Јас денес се вратив од гинеколог па да спдоелам пресно искуство. Според мерките испадна дека во последниве 2 недели(од последниот преглед) заостанува една недела. Тогаш беше до ден точно, денес наеднаш недела назад. Таму ништо не реков бидејќи најискрено после вториот скрининг престанав да се замарам за милиметри. Приот скрининг ми беше најважно дека испитувањата на хромозомите се добри и даун и сл. се исклучени. Вториот скрининг дека органите се добро формирани. Е сега да расте само. Да се вратам на муабетот. Они мерат главче, обем на стомак...и врз основа на податоците вадат конечно на колку недели одговара бебчето. Приметив дека кај една од мерките пред две недели одговара за 29+0, а денес истите мерења стои дека одговара за 27+4. Како и што мислев...не се точни и не треба да се земаат здраво за готово. Он рече супер...и не ни препрашав. Не се замарај ниту ти, мерките не им се точни секогаш. Само ми беше малтретирање цел ден. Првен ми земаа крв за скриен дијабетис, односно ми рекоа да појадувам прво, а јас крофни имав во ташна( си си мислам ќе покаже баеѓи шеќер), па после цтг, па преглед, па на ново крв...скоро два саати пукнав. Не ме боли веќе половина како порано, сега напред кај вагината почна и тоа многу. Докторот кажа дека бебчето е наместено со главчето на доле и си притиска...дека е нормално. Насабајле кога станувам од спиење ме болат дланките многу, а и во сон добивам грчеви на мускулите. Покрај фемибион2, магнезиумот почнувам и со калциум. Инаку сум 30+3. Облека се купив во големини 56 и 62 . Нестрплива, што да правам Решено ми е за бебешки детергенти, за околу месец ќе перам се. Се предомислувам само за средствата за нега, односно еуцеринот. Многу убави работи читам и за валеда.
Фала женски. Знам дека мерките се релативна работа, ама дека во сабота бев на приватно и ми кажаа и таа докторка дека е поситно бебе, ќе дојде до 3 кг. и ништо друго не прокоментира, кажа се е во ред, и не ни обрнав внимание на тоа. Ама денес матичнава (која патем секој пат со нешто ме вади од памет) некако ко драма да направи од сето воа. Во стил: па досега се беше во ред, а сега касни Па премеруваше три пати, па постелката добра, плодова вода добра, ама ете мислам дека го употреби и зборот "заостанува" Воопшто не е убаво да се слушне такво што. Ја препрашав дали органите му се добри, во што заостанува ја прашувам, ми вика дааа, се во ред, само килажата. Па ми кажа да јадам суво овошје и ореви за да ја зголемиме килажа ако може. Пак напомена дека е највероватно генетика и се, ама некако многу трагично ми изгледаше преглед. Само што не почнав да плачам од мака. Ај дома малку размислив и се смирив, ама не ми беше ич убаво. Ми даде упат за транзфузиологија, ај ќе испитам тоа, ионака се мислев околу тоа, се надевам само резултатите ќе се во ред. А најинтересно минатиот пат ме извади од памет со ниско носење, дека ми е пониско од граница, за цело главче дури, кога ја прашав дали ќе се качи викаше не, а денес ништо не ми спомна околу тоа, сега е карлично На самиот почеток од бременоста ме истрауматизира дека сум требала да ставам утрогестан, нешто и се причинило, па не е, па ајд превентивно барем ставај И јас се уште паѓам на нејзини драми, изгледа не ја научив лекција се уште Едит: јас треба уште душек за креветче да земам и облека и ќе сум спремна и јас. Облека од синот не ми користи, не само што е машко, можеби некое памучно боди или шпихозни, ама е и септембарско бебе, а ово ќе е летно и женско А и неам појма што да купувам, долги/ кратки ли, или и двете и по колку. Ај тоа се слатки маки барем
Mamicki jas da se pofalam- se srediv okolu bebeto. Se kupiv, isprav, ispeglav, namestiv ... Sega ke cekame kako bebco ke kaze. Do 7- mi Maj ne znam dali ke izdrzime. Jas bev na pregled pred dva dena i mi rekoa grloto od matkata mi bilo omeknato. Mi preporacaa da lezam i da odmaram. Sega malku sum vo misl- dali e toa znak deka bebeto ke pristigne pred terminot??? Inaku se drugo uredno, plodova voda cista, postelkata uredna 5 sm, bebceto spusteno so glavceto veke, kilazata super... 37+ 4 sum I sega vo petok na sledna kontrola. Utre vaginalni brisovi i krv i urina. Se nadevam deka i tie ke se vo red. bris za streptokoka ne mi dadoa da ispitam, ne znam do koja nedela moze da se ispita.
А за што се тие вагинални бρисеви κои ти ги земаат утρе? Да не се ρаботи сепаκ за стρептоκоκа? И одмаρај мила аκо таκа ти ρеκле. Иаκо неκаκо ми е чуднл што ти ρеκле κога веќе си во 9ти месец. Мене доκтоρот ми ρече во 9 ти аκо саκам и по 100 κм да пρавам дневно.
Ич да не се замараш. Мојат матична исто како твојата... Досега се беше во ред и демек сега почна да заостанува. Абе не да ми се плачело, туку и си плачев. Споредував бројки од разни прегледи, мерки... На крај точно, родив послабо бебче, ама здраво, право, мирно и си надокнади кога се роди. Сега има 11 месеци и не е дебело бебе, ама е здраво и активно бебе. Досега ни грип ни вирус ни настинка го закачила. Нека се здрави пред сѐ, сѐ друго е занемарливо.
да брисот за стрептокока го сметаат за вагинален, барем јас така мислам, и само тој брис се зема во 9, за да се види дали е чисто долу, дали е чист каналот низ кој ке треба да минува бебчето, кога ке излезе, барем така ми објасни докторот кога бев бремена со првото, утре имам закажано на докмтор, и ке ми земат брис, ама јас ке барам и за кламидија да ми се испита пак, во 3 месец беше чисто, ама јас пред да останам бремена имав мн проблеми со кламидијата, одвај ја излечив, па здравје утре кога ке завршам се ке пишам,. инаку од утре влегувам во 9,,, и јас да се пофалам се исправ за бебчето, не сум стасала се да испеглам, многу ми е и ме фака саклет, ако пеглам повеке од 1 саат, ама затоа полека, не се брзам, мене ми е термин до 22...
Zdravo i od mene jas sum eden mesec bremena pa eve vekje edna nedela sekoj dn koga ke stanam od spienje moram da povrakjam bez razlika dali sum jadena ili ne dali vi izgleda toa normalno zato sto prethodno ednas vo nedela dali ke povrakjav ili ne a sega zacesti ne znam sto e rabotata.
Нормално е.Некои трудници повракјаат по неколку пати на ден цела бременост а некои ич.Од 8 ма недела може и поинтензивни да ти станат мачнините и да ти се смират околу 16 та недела. Јади почесто по малце и насабајле не станувај нагло.Грицни нешто солено како крекер на пример.
Здраво трудници. Јас редовно ве читам само што немам време да пишувам по цел ден сум окупирана со син ми и не ме остава да здивнам....... Е вака да ве прашам нешто, вчера одејќи со син ми во игротека, по патот ми климна ногата, толку многу ме здоболе абе мислеш за срце те фати болката и прво нешто што направив ставив лед да не отекне и после се смири не ме болеше, кога се вратив дома ја масирав во топла вода и сапун, така вели мајка ми се правело и после ја врзав и цела вечер ок беше, а денес кога станав осеќам ме боли кога ја вртам или кога стапнам некако криво......не знам што друго да правам, бидејќи живеам во странство, тука нема некој да знае да мести шинато, изместено....што друго можам да направам дај кажете некој лек на природна база, оти нели во друго стање сум па не знам и што смеам, а што не смеам да правам сега.........
Јас сум скоро 4 месец бремена и досега цело време повраќав.Имам другарка што е аптекарка и е и таа бремена,плус пред една недела се јавив во Плодност за резултатите од пап брисот и баш на тел се погоди една од сестрите и ја прашав што да пијам за да не повраќам бидејќи не можев од кревет да станам.И другаркава и од Плодност ми рекоја само Бедоксин б6 да пијам наутро и навечер по едно и еве сега сум супер.Пробај не губиш ништо,освен повраќањето (плус не се штетни за плодот)
Се извинувам истекло времето за редактирање.Нормално ли е да имам главоболки,значи не се долготрајни туку ме заболува главата од време на време?смеам да пијам нешто или да оставам сама да помини болката?
За време на бременост се менива нивото на естероген и прогестерон и да се има главоболка е нормално. Несмееш ништо да пиеш освен парацетамол. Одмарај, лежи. Промена на естероген/прогестерон има и пред да добиеме мензис па затоа некои и тогаш чувствваат јаки болки до повраќање. Без секирации
Здраво на сите, нешто тивки бевме деновиве ама еве не назад. Во однос на недели и големина на бебе, мене од почеток ми кажуваат дека е една недела подоцна од последен цикус и ми рекоа да го кажувам тоа пред преглед. Доцнењето е според мерки на раце, глава, бутна коска. Во првите месеци имале поголема глава и раце, сега (22 недела) главата е посразмерна со бутната коска, а рацете се уште долги. Така ми објаснија - им верувам и викам добро На друга тема: Само кратко ќе ви го опишам денов, кој почна полн со ентузијазам дека ќе испитам фактори на хемостаза во државна болница - е па нема! Ми кажаа дека нема реагенси за Д - димери, па си планирав дека ќе платам 900 денари во Авицена (не прават ф-ри на хемостаза во Авицена) и не се нанервирав кога ми повторија во државна дека и денес, по 1 - 2 месеци, уште нема реагенси за Д- димери. Отидов у 8, имаше 20 луѓе пред мене, трудници немаат предност (пред некој месец колешка беше и ми вика на 2 пациенти една трудница влегува - е па не!) и чекав чекав, без проблем, особено бидејќи имаше уште 4 други трудници кои се чувствуваа полошо од мене и си патевме. Дојде пауза, тетка на шалтер ми вика, оди до Авицена, ако завршиш скоро, врати се, пак ќе те закажам и ќе ти земат крв во прва смена за хемостаза. Бев, завршив во Авицена за 15 минути, односно за пола саат бев назад, за тоа време пауза им беше. Е кога се вратив - имаше 40 пациенти пред мене исто со приоритетен упат. Опцув 10000 мајки во себе, зедов упатот и појдов да си ја пробам среќата во Адријалаб (најблиску ми беше)- таму да ти праеле фактори на хемостаза (!) за 600 (помала анализа) или 900 (поопширна) и си платив, ме боцна фино дете и си заминав. Значи, упатот - приоритетен од кај гинеколог - џабе, плаќање здравство - џабе, добра волја да не фаќаш врски - џабе, желба да си културен и да не се брцаш „за да прашаш преку ред“ - џабе... Дај си 900 во авицена, 900 во Адијалаб и заврши си, или ако и тоа е многу плати си 1800 за Д - димери и 1000 за ф-ри во Систина и искористи го денот за попаметна работа и сочувај ги живците за следни нервози. Извинете ако ве напнав, ама мораше да споделам некаде.
@awl истите испитување ги прават во 8 септември, зошто никој не ви го кажува тоа, не мора се во државна болница да се прави, друг пат барај си упат за таму. Баш вчера зборев со снаа за прв братучед и таа таму си ги правела тие Д-димери и хемостаза, имало пред неа неколку жени и за еден час си завршила работа.
@bittersweeт Барав и за 8 септември, ама таму не дозволуваше системот приоритетен упат, само со мој термин - а требаше да чекам 1 месец, а ми требаат за утре. Дополнително, има опција и за во Градска болница - спроти зелен пазар. Ама таму се немав јавено за реагенси дали имаат па затоа не прифатив упат за таму. Едит: Секако благодарам за сугестија, ќе и е од полза и на друга мама ту би
Јас исто неколку пати испитував крв во 8 Септември и порано и некои тумор маркери. Во суштина брзо се завршува таму. Нема гужва.
Јас тотално те разбирам. Јас сум 14+3, правев брисеви претходната недела и уште не ми се готови, немале реагенси за уреоплазма во Државна. Се напнав да ти кажам, едвај ги чекав затоа што гинекологот при земањето на брисевите ми рече дека сум имала доста жолто прање. Скиснав по болнициве со крвна слика и уринокултура, испитувам плус и за бубрези, наводно некој застој сум имала. Јас уште немам истакнат стомак, носам широчко и не се гледа дека сум трудничка, па така да никој и не ме пушта преку ред а се во вторник ми закажуваат. Поголемиот дел од пензионериве мирисаат и толку ми е изострен мирисот, мислам ќе си повратам у чекална. Затоа си преферирам Авицена, културно ќе си појдеш и ќе си завршиш работа ко човек, ниту на шалтер те малтретираат, ниту сестрите. А тоа што џабе плаќаме здравство си е друга приказна.
Така си е, ем трудно ем си патиш, и уште вика една баба - што па трудни предност - не се болни - ееејјјј - девојкава зеленее од што и е лошо - да не идела преку ред. И мене не ми се познава бременоста дека сум си дебела еднакво секаде а за урнокултура муабет, најдоби ми се во амбуланта Пролет, си одиш си даваш 150 денари (дури и не мора лично) оставаш материјал, другиот ден со сметка се подигнува резултатот. За обична крвна слика, шеќер и железо - Авицена со упат - мислам 150 денари плаќам, уринокулура нема со упат. А за пензионерите - што да се каже, не се и они криви што им се јаде лук и супа со целер, ама амааан не ми диши во фаца, плус сетилово за мирис ми е остро како куче - трагач за дроги, што секако го влошува муабетов... На крајот, се е минливо, битна е целта за која трпиме глупости понекогаш. Да имаме што помалку нервози, а ова издувување на нервоза со невини луѓенца кои пателе исто доаѓа ко топ рехабилитација
Ме насмеа со тоа куче трагач по дроги истата сум. Јас со Пролет сум веќе скарана. Лани правев проверка на уринокултура, ми најдоа 100 000 бактерии Ешерихија коли на незнам колку мокрача, како му оди тоа. Ми беше сомнително оти немав симптоми. Направив за 2 дена во Авицена, уринокултурата ми беше стерилна. Сега скоро викам ај ќе им дадам втора шанса, оставив уринокултура и ја замолив мајка ми да ми ги земе резултатите затоа што не ме пуштаат од работа. Ја враќаа женава 2 пати, некој од вработените не ги внел во компјутер и не сакале да издадат резултат. На крај некако направила бунт женава затоа што имав мој термин другиот ден кај уролог и и дале резултат, со ракопис запишано на ливче дека е стерилна, а од другата страна употребен веќе листот. Мизерија. Повеќе никогаш таму.