Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Кај мене пушта само неколку секунди траеше .. јас 38ма сум веќе.

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

36+

mace89 likes this.
  3. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

I jas sum so skraten cervix. Mojot pred 2 nedeli bese 28mm i sega naredno merenje mi e vo cetvrtok pa ke vidime kako ke e. Inace isto i mene mi kazaa poveke miruvanje (ne strogo lezenje - mi naglasija) i isto i jas kako @Dancewere lezam vo polulezecka so krenati noze na pernica ili na leva strana. Stanuvam za da si napravam jadenje nesto, uklucuvam masina (ne pruzam alista, mm toa go pravi). Sakam da kazam, se sto mozam da napravam stoecki kratko od 10-15min si pravam. Kakvi se tie tableti za dzvakanje? Prvpat slusam takvo nesto. Inace i jas primam utrogestan 3x1 i depo na 5 dena,ovaa terapija mi e uste od koga ostanav bremena, ja teram uste. Trebase da mi ja prekinuvaat poleka posle 18ta nedela ama zaradi cervixot morav da prodolzam.

Telenovela00 likes this.
  4. Ano

Ano Форумски идол

:^):^) Честитки да е жива и здрваа и да ве прави горди родители:party::party::party:

36+

Doktor F and mace89 like this.
  5. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Здраво девојки во петокот испитував бета и д димери тие мислам ми беа 630 ми препиша клексани во првата бременост немав проблем никаков а и мај месец ги испитав беа нормални дали има место за паника само тоа ми брчи сиве дена ,и дали треба да се пазам или нормално да си правам се

6. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Ова се таблетите. Незнам дали ги има во мк. Еве зошто се користат:

Што прави Bryophyllum за време на бременоста?

Според Швајцарската академија за перинатална фармакологија најважната област на примена во бременоста моментално е предвременото породување. Ако стомакот станува тврд пред 34-та недела од бременоста и се појавуваат контракции одново и одново, тоа обично се третира со лекови против контракции. Ова е за да се спречи предвремено раѓање и да се одложи раѓањето на детето што е можно подолго. Инхибирањето на контракцијата ги забавува контракциите на матката. Овој процес се нарекува токолиза.Во натуропатската медицина, препаратите Bryophyllum се користат за отстранување на контракции во мускулното ткиво на матката. Таблетата, Bryophyllum pinnatum предизвикува релаксирачки ефект врз мускулите на матката. Од друга страна, нема несакани ефекти поврзани со синтетички препарати како што е нифедипин.

Покрај тоа, активната супстанција на растението Bryophyllum се препорачува против несоница, немир и анксиозност. Докажано е дека им помага на жените со хиперактивен мочен меур да се релаксираат и да ја намалат потребата од одење во тоалет. Студијата на Универзитетот во Цирих (UZH) ја поддржува претпоставката дека Bryophyllum е особено ефикасен во случај на предвремено породување, внатрешен немир и хиперактивен мочен меур. IMG_20221009_094753.jpg

Rtulka, BabyShark and Lavica2602 like this.
  7. Anturium

Anturium Популарен член

Препорака од мене за апчињата. Ги пиев од 7ми месец, стварно помагаат во спиењето навечер. Со контракции сум 2 месеца, а еве дочекав и 40 недела благодарение на нив веројатно

1209 and BabyShark like this.
  8. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Ovie sigurno vi gi prepisuvaat vo stranstvo. Ne sum sretnala vakvo ime ovde vo mk

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Имаш мутации?
    Д димерите не се воопшто страшни, зависи каква ти била хемостазата, а ако си со мутации тогаш е друга приказна.
    Како и да е, ништо не е страшно, клексанот само може да те заштити.

10. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Живи и здрави да сте, да ве радува цел живот:inlove: За тебе мама брзо опоравување, да ни пишеш како помина.:l:

Martka, Rtulka and Doktor F like this.
  11. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Тоа треба да го испитам

Iris-1234 likes this.
  12. shz

shz Форумски идол

И јас се плашев многу што како ќе биде и кога дојде време од што бев многу возбудена заборавив на стравот и се брзо се случи што како на сон ми беше.

pikabu5, H.VAGA, Leanne and 2 others like this.
  13. Misskirova

Misskirova Популарен член

Дај боже кај сите така да биде лесно и како во сон...преплашена сум|(

14. BabyShark

BabyShark Истакнат член

Дали за апчињата треба рецепта или би можеле сами во аптека да ми ги земат, секако доколку најдам некој да ми ги донесе?
    И дали имате информација дали ги има само во Швајцарија или и низ другите европски земји?

15. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Apcinjata gi ima i vo Germanija. Moze da se kupat i od apteka a i od amazon moze da se naracaat kako sto vidov. Moze da se kupat bez recepta.

BabyShark likes this.
  16. mace89

mace89 Популарен член

Наздравје кафенце
    Од 2500 до 4000гр е нормална просечна тежина за зрело новороденче :)

Last edited: Oct 9, 2022
    AngelOfArh likes this.
  17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

За киселините само газирано за да иждригаш и да ти олесни, и не се откажувај од пиење додека не добиеш нагон за ждригање. Јас пијам најчесто газирано од лименка бидејќи се пакувани под поголем притисок и со тоа се погазирани, па одма ми олеснува.
    Исто помага спиење на висока перница и мала прошетка после секој оброк, значи никако јадење и одма лежење, мора храната добро да се свари.
    За храната не се ограничувај на здраво, мене баш поради овие причини бабицата ми кажа да јадам тоа што не ми предизвикува тегоби. Ми рече ако тоа значи да јадеш секој ден чипс пошо тоа е единствено нешо што те прави сита без гадење, тогаш јади секој ден чипс.
    За подуеноста нема лек, еве исто сум и јас, гасови цело време, срам ми е веќе да излезам некаде пошто не можам да се воздржам.

Јас имам едно прашање, 12та недела не е малце рано за болки во долен дел на кичмата? Не можам да станам нормално, местото ми е како укочено.

1209 likes this.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Фака на сите на советите жени, јас веќе второ тромесечје сум и баш се надевав дека сега ќе биде подобро и беше пред некоја недела, за после да се врати со поголем замав. Се што пишавте се е испробано и буквално ништо не прави разлика, за здравата храна не дека јадам само тоа, пробам да јадам што можам ама сакам здрава. демек да не имам проблем со желудников оти отсекогаш ми бил проблематичен. Првите три месеци јадев и јас само што можев, а тоа беше зелена јаболка и леб со мед, сега можам се, не ми предизвикува нагон помислата на храна, него откако ќе јадам ми почнуваат тегобите. Вајда уште немам откриено што ми помага, исто така сабајлето ми е ок, успевам да јадам кога стомакот е празен, ама попладне веќе ми е ужас. Мајка вели да се стрпам уште малце дека ќе биде подобро, јас стварно губам надеж, 6кг изгубив и уште се немам ни грам поправено.

mal.ecka likes this.
  19. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Истата сум и јас, веке 8ми месец. Од почеток имав многу мачнини и повраќање, се смири 5ти и 6ти , е еве го 7ми ми се врати све и плус киселини. Недела дена шивеам на чај двопек и маслинки. Жал ми е за бебето дека не се хранам убаво. Што и да каснам повраќам. Среќа па бебе си расте супер а јас не сум поправена ич. Само меше имам ко диња а во раце и нозе сум костур. Дури мислам дека ослабев не сум се измерила одамна.:|
    Ама тоа е , ќе издржиме све само бебињата да бидат во ред. :l:

Sienna_MK and 1209 like this.
  20. Misskirova

Misskirova Популарен член

Назад пишував доста за овој проблем
    ЈАС сум веке анорексична а сум 8ми месец,ништо не можам.
    Т.е јадам ама со страв зашто знам што ме чека. Мене ме спаси Нолпаза 10тина дена и сега ми дадоа фамосан бидејки се послаби. Киселини имам од вода. После јадење никако седење или лежење , само движење ,јадење полека залак по залак и вода или течности веднаш после јадење никако. Најмалце да се почека пола саат.
    Сеедно е дали ке јадеш ориз или кебапи, мене од се ми е лошо.
    Спасот е кога ке се породиш ,тоа е....

Rtulka, mace89, Sienna_MK and 2 others like this.