Здраво девојки 19та недела сум одам на прегледи кај Органџиски во Штип, ама планирам после вториот скрининг да се префрлам во Плодност и таму да останам до крај бидејќи во Штип не верувам дека ќе почнат да пораѓаат до февруари. Е сега да ми препорачате кај кој доктор да одам, а да не е Таше и Сотир. Имам многу трауми и искрено не ми е многу битно да е толку искусен докторот колку што ми треба да ме опушти и да биде трпелив со менеи најважно да е позитивен
@elenaklasik не знам на кој ѕид ми е, никогаш немам прашано. Здравје следен петок сум на преглед па ќе прашам, инаку по мои пресметки сум 15+1. Него друга мака имам сега. Само што земав резултат од брисеви и имам кандида. Никогаш во живот сум немала никаква бактерија, кај ме најде сега не знам. Го пратив резултатот на докторката, чекам одговор. Кажете ми опасна ли е за бебето? Како се лечи? Тотално ми се непознати сите бактерии. Ќе имам ли мир јас некогаш не знам..
Кандидата јас колку што знам не е страшна. Се третира со вагиналети. Пиј повеќе течности, не користи гелови за туширање на интимата, чај од брусница, пробиотик. Ова е што знам јас, ама докторката ќе ти објасни поубаво сигурно.
Не е опасна, без грижи, надвор од матката е. Имаш чешање, исцедок? Сега земај ударна доза брусница, по цела шолја огромна, од Виталија ја земам, има со цели плодови. Јогурт и кисело млеко земај, плакни се со камилица, не јади шеќери и бел леб и повеќе вода. Ако имаш чешање, прашај локално шо да ставиш Можиш и со сода бикарбона да се исплакниш. Прашај доктор.
@missswety tashe mislam deka i ne poraga, toj e za ivf. Jas bi ti gi preporacala Kristinka Pajakovska i Vlado ( ne znam prezime, proveri na stranata). Ima tamu poveke doktori, site se super. A kazimi zosto Sotir ne? Jas dosega ne sum bila kaj nego ama mojava doktorka od skopje mi go falese za da odam kaj nego da se porodam.
Жени абе со апетит како стоите? Се ми се јаде, нон стоп би грицкала нешто. Само манџа не ми давај, се друго ќе пикнам у кљун.
Упс, јас погрешно сум ја прочитала членката. Таа пишала дека баш не сака кај Таше и Сотир. За Таше тотално ја разбирам стручен е ама односот му е катастрофа, а за Сотир има позитивни искуства на форумот.
Zdravo na sitee, Bremena sum 30ta nedela na prethodnata kontrola doktorot mi rece deka cerviksot mi e namalen 19.3mm primav inekcii za zreenje na plodot, a terapija primam utrogestan 2×1 od 200mg plus magnesium 2×1 od 400mg. I mi rece strogo miruvanje. Mnogu se plasam dali nekoj se sooucuva so vakvo nesto? Barem da isterame do 36ta nedela dali ima sansi? Pozdrav
Мене ме чуди што на последните два прегледа во 31ва недела и сега во 32ра никој не ми измери цервикс. Можно е да го гледаат вагинално и ако е во ред да не коментираат ?
@Thinkerbell. @elenaklasik Фала за советите. Немам апсолутно никакви симптоми, ни чешање ни исцедок ништо. По течности пиење ич не сум. Буквално бројам чаши за да стигнам до литар ипол-два вода дневно. Ќе ве послушам и ќе правам се што ми препорачавте, чекам и докторката да видам што ќе каже.
Да, обично ако има сомнеж за кратење при абдоменално ехо тогаш го мерат и вагинално. А и во трет триместар веќе треба полека да се крати.
За Владко да ми кажаа многу позитивни искуства и дека е многу смирен и позитивен. А за Сотир моја другарка ја пораѓаше тој и е многу задоволна , само што вика си ја знае работата многу е искусен ама сака се набрзина , во таа смисла дека ја брза за да се породи побрзо, што во случајот мене таков не ми одговара
Не се грижи, јас сум со 1.5цм цервикс сега сум 32 недела. Така сум од 21 на строго мирување. Беше 2.5 цм, сега е 1.5 цм. Јас верувам дека до 36та ќе истераме. Мене докторката ми рече од 34та ќе ми дозволи движење ако уште стагнира . Се тешам дека со краток цервикс ќе имаме полесен пораѓај Лежи си и уживај си барем овој месец.Примај терапија и све ќе биде во ред
Uf i kako mene imalo.. istata li terapija ja primas? Dvizenje ovaa nedela samo do wc, i osnovni potrebi da jadum nadvor ne sum izlegla.. mnogu se isplasiv nekako..