За скриен шеќер испитувањето трае 2ч. Мој совет ти е Биотек во Ѓорче (ако си тука во близина), стварно прекрасни се сестрите, најави им дека мора да мируваш да ти обезбедат столчиња, ќе си понесеш перниче за под кичма и за 2-2ипол часа макс си готова. Мене ме ставија во лекарската просторија, на фотеља седев со нозе пружени на столче, си имав понесено книга, телефон и не осетив искрено кога помина времето.
Abe zencinja, ova stvrdnuvanjava vo tret trimestar koga se definifaat za normalni i ete onie predporodilni? Od minatata sab. Lezam poradi sto imav bolki vo preponi i zavrsiv na dezuren ama se bese ok i ctg....ottogas se sum kako na strek da ne mi se desi nesto Sega deka spijam na grb ovie dve noki oko ne sklopiv, sklet mi e, mi se zdrvi grb od lezennje..... I se toa se trpi, ama sinoka osekav pocesto stvrdnuvanja, ne gledav na kolku vreme. Utrovo vo 7h mislev ke gledam na kolku vreme se, ama taka sum zaspala i prestanaa... Ke odam denes na pregled kaj maticnata,ama do togas ne sum mirna. Se plasam da ne se kako indikacija za predvremeno a da ne razlikuvam....veke sum 32+3, inaku bebe mi e epten aktivno otsekogas i plus ovaa nedela jadam polesna hrana i imam poretka stolica, prethodno idev u toalet na dva dena, i nekade procitav taka bilo i koga se cistelo teloto za poragaj, i jas cela sum vo paniki, ne znam sto da mislam. A prva bremenost, i strav do koska
@AngelOfArh Se ukocuv skroz minatiot petok, imav bolki vo preponi, pa se do kolena, tesko dvizev, totalno se zalepiv za krevet otkako dojdov od dexuren, ne mozev da se vrtam ni levo ni desno, kako legnuvav taka stanuvav. Od vcera sym podobra, mozam da dvizam, inaku kako paralizirana bev, zatoa na grb spiev. I mi kazaa od nekoj nerv deka e toa ke se pusti koga ke se podnamesti bebeto, so glavata bese dolu levo i non stop aktivno. Inaku na strana si spiev i nemav problem @Iris-1234
Нормално е да имаш почести стврднувања, се спрема организмот. Колку што читам немаш воопшто простор за паника. Околу столицата, јас цела бременост одам еднаш дневно, некогаш и двапати. И не знам зошто спиеш на грб, не е препорачливо во поодмината бременост да се спие на грб поради циркулација, спиј си на страна и не се секирај.
Честитки мајка,да сте живи и здрави и ти и Петра.Не грижи се,ќе биде се добро.Јас сум мајка на прематурче и точно знам како ти е сега.Само знај тие бебиња јунаци се страшно борбени и пргави,се ќе биде добро.Ќе порасне,ќе созрее уште малку,ќе качи на килажа и ќе си се гушкате набрзо.Праќаме многу гушки со уште еден јунак батко
Ако те пуштило веќе спиј си нормално, на страна, полесно и за тебе и за бебе е така. Мене ми се чини кога сум на грб бебе уште повеќе е активно и прави лом.
Panikata mi se sozdade u glava, koga zavrsiv na dezuren minatiot petok. I otposle preku viber se konsultirav so doktor od privatnive za da go vidi izvestajot i ctg. I on mi iskomemtira jas bi dal za sekoj slucaj inekcii za zreenje... I ottuka mi se panikite. A jas otkako dojdiv od dezuren ne mozev do toalet da otidam a ne pa na pregled bilo kade ili vtoro mislenje.... Ajde denes vo 15h sum na pregled ksj maticnata, moze k ctg ke mi napravi za mir u kuka sepak fala
Pa ke pocnam da spijam normalno, da. Vaka ne se izdrzuva. Jas cela bremenost sym aktivna, ova sto lezev 7 dena mi e ubistvo... A detevo toa pa hiperaktivno uste od 14nedela "me zabavuva" ... Samo za arno da e. Prvo ke mi bide. Cekano. Posle se, samo da isteram do kraj. Fala ti
Не се секирај штом те следат лекари. Само не си прави стрес, тоа е најлошо. Обиди се да се смириш и прави си дома нешто што ќе те опушта. Ете денес ќе си одиш и на преглед и ќе ти дојде душата на место
Ne sum od Skopje, i pogolem problem mi e stoenjeto na noze a treba da lezam. Ke prasam po privatnive kaj nas kako e, pa ke odlucam.
Ама нема да стоиш на нозе, ќе си прашаш и ќе ти обезбедат место за да седнеш, ако ти треба резервно столче понеси си некое мало за нозе да кренеш... Не смееш да стоиш секако. Мора да се мирува од боцкање до боцкање. Мислам дури дека во некои земји се лежи додека се прави ова исптување.
Игнорирај. И јас бев слаба и со многу мал стомак и само слушав прашања, кај сум го носела бебето? Во џеб го носам, бог да чува, што ви е гајле.