Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. idontwannabeyou

idontwannabeyou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    170
    И мене исто така никој не ми имаше спомнато а веќе сум 40та недела и докторот пред некој ден ми кажа дека до 3,5(+) диоптер било дозволено за природно

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Немам правено никаква интервенција. Обично за диоптер повисок од 3 препорачуваат царски заради можност од напонот да се одлепи ретината што може да доведе до целосно слепило.
    Сепак треба да се направи целосен офталмолошки преглед, да се види и ретината во каква состојба е, па потоа офталмологот да даде мислење.

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    7.581
    Благодарам. Кај мене е диоптерот -2 на двете очи, сепак на следен преглед ќе прашам.

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Добар ти е диоптерот ама сепак мора да се провери ретината во каква состојба е.

5. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    678
    Прв пат слушам за ова, и јас сум со диоптер -3 и -2.50 и цилиндар и на двете очи. Баш утре сум на контрола ќе ја прашам докторката...

6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Баш во друга тема пред некое време коментиравме дека гинеколозите многу често забораваат да дадат предупредување за оваа опасност.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    Мешиња здраво
    Знае ли некој колку пари е втор скрининг во Штип кај Органџиски?

8. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.102
    Голема мака имав првата бременост. Пред се треба да видиш кој вид на храна ти пречи и предизвикува боли. Пример бело брашно, храна тешка за варење итн. Следно јади почесто во помали количини. Мене ми помагаше ладно млеко, кисела вода, а најмногу маслинка со семка. Се надевам ќе ти помогне нешто од ова.

9. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    @Miss_S , @idontwannabeyou
    Ако ви се чита:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8543212
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9026570
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3085969/
    Ако не, накратко вели дека претходна операција на ретината не е индикација за царски рез, камоли диоптер.
    Познавам жена со диоптер -12 што роди природно, без последици.

На Ena0310, idontwannabeyou и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Да, во последно време се поделени мислењата на офталмолозите и кај нас, некои се полабави, некои не. Не познавам случаеви кај што се случило најлошото ама познавам жени кај што се зголемил диоптерот после пораѓај.

Јас, од предострожност, сепак би се држела до тоа офталмологот да даде свое мислење околу ова.

На Saba08 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.720
    Допаѓања:
    21.407
    А зошто очекуваш некој да те разбере. Гледај си ги својата душа и мерак. И јас почнав со фазата кога на скоро секое излегување носам по нешто за бебето дома. Имам коментари од страна демек доста е, многу купуваш. Ама ни од некого барам пари, ни одобрение и мислење. Толку време чекам дете во раце да земам и купувањето прави да се осеќам убаво и сѐ поблиску до тој момент. Па нека имам на крај и вишок алишта ако треба.

На Zorajde, elenaklasik, sweet.woman и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.824
    Допаѓања:
    9.276
    Охх кога ке пише некој за желудник се тешам дека не сум сама. Штом не ти помага Нолпаза ,да не те плашам ама едино решение е коа ке се породиш,тогаш ке помине.
    Верувај сите природни лекови ги пробав и не помагаат.
    Сега почна и Фамосанот да не ми делува .
    Еве гледаш , 03.21 е ,јас дежурам .....:sweat:

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.074
    Допаѓања:
    110.897
    Дежурна сум и јас, ама сега од воспалено уво. Ова моево стана историско. Се напив парацетамол, згреав ракија на крпа и ќе се потрудам да дремнам до 6ипол. Не е хумано, а таман почнав поарно да се осеќам, да спласнуваат крајници, оти вака сеа.

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не им замерувај, можеби не мислат ништо лошо, сакаат да те утешат да не се секираш и дека не е страшно ако немаш купено сè, дека ќе се купи. Верувам дека те разбираат дека не е лесно во поодминати месеци од бременост да одиш навака-натака и за утеха можеби ти кажуваат така за да не се секираш.

Ова купување е само почеток. :D
    Кога ќе се родат, ќе им купуваш на секое работи, нема да постасаш од купување, брзо растат и сè нешто ќе видиш што ќе ти се допаѓа, нема да можеш да одолееш, а и ќе им треба. Желбата за купување за свое дете ќе ти се задоволи и тоа како. Ехееее назад е зимата со купување, со мерак ќе си земаш работи цело време :inlove:

На Martka, Sienna_MK, Beatris и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    Kako se spravuvate so spienjeto navecer? Mnogu tesko zaspivam a taman ke zaspijam se razbudivam 36+ sum. I imam bolki vo polovinata mnogu..

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.074
    Допаѓања:
    110.897
    Не е исто да го купиш сама првото боди за бебето што со цела душа го чекаш и да ти го купи некоја стринка пример. Знаеш како е. Дека ќе се купи, ехеее... мене ми е мака што некои работи ми ги купија не ги купив па сега јас со време сама си ги набавив, како алиштенца за од болница и слично, ама работите што недостигаа од болница директ во аптека и се купивме, ништо не остана некупено. Така да делумно си во право.

На Beatris и 0ли им се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мислам дека не беше муабетот за прво боди или за излегување од болница, не го сфатив така напишаното.
    Повеќе ми беше муабетот да не се секира и дека можеби не мислат ништо лошо тие што и зборувале така, можеби само сакале да помогнат, да не се стресира ако се плаши дека нема да стигне сè да купи.

Се разбира дека не е исто сам да си купиш или некој друг. Ниту мајка ниту свекрва сакав да ми купува, сè сама купив и почнав порано за да не се малтретирам на крај, за секој случај ако не можам во трето тромесечие.
    Мислам дека првото боди го купив во прво тромесечие, не ми текнува сега кога беше, во која недела. И полека си правев списоци што ми треба, три имав направено, со најголем мерак си пишував читајќи ги темите во подфорум Бебе.
    Ситници изнакупени, само крупни работи како количка, креветче ми останаа на крај.

Сосема разбирам што значи долго да посакуваш да купуваш за свое дете, со каков мерак се купува за свое. И тоа трае, и трае... И сега сама си земам за детево, исто ми е ќејф како и кога купував прво боди, прва играчка, второ боди, втора играчка... Излегувам и со возбуда одбирам иако има две и пол години, па му презентирам на мм што сум купила, си ги редам со ќејф неговите. Тоа задоволство секогаш е тука и сакав на членката да и' кажам да не се секира ако не успее сè да изнакупи пред да се родат, секогаш ќе купува како првпат да купува.

На Perla*, Sienna_MK, Tiny Love и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Не и замерувам секако, тоа најблиските од дома ми го викаат. Ама здравје наредна недела ќе се потрудам барем до неколку продавници да отидам. Јас сама сум си крива, цело време рано е рано, до скоро супер функционирав, не сум поправена и се движев без потешкотии. Ама сега стомакот почнува да ми тежи и кај и да е од болки во половина нема да можам да мрдам. А и ептен си во право, здравје само, нема да се сопрам од купување, познавајќи се :D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Јас убаво те разбрав и знам дека е така, секако и тие што би купувале, маж и сестра, без мене на камера нема да земат ништо, општо тешко ми се погодува, а не па сега. Само на преглед да не ми забранат движење ќе се потрудам јас ;):inlove:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.824
    Допаѓања:
    9.276
    Се повампиривме :whew:

На AngelOfArh и Mart3 им се допаѓа ова.