@Misskirova по книга навреме родено бебе е 37+. Потоа имаш од 34 до 36 недела, што веќе ги сметаат како доцна предвремено родени и овие бебиња се во најголем процент без никакви компликации. Трета група се од 32 до 34 недела кои се со поголем ризик и последна група пред 32 недела, кои се рано предвремено родени и со можност за најмногу компликации. Ова се статистики што сум ги читала. Ти си веќе во поодмината недела и не сметам дека имаш простор за паника. До компликации не дај боже секогаш може да дојде дури и после 37, ама тоа не е темата нели . Секоја недела и ден во меше е плус за бебе ама не одлучуваме ние кога ќе решат да излезат Затоа со лесно само и позитивни мисли.
Дали во период кај 24 недела чувствувате/сте чувствувале движења ниско над срамната коска? Јас често го чувствувам тука, не знам дали му се нозете. Го има и погоре, и се гледа кај што се движи.
Дали ти е прво бебе? Јас утре ке влезам во 19 недела, постелка на заден ѕид ама ништо не осеќам. Докторот ми рече после 20 та ама шубе ми е малку кога ве читам дека порано ги осеќате.
Да не тие шубе мене ми е прво бебе постелка на заден ѕид и почнав да го осеќам после 22 недела по малу секоја различно го осеќа мене и на гинеколог ми рекоја после 20 а посебно после 22 и така испадна.
Напиј се кока кола, касни блачко и легни на грб, да видиш дали ќе се размрда. И појди на цтг за некое време.
Исто. На ехо се виде нозете се. Имам пишано и претходно колку многу доле е, страв ми е мислам ќе ми излета. Ама нема потреба, така си се поставени ќе менуваат уште многу тек сега за некои две недели ќе почнат да лудуваат. Најмногу ми е мака што не можам да снимам кога удира, зошто испаѓа дундата како да ми игра
Така ми рече и гинекологот и почна да мрда бебето, фала Богу. На цтг ми рече да не одам, зашто тој вчера не видел ништо сумњиво а ако мислам дека нешто ми се дешава да одам во болницата каде што ќе се пораѓам. Се јавив таму и ми рекоа ако бебето мрда нема зошто да се грижам, да одам само ако не мрда. И дека рамната линија на Цтг била зашто бебињата имале таква фаза, спиеле. Е сега јас по мое ако и понатака сум инсистирала да одам на преглед во болница требело гинекологот да ми даде упут за хитно да ме примат, тој рече не давам зашто немаш ништо. Истото и тој рече ако не мрда бебето долго време тогаш оди без упут. Се јавив после на друг гинеколог, рече не може, само кај мојот да сум одела. Тука не е како Македонија, таму е подобро кај сакаш одиш на приватно. Тоа е тоа. Бебето мрда фала Богу. Сега не знам друго. Следното Цтг е тек за недела и пол.
Јас го имам осетено и погоре и снимано, ама ова долу ми е ептен језиво. Знам дека имаше и предходно пишано, нели ти пишав и јас дека истото го чувствувам. Денес и нешто нежно движења чувствувам. Ти се случува?
За следно цтг, обавезно прво кока кола, благичко, убаво појадувана и таму оди, да не е успано. И имај си при рака сега благичко и кока кола да го будиш кога ќе се успие. Добро сите ли мочате во трето тромесечје на пола саат? Не е хумано. Ако се напијам па чај, на 10мин мочам.
Јас пак заприметив дека во трето тромесечие помалу мочам за разлика од претходно порано на секој 20 мин сеа можи ни по 2 саати да не мочам е сеа кај мене ако има врска порано ми беше карлично па ако со ноџињата има удирано на мочниов меур а сеа ми е свртено со главчето надолу па затоа помалу да ми се моча а можи ова што го пишувам нема врска.
jas non stopp mi e taka kako da nemam vo wc odeno pa nez kolku vreme, a samo so sum bila. Za navecer da ne pravime muabet se desava nekogas sako 2 pati da stanam a nekogas duri 5-6 pati
Moze e tapa prasanje ama Dali ponedelnik da idam na ctg deka e praznik nedela pa da premestuvaat I oni za cair konktetno ili ne poso ako ne idam ponedelnkkot duri treba cetvrtok da idam Koa mm e free a da idam so avtobus do cair pa peski do Ginekologija nou way mislam deka nekade ke ostanam po put hahahah