Јас почнав да пијам магнезиум од 5-ти месец,ама не е штетен да се пие и од порано ако имаш грчеви, инаку јас го пијам Магнесол шумлива ама многу малку е тоа 150гр, а треба по повеќе да се пие...Не ти треба рецепт можеш да одиш во аптека и во консултација со аптекарката она ќе ти препорача некои.
Тие ти се моментално нај популарни и се ок, јас ги пијам и супер ги поднесувам и матичната и на ГАК ми ги препорачаа, а дали се најдобри незнам, ама знам дека се најскапи Слободно можеш да си ги купиш
Јас уште на почеток си се фарбав и на фризер, а во 4-ти месец и се шатирав и мене матичната ми рече слободно си се средувај така да јас си ја послушав
Сакав да прашам за скринингот што се прави во 22 недела, матичната ми кажа дека на ГАК уште не можела да закаже, не пуштиле термини?? не ми е јасно малце ама нема врска, а дали знае некој колку е во Систина или Ремедика за скрининг на аномалии?? И дали може да си правам на 2 места? и колку е на ГАК?
Да можеш да правиш на две места доколку сакаш, а често нема пуштено термини кога ќе ги пуштат ќе ти закаже матичната. На ГАК прегледот чини 150 ден и јас сум задоволна ептен Исто и во Систина и Ремедика се супер и стручни, можеш да се јавиш и да си прашаш колку чини таму преглед
Skrining ke pravam kaj maticnata, ona e licencirana. So kerka mi me izvadija od pamet na klinika, ke gi zapalev tamu. Jes da ke se frknam 2 000 den, ama sigurna sum deka ke go pregleda sinko ko sto treba!
Здраво мамички, Не сум многу активна на форумот но ве читам одвреме на време Би сакала да ве прашам колку често го осеќате движењето на бебето во последните недели од бременоста? Во 37+3 недела ми се појави малку кафеав исцедок ( претпоставувам од мукозниот чеп ) , без болки или други невообичаени промени. Бебенцето го осеќам но не многу често... незнам дали има место за паника или тоа е нормално бидејќи веќе му се стеснува местото во мешето. Фала многу
Сигурно кај сите е различно и мислам дека машките се по неактивни додека женските се поативни но не мора да значи , инаку јас сум скоро 40 недели полни и мојата момичка си клоца ептен!
И јас ги пијам од 4месец.а сега сум веќе 9.добри се но и скапи.800ден ги купувам јас.е сега тоа е..се за децата...
Здраво Ели.....мене Магнезиум и одмор ме спаси од предвремено пораѓање во 7ми месец. Еве сега сум 9ти и си чекам секој ден да си родам, без страв. Користев Магнезиум Директ од 300 мг на Pharmanova. Тие се во прав, се земаат без вода. Се препорачуваат во текот на целата бременост, посебно после 5ти месец, зашто веќе ќе имаш поголема потреба од Мг. Поздрав!
Vi blagodaram na site sto mi odgovorivte, znaci mozam uste denes da se isfarbam, kosata mi place za bojaaaa, 12+4 sum momentalno.....
Мене матичната во 12 недела ми препиша вакви витамини за трудници, пред тоа и јас пиев само магнезиум и фолна. Бидејќи имав страшно гадење и повраќање 24 часа на ден од почеток, па се дур не влегов во 6ти месец , мене од тие Пре-мама како да ми се интензивираше лошењето, и откако ќе ги испиев после тоа умирав од лошење и повраќање. Па се префрлив на Фимибион 2, околу 50-60 денари поскапи но сите фармацевти низ аптекиве како подобри ги препорачуваат. Од нив малку поарно ми беше. Кога влегов во 6ти и ми прекина лошењето, си ги допив Пре-мама без никаков проблем , но продолжив да си купувам Фемибион 2. Како и да е, мислам дека кои и да ги земеш нема да погрешиш, ти секако гледам дека немаш проблем со гадење
И во Систина и во Ремедика е 3500, јас правев кај матичната во 20 недела, а потоа по нејзина препорака и второ мислење во Ремедика во 23 недела. На ГАК уште тогаш имаше термин дури за крајот на Април (јас ќе сум 29та тогаш ) такашто знам дека во ГАК стварно немаат термини според она Мој Термин.
Јас до 12 недела земав фолна и магнезиум. После се префрлив на фемибион 2 и пак магнезиум. Сеуште ги пијам немам никаков проблем.
Јас до 3-ти ммесец само фолна пиев. Потоа Фемибион 1 обично ги даваат. Мислам дека Пре Мама дуо рано ти е за да ги пиеш. Тие се даваат од 5-ти месец па натаму. Или тие или Фемибион 2 зошто содржат плус капсула со рибино масло.
jas pijam pregmensy care, od 3 mesec navamu, i dobri se, plus magnezium od bioelektra kapsuli 400 mg, plus fembione za zelezo
Јас со првото пиев редовно мултивитамини, мислам од самиот почеток. во тоа време беа "популарни" други витамини од овие сега , а во оваа бременост почнав со фемибион 1. Меѓутоа, ја сменив матичната која ми бара комплетна крвна слика секој месец и не ги многу, многу сака витаминските препарати, а и јас се некако согласив со неа, па еве веќе сум 32 недела, се уште само земам фолна и магнезиум (Natural wealth апчиња по 250 мг. Од магнесолот ми се гадеше). И денес ја проверував крвна слика и ми е се уште супер, така да реално гледано немам потреба од додатни витамини кога се чувствувам добро. Бебето зема се што му треба од мене, па мислам дека ете кога нема потреба од нешто додатно, зошто да си го преоптоварувам огранизам Е единствено нешто што можеби би требало да почнам е рибино масло, омега 3и6, тоа навистина слабо внесувам. И риба не ја поднесувам. а потребно е сега во трето тромесечје. Некоја препорака што можам да купам?