Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Убав ден и тебе. Со убави вести те чекаме. Јас лично немам таков проблем иако цела бременост се мачам со запек :x. Гледај да не го иритираш повеќе со столицата. Јади повеќе течна храна и салати. Не знам дали може да се повлече до крај. Но, секако можеби најдобро е да прашаш доктор. Можеби ќе ти препорача некој лек што може да го користиш....

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.015
    Допаѓања:
    328.028
    Не се чувствуваш срекно покрај маж ти?Во трет месец е малце потешко за абортус.Размисли 5 пати како ке постапиш.Седни и разговарај отворено со сопругот.Кажи се што мислиш и чувствуваш.
    Воопшто не си требало да остануваш трудна со оглед на тоа дека дете несакаш да имаш.Само отворен разговор со маж ти,уште денеска бидејки не ти останува мн време ако си решена да ја прекинеш бременоста.

На Eli23, bittersweet, Kiflicka05 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Тешка ситуација мила. Јас би била многу среќна поради бременоста. Тоа го велам бидејќи се помачивме дури останав бремена. Јас и мм сме БЕЗ работа двајцата. Можеш ли да замислиш. Тој оди на повик. Може ќе го викнат еден месец и ќе земе 20-30 000, може нема да го викнат со месеци. Измешани чувства на почеток на бременост се нормална работа, верувај ми. Тоа што не се чувствуваш среќна, може да е последица на промена на хормоните. Јас плачев првите 5 месеци, а да ме прашаш сега НЕМАМ ПОИМ зошто. Јас би те охрабрила во поглед на бебенце. И да има некој среден живот и повеќе пари сепак нема да му е лесно да добие нов член, а не па без пари што се вели. Ама, јас лично не размислувам на таа тема. Си велам ќе се помачиме, само да имаме дечиња. Немам право да те разубедувам, но не би сакала да одиш на абортус иако не те познавам. Не можеш да го споредиш чувството на мрдање на бебенцето во тебе, неспоредливо е гледањето на сличето на бебенцето од ЕХО. Не верувам дека нема да сакаш твое дете. Мене ми изгледа невозможно. И на крај малку за сопругот. Долго време ли си во брак? Сакаш ли да останеш во брак? Гледај само на собругот. Избришија за момент свекрвата, како да не постои... Дали би останала со него? Само заради него? Прашај се...

На Mekuska, Sky-butterfly, elena.mak и 7 други им се допаѓа ова.
  4. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Јас мислам дека сега во 3 месец од бременоста веќе немаш ни опција за абортус, тој се извршува до 12 недела а ти веќе си ја надминала 12-та недела.
    Сега ти останува опцијата да се стабилизираш малку, да не и обрнуваш внимание на свекрвата и да му се посветиш на бракот и сопругот.
    На секој брак треба работење, не може да успее бракот ако ти веќе си го осудила на пропаст.
    Ти посакувам побрзо да се средиш и НЕМОЈ ни случајно да си го ставаш животот на коцка барајќи начин како да се ослободиш од бременоста, се што не се извршува во болнички услови најчесто завршува трагично за мајката.

@SpangeBob не се грижи мила за големината на бебето и јас две родив природно над 4 кила па отидов и на трета бременост, не е страшно ни шиењето ни ништо.:)

Последна измена: 22 април 2015
    На Mekuska, do-re-mi, makedonkamak и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968

Остај ги на страна проблемите со свекрва ти. Имај на ум дека никогаш неможе да те сака како што те сакаат твоите родители. Мислам дека не вреди ради нејзе и проблемите што ти ги предизвикала, да се решиш на абортус. Во иднина можете да се одделите со мм од свекрвата, па сегашните проблеми да ти изгледаат смешни. Немој подоцна да се каеш за тоа што ќе одлучиш. Сите парови пред да се решат да прават бебе викаат дека е рано, дека немаат доволно пари и слично. Не е тоа причина да не ја осетиш таа радост. Парите се печалат и се трошат.
    Мој совет е да размислиш убаво дали го сакаш мм и бебето. Ако се одлучиш на абортус, повеќе односот помеѓу тебе и мм мислам нема да биде ист. Највероватно ќе ти префрла постојано. Замини негде на неколку дена ако си во можност, кај мајка ти на пример и размисли си убаво кои ти се приоритетите во животот. До 3 месеци бременост мислам дека е нормално да немаш некое развиено чувство на мајчинство, ама во подоцнежна бременост кога ќе почне да мрда верувам дека ќе се поврзеш со бебето. Јас лично не подржувам абортус освен ако не е медицински оправдан ( не дај боже на никого ).
    Секако станува збор за твој живот и твоја одлука. Размисли за последиците. Нека парите не ти бидат пречка да бидете среќно семејство.

На Mekuska, do-re-mi, makedonkamak и 7 други им се допаѓа ова.
  6. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Neznam kolku vreme ste vo brak,ama veruvaj deka mnogu od nas cestopati sme si go postavuvale toa prasanje,dali toj e vistinskiot dali navistina sum srekna so nego,dali e vistinskiot moment za bebe itn.site sme imale nedorazbiranja problemi padovi,toa e del od brakot del od zivotot,moj sovet,ne izbrzuvaj,stom si se omazila za nego sigurno ima iljada raboti sto ti se dopagaat kaj nego,a za ona sto te povreduva i pravi nesrekna otvoreno razgovaraj so nego,potrudetese da si ja spasite ljubovta,dadetesi uste edna sansa,a vo vrska so bebceto,koga ke go vidis kese prasuvas kako si ziveela bez nego,kade sto ima ljubov parite nese problem,i nie sme so edna plata,i za uteha na pocetokot i mene mi bea izmesani cuvstvata za bebeto od sto bese neplanirano,dali kese snajdam dali ke bidam dobra majka i kup dr prasanja..daj si vreme na samata sebe i ke vidis se ke si dojde na svoe mesto..nemoj da go otfrlas ona sto mnogumina go baraat cel zivot a nemozat da go imaat,a tebe srekata ti e na dofat,ne i go vrti grbot..

На Mekuska, makedonkamak, SpangeBob и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Поготово кога има проблеми во бракот, тогаш сите се преиспитуваме што како :) нормално е мислам. @bella.s е во право.

На bella.s, bile84, Maceto123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И мора малку да те искарам :D не се ова нов пар пантолони, детенце е. Ќе биде мало сонце коа ќе се роди. Нема премислувања. Кога ќе донесеш одлука трпи ги последиците. Тоа значи да си возрасен.

На Maceto123, Sky-butterfly, awl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Љубави

Љубави Нов член

Се зачлени на:
    29 јануари 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Во брак сме 2год а се омажив бидејќи буквално побегнав од моите така да не би имала на кого да се обратам бев мн Среќна со него го но мн проблеми уште на почетокот имавме па тоа доведе да оладам постепено. За финансирање ми е страв бидејки израснав мн мн сиромашна желна за се па страв ми е истото да не се случи и со моето дете а немаме подршка од нилого. Знам дека треба да сум среќна бидејќи има мн други што пробуваат да забременат а не можат а јас размислувам да го отфрлам но тоа е посилно пд мене. Сепак фала ќе размислам, разговарам и ќе ви пишувам Позз

10. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Не малку, треба повеќе карање Ели. Можеби ќе звучам лошо, но некогаш некој треба квалитетно да не искара за да сфатиме какви глупости правиме. Ако не си сигурен во нештото, не го прави. Од една страна му ја исполни желбата на маж и', од друга страна пу пу не важи, не сакам. @Љубави, една работа да ти биде јасна - одлуката е ваша (или слободно можам да речам твоја), но биди сигурна дека после тоа односот со сопругот никогаш веќе нема да Ви биде ист. Прашање е дали и ќе останете заедно. И, еднаш претходно напишав за тоа колку неправди постојат во животот - оди во темата "Поддршка за оние кои сакаат да забременат" или во "Вештачко оплодување" и ќе сфатиш каква борба водат девојките таму за да го добијат она што ти моментално го имаш, а сакаш да го фрлиш. Секако дека немам право да се мешам во твоите одлуки, но кога бараш помош и мислење, мое е да ти ги отворам очите - цени го повеќе ова што го имаш!

На Mekuska, makedonkamak, Maceto123 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Израснав во слични услови со еден родител. Тоа ме натера да созреам порано, завршив факултет на време и се вработив. На 22 години станав независна со своја плата. Сега имам 26 и бремена со бебе што сум сигурна дека го сакам.
    Бори се кон тоа, да најдеш работа и да не зависиш. Да не ги направиш грешките за кои ги обвинуваш твоите. Ако го родиш, сега нема да можеш да работиш, ама потоа. Ако има желба, ќе се најде начин. Биди упорна.

На makedonkamak, Maceto123, SpangeBob и 4 други им се допаѓа ова.
  12. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Љубави: Од една страна, мислам дека темата не ти е соодветна за да добиеш совет. Дали очекуваш во тема за трудници некоја да ти рече абортирај???? Никогаш.

Од друга страна и не знам каде да најдеш тема, да не ме сфатиш погрешно - ама барај во проблеми во брак, психологија, проблеми со свекрва, проблеми со себе си - оти имам чувство дека проблемите ти идат од секаде, хормони владеат со телото и умот и дека си збунка.

Не сакам да звучам грубо, но преиспитај се убаво прво себеси, па сопругот, па одлуката да сте родители (макар истата е дојдена на девен ред по игра на случајност), финансии па дури на крај трети лица. На крајот на денот, овде може 10 дена да бистриме проблеми, да вознемириш некоја трудница со било која твоја одлука која ќе ја споделиш тука и решението да го најдеш само и само во тебе.

На Mekuska, do-re-mi, joy1 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Јас само би ти кажала -СЕКОЕ ДЕТЕНЦЕ СЕ РАЃА СО СВОЈА СРЕЌА, така да никогаш не знаеш што ти носи утрешниот ден. Секое дете е благослов од Бога.
    Избери живот, никогаш нема да згрешиш.
    Јас кога дознав дека сум бремена, онака изненадување беше, кој би ти поверувал во такво нешто. Јас и мм невработени двајцата, никогаш не ни помисливме на таа опција-да го уништиме тој невин живот. По неколку месеци мажот ми доби супер работа по струка и ете патиштата за бебто се отворија сами. Работите тргнаа на добро.Затоа колку и да ти изгледа дека е се црно околу тебе имаш едно малечко сонце што силно грее. Запомни...

На butterfly4, Mekuska, bella.s и 7 други им се допаѓа ова.
  14. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    лјубави, незнам која е целта на бракот ако несакаш да основаш семејство, а тоа се подразбира деца... и зошто си останала во брак 2 години ако не го сакаш? па и желбата за дете си му ја исполнила... ако сигурно не си сакала да останеш бремена, можеш да испиеш апче норлево 24 часа по ризичниот однос и да не му кажеш, а најубаво би било да сте искрени еден со друг... а сега веке кога си бремена роди го, и обиди се да си го спасиш и бракот и бебето во тебе
    Инаку јас сум 34 недела, 33 + 2, ми рекоа да одам на 3 мај да се договориме за царски, и околу 10 мај ке ме прават царски... близнаците толку издржувале, ако издржат и до тогаш :) немам проблеми, освен што многу ме клоцаат, поставени биле едно врз друго и се борат внатре за простор :D инаку се исправ испеглав, ne земав премногу облека дека брзо ја надразуваат, по 3-4 пара шпикозни, тертра пелени, боди, бенки, гаки со ногавички, капички, ни остана да купиме креветче и количка, и некои ситни работи, козметика за бебе, ама тоа наредната недела, утре сум на последен преглед да се измери тежина, да видиме дали е се во ред, и можам да се подготвувам за доаганјето на девојчинјата :)
    поздрав и со лесно на сите

На espana, elena.mak, m.i.g и 8 други им се допаѓа ова.
  15. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Мaмички ве читaм секoј ден,aмa денес си имaм мaкa пa дa си се пoжaлaм-евентуaлнo дa видaм дaли имa прoстoр зa пaникa!Oвие 2 денa кичмaтa цел грб aмa нaјмнoгу кaј крстoт дoле мислaм ме умре!!! Нoќескa дури кoгa се рaзбудив зa дo вц немoжев дa стaнaм сaмa,се смирувa не бoли цел ден сo ист интензитет aмa пoјмa неaм дaли е нoемaлнo oд шo се ширсм сегa пoише инaче сум 29неделa,или е нештo пoстрaшнo вo прaшaње? Дaли се нoрмaлни oвие бoлки,пa ке си ги трпaм

16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Нормални се. Баш во истата недела повеќепати го поставив истото прашање бидејќи и мене ме фати малку паника дали е тоа нормално и дали и кај другите е така.
    Јас после 18.00 цела се укочував а навечер баш во болки и неподвижна. Одмарај колку што можеш повеќе и пиј магнезиумот...друго нема(уствари докторот ми препорача креми, апчиња ама јас се одбив). Сега ми исчезнаа сами од себе болките кај крстот, па почна кај вагиналниот дел...се е фази. Како си се мести бебчето и како притиска.

На bile84 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Мила, ако болките ти се појак интензитет , мислам дека треба да посетиш доктор. Инаку номално е да имаш некоја болка ила во кичма, стомак, околу папокот итн. Но, таа болка да се издржува, да не те буквално врзува за кревет. Ако ти е сомнително нешто одма на лекар. Да си бидеш сигурна дека се е ок. Позз

На bile84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Мамички, да пишам дека д-димерите ми се во ред. Граница за трето тромесечје е 1750, мене ми се 735 :whew:

Е сега, уште се опседнувам со тие мерките од ултра звукот. Читајќи по нет (те.опседнувајќи се :fubar: ама посилно од мене е) е дека мерките многу зависат од положбата на бебето и дека во карлична положба (какво што беше кај мене овој пат) е потешко да се фатат, па доаѓа до отстапувања.
    Најмногу се загрижувам затоа што досега се беше во ред, па одеднаш така, ама досега бебето беше во правилна положба, со главата надолу.. Значи глава и стомакот се помали за две недели, а бутната кост одговара со неделата. Бутната кост означава должина колку што разбрав.

Ми текна дека и др на приватно ми прокоментира нешто на почетокот од преглед, дека карлично е па тешко и е да го фати.
    И друго што најдов е дека причината може да биде од недоволно одмор и се препорачува повеќе одмор и мирување, лежење на левиот бок. А јас баш период од последниот преглед до овој сега не се смирував и бев константно изморена.
    И трето, наравно скокови во растежот, има период на стагнација и период на растеж.

Можеби некому ќе се најдат информации, јас секако ќе пишам како ќе биде на следниот преглед, здраво живо бебе верувам дека ќе биде!

На Angel.Heart, Eli23, Mekuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Сосем нормално мила. И не да те заплашувам, ама како ќе расти бебенцето така повеќе ќе боли. Има ноќи кога плачам од болка. И во грбот и под стомакот во коската. Се надевам дека тебе нема да ти е така. Мене ни магнезиум не ми помага, ама да бидам искрена не знам да одмарам. Да не бев цело време простум ручек, вечера, градина, цвеќиња, чистење, перење можеби немаше да боли толку. Ако имаш можност одмарај. И секако масажа може да помогне колку-толку.

На bile84 и makedonkamak им се допаѓа ова.
  20. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Здраво и живо ќе биде. Нели се е во ред до сега. Според мене не ти рекле ни сега дека не е во ред. Ако е помало не значи дека не е здраво. Само позитивни мисли имај. Има на youtube некои лесни и едноставни вежби со карлица кои помагале за бебенцето да заземе вистинска положба. Не е можно да имаш штета од нив, а и ќе те опуштат. Или барем пешачи ако можеш. И тоа помагало.

На Eli23 и Sky-butterfly им се допаѓа ова.