Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Па пумпата освен за да оставаш млекце може да ти притреба ако градите ти се полнат премногу, а бебето не може сѐ да исцица. Убаво е пример да се замрзнува ако има вишок колострум и да се користи во денови на настинки, температури. Јас немам искуство, ама ова е од што сум читала претходно. Ја имам купено рачната пумпа на Чико, тука многу мајки ја фалеа. Сега гледам има доста електрични ефтини, на Кика Боо и слично. Јас мислам дека е добро да имаш било каква пумпа при рака.

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Фала Бела:l: И јас мислев дека една секако ќе ми треба ама сакав да слушнам искуства, плус имам рамни брадавици па мислам дела пумпата ќе помогне и да ги извлечам.

Bella_Stella likes this.
  3. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Бев сабајлето кај матичната ме прака во Струмица на трансфузиологија,да испитам д димери,хемостаза и БЕТА ХЦГ со мутации сум за да одлучат за клексани
    Ми даде Прегна Мах и утрогестан да пијам,и антиментил 2 дена сум на грцки јогурт и јаболка само

4. Bella_Stella

Епа ако не си била со резултатот од мутации кај трансфузиолог треба одма да одиш. Клексан се прима од прв ден на позитивен тест. Во Струмица не знам баш колку се способни трансфузиолозите да ти одредат доза, ама види си.

5. duffi

duffi Форумски идол

Таман се трансфузиолозите. :)
    Jaс водев бременост кај еден од нив, а и многу други.
    Проблем е што не секогаш имаат реагенси.
    @Bebence29 јави се прво да прашаш дали добиле реагенси.

6. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Мила, јас ги имам истите стврднувања навечер, 27 недела сум, некогаш и преку ден. Најверојатно се лажни контракции, кога ќе одиш на лекар прашај си, па информирај не’ тука што ќе ти каже. Но мислам дека нема место за грижи.:)

ija likes this.
  7. Bella_Stella

Секако треба матичен гинеколог да и закаже термин, а не ни има термини ако нема реагенси.

8. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Девојки вчера имав прв позитивен тест, денес требаше да добијам (циклусот ми трае 25-26 дена). Испитав бета 54, да не е многу ниска? На доктор закажав за наредна недела. Прва бременост ми е и се ми е непознато :)

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Иста недела сме, плус минус, исто и јас сега се почесто осеќам бракстонки, ама со синко не ме болело толку, со ова ме боли доста.
    Јас мислам дека подобро да земеш за тие пари Кика Бу електрична од Локо кроко отколку рачна. Ама ти си знаеш.

Ден ден мешиња!

Почнаа бракстонкиве редовно да ме шибаат, секоја вечер по ручек. Со синко не ги осеќав или па не знаев дека се тие, не знам. Моментално ме млатара околу папок или некако ситно на бешика ако сум замислена дури знам и да си пуштам малку. Почна да станува забавно, на праг на трето тромесечје.

Си ја убедив мајка да дојде следен викенд да ми помогне за чистење, па 4 дена ќе уживам со мајка, кој е ко мене, лепота. Едвај чекам! Само да ми направат рерната, да можам да ја искористам да печеме нешто вкусно за јадење, да ја размазам, ја ќе готвам по цел ден, она нека чисти со сестра ми. Ќе купам некое рипче големко ќе го испечеме, она сака риба а скоро никогаш не јаде дека сама. Ма и торта ќе и испечам, мајка моја убава. Многу се радувам, ќе го носиме и дете во Зоо и ќе ја шетам и ќе уживаме.

Звездичка30, H.VAGA and ija like this.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Па ако ја праќа значи има термин. Термини пуштаат, ама реагенсии секогаш немаат. Па пак враќат. Затоа ако не е од тука да не се вози само.
    Зошто велиш дека не се способни?

11. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Vo april bev kaj Jani ima pominato 6 meseci od togas.od sabajle sum po bolnica se donervirav im rekov na privatno kje si gi kupam prvite 10,nemame ovde transufuziolog da go pogledne izvestajot i da mi prepise,na genekologija pile ne pee za da mi izdadat upot za d dimeri i hemostaza,imav upot za koj niv od maticnata. najblisku e strumica da me pusti
    @duffi imale momentalno se javi maticnata site gi prakaat tamu.

duffi likes this.
  12. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Не е ниска
    прва ми беше 44 :)
    по два дена 137 и си продолжи, влегов во петти месец денес :)

Sienna_MK and lipstickmadness like this.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Јас би ти рекла чим ти е пумпата само за понекогаш за да оставиш млекце. Да не трошиш многу пари. Земи ја на кика боо од локо кроко ја платив 2690ден мислам и задоволна сум.
    А за брадавиците земи силиконски од медела ќе ти бидат многу од корист на почетокот.

Iris-1234 likes this.
  14. ija

ija Популарен член

Да иста недела сме денес сум 26+3 за лажни контракции не треба нешто цтг да ми прават или тропам глупости прв пат сум бремена и како што се ближи трето тромесечие се нешто паника ме фаќа се нешто ме боли и плус години си имам 37 ќе полнам уште малку и така годините си го прават своето.

15. Bella_Stella

Не реков дека не се способни, реков дека не знам колку се способни. Термини знам дека нема секогаш зошто и јас треба да испитувам димери и хемостаза и прв термин е на 6ти.
    Јас ќе ти кажам кај мене како функционира. Со извештај од Јани, од лански Ноември, матичен гинеколог ми дава упат за специјалист гинеколог и тој ми препишува 30 клексани. Ова го правам секој месец, во Струмица. Ако имаш пишано од Јани точна доза што треба да ја примаш, трансфузиолог не ти треба, зошто веќе ти е одредена терапија.

duffi and mace89 like this.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Па не е баш така. Јас имав препишана терапија од еден клексан и аспирин преку еден ден, за на последната контрола (со испитани ддмери и хемостаза), да ми смени аспирин секој ден. Затоа и задолжително се прави контрола пред секое препишување нова терапија.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Нееее... Нем потреба, затоа се викаат лажни. ЦТГ е рано 26та.

ija likes this.
  18. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Мене Јани ми рече до 4ти месец е таа терапијата (што ми ја препиша после резултатот од мутации) па после 1 месечно димери и хемостаза и според резултати да се регулира ако има потреба. Одма после позитивен тест генерално сите почнуваме со терапија што Јани ни ја препишал уште пред бременост. Дури понатака почнуваме со дополнителни испитувања.

Bella_Stella likes this.
  19. Bella_Stella

Јас немам проблем со димери и хемостаза, барем до сега сум немала. Клексан примам најмала доза ради претходна историја, чисто превентивно ми го даде Јани. Немам некои мутации што бараат задолжително примање на клексан. Секој си е различен и секој треба да си најде доктор што соодветно ќе го упатува и третира. Јас само кажав кај мене како се одвива процедурата.

Iris-1234, Ano and Thinkerbell. like this.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Чисто ме интересира, кога веќе се препишуваат клексани за трудници, зошто контролите не се почести?
    Јас од искуство со член во фамилија кој прима клексан ( не поради бременост ) знам дека контролите се многу чести, два пати месечно или еднаш месечно, зависи од резултатите. И секако промена на терапијата после секој преглед.