Zdravo na site jas sum nova na forumot.. Pa ne znam kaj da se obratam tocno na koja tema ovaja mi izgledase najsoodvetna.. Bremena sum so bliznacinja 34 nedela pa mozno e da dojde do predvremeno poroduvanje radi kratok cervix a ke se poragam vo bolnica Plodnost.. pa bi sakala da prasam nekoj sto se porodil tamu dali mu nosat nesto na doktorite da gi pocastat.. I uste nesto sluanav deka vo posledno nekako gi vitkale alistata sto treba da gi oblecat za od bolnica bebuskite.. Dali vie ste pravele taka i kako bi izgledalo toa.. Izvinete za dolgiot post.. Imajte ubava vecer site
Сѐ додека постелката не ги прикрива цервиксот, нема проблем на кој ѕид е. Бар така верувам. Јас сега имам постелка на преден ѕид, во 18та недела на прегледот беше свртено надолу, а можеби зависи дека цело време сум на колена, де пребришувам под, де чистам. И за првото бев така активна и беше надолу свртено. Постелката тогаш ми беше на заден.
Да одвратно е, сепак е масло, ама со коцка чоколадо или нешто благо кога се топи не се приметува, брзо голташ.
Здраво мешиња имам прашање колку мокрите во текот на ноќта во 21 недела јас порано мокрев на секој саат па на 2 сати и во последно време на 4 саати па се исплашив малку ми се виде многу долго што мислите нормално е во 21 на 4 саати вц или да си посетам лекар ви благодарам
Lele pak ja so panikite, dali e normalno 34+ bebeto da zabusava vo vrska so mrdanjeto da nema tolku mn proostor? Popasivno mi e kako mn da spie, a denes ne rab den e da go prasav maticniot...
Мене тоа ми се случи еден период кога бебето се крена погоре и не удараше толку во бешика. Баш процени ако го осеќаш повисоко да е, нормално е. Да нормално е не се постојано исто активни, имаат и мрзливи денови. Види 2-3 дена ако продолжи исто, консултирај лекар. Јас забележав поради опсипација беше помалку активно бебето, само што ќе идев во вц почнуваше да си прета почесто. Ако имаш запек можно е и кај тебе да е тој случај
Абе не зезај каков лекар зошто не си морала, ме изнасмеа. Нормално е, бебето се качува нагоре и тоа е тоа. Ама не се сеќирај нема да трае долго, сега ќе порасне и ќе почне да прета па ќе мочаш пак на секој саат-два. Добро утро мешиња големи и мали. Мене денес ми е недела. Вчера не бев на работа и баш одморив, споив непланирано. Е сеа еден ден помалку за одмор ама па боже мој, нека е бебе живо и здраво и добро, ден плус минус ништо не значи. Вам што ви е второ, на кого се смирува бебе од мрдање? Кај мене на бате, мрда растура, батенце ќе му дојде да го погали, ќе му рече Јас сум бато! и се смирува инстант. Синоќа лежев на грб и се растури од преместување, едно време беше дури и болно, мајка ми стави рака да го осети он продолжи, бате дојде, стави рака и толку. Едвај чекам да видам како ќе се слагаат кога ќе се роди и ќе опркне. Инаку дали од што се работи сите овие денови некаде околу 6 ќе седнам и осеќам таков замор, ко да имам на рамениците товар, ко да ми седнал некој врз мене. Страшен умор. Ви се десило? Ќе поседам малку, ќе одморам и продолжува денот, ама знае да ме извади од памет така малку. Убав ден, јас одам да правам крофни место мекици за најновото бебенце во дружинава, момата на @Doktor F
@Кларчи272 каква паника, тамам си е. Јас сум 24+ па периодов по 2 пати дали станувам. Евентуално обрни внимание колку течности внесуваш, ама според мене нема место за паника @AngelOfArh исто и кај мене од батко се смирува. А бато толку многу е нестрплив, едвај чека да го запознае. Секој ден го бацува, гушка, гали по сто пати. Се надевам таа љубов ќе остане и кога ќе се роди бато мал. Инаку и јас почнав да чувствувам поинтензиврн замот. Дури и воздух снемувам, особено ако поодам малку побрзо. Како ли ќе се истера до крај стварно незнам. А ноќите почнаа хорор да ми се од болки. Таман ќе се наместам, малку ако мрднам почнуваат болките во карлица, а најново и под граден кош како некој да ме претепал. Згора на се почна и фаза на хрчење, па морам и поткрената да спијам инаку сама себе се будам кога ќе зашкрипам. Само ако спијам на поладно е подобро, ама маж вечно смрзнат па не ми дава да подотворам прозор бар еден сантим за да циркулира воздух. Кај и да е ќе го избркам од спална изгледа Инаку 2 недели сонувам трилече и се беше спремно за да го смучкам. И во неделата си изматив тесто, ставив на печење и тестото ми изгоре. Стварно незнам како успеа, а не се печеше ни 30 минути, а по рецепт 45 треба. И нормално јајца снемав за да сматам ново тесто, а во недела по маркети не ми се влага, особено не вака за неитни работи. Е синојка се заинатив и влегов во кујна, сматив ново тесто, внимателно со печењето, наредив млеката, карамелот и колачот се ладеше цела ноќ. Сега доручек да се изеде и кога ќе пресечам едно парче, уште сега лиги ми течат. Имајте мирен, дождлив, празничен ден.
Печурки јас од тегла а спанакот обарен јас го ставав Во оригиналниот рецепт има и сусам и е од нутрицинист напишано во програмата Нема некој да не го спотерало од ова до сеа
Моето кога ќе реши да се превтува никој не го смирува А кога ќе дојде бато и ќе ги стави рачињата уште толку почнува да прета Него па интресно му е, уште е мал синко повеќе ми личи на мавање по стомак него галење хаха важно знае дека има бебе внатре
Utre sum 5+3 kje odime da vidime dali ima sakus vo matkata ili podocna sum ostanata .rano e ushte ili da pocekame ushte malko?
Матичните обично препорачуваат преглед околу 7ма недела за најсигурно, за со сигурност да се види нешто и да се слушне срцева реакција и за да не си правиш непотребни стресови.
Нормално е, јас станувам само еднаш во текот на ноќта, пијам доста течности, но бебето ми е повисоко поставено и не притиска на бешиката. За натаму ќе видиме.
Ти благодарам за препораката, ќе ги земам утре, се надевам ќе помогне. Од сливите веќе нема фајде Иначе за станувањето. 17+ сум и не станувам воопшто за вц, но внимавам после 19 часот не пијам воопшто течности. Кога пиев станував 2 пати обавезно
Јас до 30 недела воопшто не станував, после тоа почнав по еднаш во текот на ноќта да станувам, сега сум 33та недела. Не се секирај сè си е ок
Ај ви се молам ако има некоја од членките да живее во Германија, сакам да прашам неколку работи, може и тука а може и порака да ми напише. Јас сум 36 недела и дали треба уште сега да се пријавам во болницата каде што ќе се пораѓам или кога? Пошто гинекологот ми рече рано ти е уште, така да не знам што да правам. И друго прашање имам, бев ослобедна од работа уште кога дознав дека сум бремена, ама тоа сега помина и 6 недели пред предвидениот термин за породување и 8 недели после, ме плаќа дел здравстеното псигурување а останатото работодавецот, за пак да имам цела плата. Е сега, првата недела кога ќе се роди бебето, јас треба да предадам документи за земање Elterngeld, за времето што ќе бидам дома со детето, една или 4 години, но кога ќе почнам да примам, нели 8 недели после породување ме плаќа здравственото и работодавецот сеуште, како да напишам во формуларот, од кога ќе ги земам тие пари? Кога ќе заврши Mutterschutz да наведам или како? И плус ни следуваат 500 евра секој месец откако ќе се роди бебето, 250 kindergeld, 250 familiengeld. Кога ќе почне исплатата? Да не закаснам со документи, кога најкасно да се предаде?
@1209 И мене од се ми се гади, ама почнав наутро пола литро вода со лимон и ѓумбир да пијам и се стабилизирам.. И во текот на денот истото го пијам, а за храна.. катастрофа сум. Леб,пици,тостови,месо,мешунки се ми е бљак.. комбинација на оризови галети со авокадо помешано со лимон и настрана варени јајца, ми е ок и тоа најчесто е на мени наутро. Многу зелени јаболки,краставички,зелена кисела салата исто.. се гура некако со ова..