ти кажаа така? Гледам сите различно кажуваме, кој после 12та, кој после 16та, кој после 20та. Не дека имам некој контакт со деца, ама имам со колеги што имаат деца, одат во градинка и се плашам..

13. mariz

mariz Форумски идол

Да на инфективна ми кажаа така и матичната. За варичела така, до 12та е опасно за плодот, а на крај е опасно за новороденчето да не фати. Додека за морбили ми рече дека опасно е во било кое време од бременоста..

Bella_Stella likes this.
  14. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се слушнав со докторката за рече опасно било првите 3 месеци, и последниот месец пред пораѓај као
    Иначе немаж прележано ни една к затоа ми е страв ама ајде нека не чува господ.

mariz, Ena0310 and mal.ecka like this.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Морбили се оние сипаници овчи?
    Јас ич во овие не се разбирам.
    Имам прележано онакви ко точки шо чешаат. Тие шо се?

Јас ко испитав торч, покажа намалени антитела за рубеола. И то не знам шо е, ама кај гинекологов сестрата рече ретко се ширеле, сепак да избегнувам контакт со деца.
    Е сега тој контакт да не е гушкање? Или општо самата близина е ризична ако детето е заразено?

16. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Штом си секогаш до низок супер ти е притисокот, а за мачнините незнам што да кажам јас сум една од тие среќници што го поминав почетокот без мачнини сега нз како ке биде за натаму

Ena0310 likes this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не знам зошто не ми текнуваше на името на Мариз, а знаев за кого пишувам ама како да кажам која ми беше проблемот. Бејби брејн!

mal.ecka, fana and mariz like this.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Варичела си прележала, обично таа е таа што сите ја прележуваат како мали, а морбилите се поретки и повеќе опасни (ммр вакцината е за нив). Кај нас за Варичела нема вакцина, а во други земји има и за неа. Јас во Грција на 3ти ден одмор избив, па во амбуланта ми соопштија дека е Варичела и се чудеше докторот не видел одамна, дека кај нив со вакцината е спречено ширењето. Инаку Торчот ти покажал антитела за Рубеола дека имаме примено вакцина за таа.

Јас искрено тогаш конкакт со други деца немав, синчето не одеше во градинка, шетавме се на отворено дека Август, во сред лето од кај ја закачив поима немам, никаков близок контакт немав со дете некое што имало. Син ми 2 недели после мене изби, а после син ми и сестра ми (дека ни она немаше прележано како мала). Уживајте во бременоста, ако ја има периодов кој нема прележано колку може нека се штити.

fana and elenaklasik like this.
  19. Proletno

Proletno Истакнат член

Здраво феминки, користам оперил три ден по едно прскање. После колку време можам пак да ги користам? Полудување е со ринитисов..Поздрав

20. КокичеСк

КокичеСк Активен член

Хелоу :)
    Добив инфо од работа од колешки дека како трудници сме ослободени од плаќање на преглед кај матичен гениколог нели што работи со фонд..
    мене мојов ме цица убаво секоја недела одам по 500 денари за ехото ..и башка 500 за прогестерон инекција.
    Дали и вас ви наплаќаат? Не знам дали да му спомнам ..

AniSk and Ena0310 like this.