А што функција ќе има хидрогенот? Не е дека имам ушна маст наталожено, од многу кашлање се има воспалено уствари увото и сега боли, како затнат. Нормално е, вирус е во прашање, ќе помине. Ставив денес чувар куќа и се смири малку, со ракија на крпа, отспав на пладне. Леле пак почнав секое пладне кома, ако си дојдам подоцна до 5 сум кома, ако си дојдам порано до 3ипол дур земам дете, ме нема. Денес порано си дојдов и отспав убаво. Ама навечер дежурам и тоа ми е голем проблем мене.
Не знам која недела си ама јас сум 35+ и како расти бебето сè покритично станува. Моето е карлично свртено, со главата одамна ме турка в ребра ама секоја недела е се посилно и посилно и десниот ребрен лак ме боли ко да ме има тепано некој, а со ноџињата е доле и некогаш кога ќе се размрда ми се чини готово во моментот ќе се измочам Многу е непријатно ама сега веќе не ми ни смета толку, се навикнав, сега се плашам од пораѓај и на ниту еден друг симптом не обрнувам внимание, само како ќе поминам на пораѓај мислам
25+ сум јас. До пред некој ден си мислев, леле мал ми е стомакот, ко сеа како наеднаш да ми подрипна и почнаа овие болки горе, ама мачно е стварно, не се постојани, кога се вртам, кога кашлам итн. Само се да е во ред, ќе се трпи некако. Ти си при крај, блазеси ти, барем си во безбедна зона. Инаку стравот го имаме низ цела бременост, само е со различни причини. Ќе си биде и пораѓајот како што треба, само со лесно да минува.
Баш така, во кој период од бременоста да се наоѓаш мислиш дека ти е најтешко. Секогаш има причина за грижа, па кога ќе се роди бебуш мислам дека уште поголеми се грижите ама ајде ќе за убаво е, сè се издржува
Го прашав докторот, ми рече бебињата се, две се и станува тесно. Магнезиум пијам по еден од 400мг. Мене денес и лошо ми е цел ден, два пати повратив, ми рече само по малку да јадам, а јас не малку, туку јадам минимално како за преживување, ама вода многу пијам и од тоа го полнам желудникот и добивам нагон. А за лажни контракции не знам зошто, ама моја замисла е дека би требало цел стомак да боли, нешто така, нека кажат другите што имаат како изгледа и тоа чудо
Девојки првпат се соочувам со отечена нога ,т.е зглоб....нормално е така? Треба нешо да праам ? Да пијам? Језиво малце изглеа
Јас кога бев на гак докторот ми кажа дека е опасно доколку имам контракции (18недела бев). Го прашав што се контракции ми кажа затегање на долните мускули и како нагон за буткање. Така ми ги објасни
Или обратно, баш дека со години чекале позитивен тест, одвај чекаат да купат нешто и да си прослават. Купувале, нр купувале, сите се плашиме од прв до последен ден
Така е, сите се плашиме. Изборот е на секоја трудница што ќе прави и кога ќе прави..После скоро десет години, мојот избор е да се грижам за моето здравје во овој период, за да придонесам за здравјето на бебињата..Шпикозни, новогодишни комплетчиња, лигавчиња...и кој ќе ги купи ми се последна мисла .
Абе не е многу отечена,приметив по чорапите кај што ме затегале...иначе Димери утре ке испитувам....ме замисли сеа...мислев дека отоците се нормални
До некаде се нормални, не се нормални да отекуваш многу и често, ама најчесто вакви отоци се случуваат од стоење или одење подолго. Легни крени нозе и ако се среди немаш гајле. Ако не се намалува ќе прашаш доктор. Отоци кои се опасни исто така се кога кожата е толку оптегната да свети и кога ќе притиснеш не се враќа назад стиснатото. А малку отечено околу ластикот не е страшно мислам. Мене кога отеков еднаш минатата бременост ми рекоа да мерам притисок само редовно и така да контролирам, димери не. Мислам дека ништо не и е, бебе зависи кај стиснало и отекува. Отоците од димери се како што ги опишав погоре. Знам од татко ми, тој ги имаше
На мене д димерите ми се во ред, а имам оток и на двете нозе, не голем, доле кај зглобовите го заеблежав, исто по чорапите приметив. Не знам сега ако само едната нога ти е така, дали е проблем...
Антисептик. Со него до сега сме успевале да не дојдеме до антибиотски капки и ќерка ми и јас. Ама па тебе ти е од настинката сега, ако не користиш веќе, се препорачува капки за нос да се отворат каналите таму до средното уво. Оперил пример, се безбедни во бременост. Ајде, ќе помине.
Нека не те паничат, јас знам дека се нормални отоците, и доктор да прашаш нема ништо да ти даде, посебно ако е малку, само ќе каже магнезиум и да мериш притисок. Имам другарки што скроз им се деформираа стапалата, воопшто не можеа никакви обувки да облечат и докторите не им викаа дека е ненормално. Јас отеков во саботата и тоа солидно, а на почеток на шести месец сум, глуждовите скроз ми ги снема, од колена надолу нозете ми се ко диреци. Е сега бидејќи сум болна со ковид и црниот дроб ми го уништи во само 3 дена, матичниот доктор вика може од тоа е, ама ќе чекаме да ти помине вирусов и да видиме дали ќе се смири, ама не ми даде ништо ни да пијам ни да мачкам. Ако не помине, значи од бременоста е и ќе треба да се навикнам. Секако ќе си прашам гинеколог, ама го знам одговорот.
Д димери и хемостаза да направиш. Отоци се нормални во бременост ама ако се на двете нозе, не на една. Опасни се ако се проследени со болка и ако се на точен временски интервал, во спротивно ако се само непријатни, безболни и повремени (не на точен временски интервал) тогаш се лажни контракции т.е Бракстон хикс и сосема се безопасни и нормални.