Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. slovenka24

slovenka24 Активен член

zdravo devojki mi treba pomos. zivema vo ljubljana 1 godina no seuste nemam ginekolog tuka zato sto vo Makedonija povekje si se pregleduvav koga odam. No, vekje mesec dena sum trudna a nemozam da zakazam da odam na pregled zato sto mnogu se ceka tuka, mi zakazuvaat za vo juni i juli toa e mnogo vreme togas ke sum 3 mesec pa uste 2 nedeli i ke odam vo Makedonija tamu na pregled, no imam problem so macnini sekoe utro povrakjam i mi se vrti ne znam dali ke izdrzam uste 2 nedeli dodeka da otidam vo Makedonoja pa dali moze na svoja raka da mi preporucite nesto za pienje zatoa sto ne se izdruva povekje :puke:

2. bella.s

bella.s Популарен член

Vrtenjeto,macninite,povrakjanjrto se normalna rabota pogotovo vo pocetokot,inaku lekarot sto i da ti prepise,najverojatno vitaminski tableti veruvaj nema mnogu da ti pomognat,za macninite nautro do tebe imaj nekoj solen keks i edno budenje zemi od tie solenite krekeri nekolku,jadi poveke pati po malku,nekoi takvi raboti,i odmaraj poveke,a ako ne primas nisto dur da ides vo mk zemisi folna kiselina zadolzitelna e,ke si prasas vo aptekata ke ti dadat,pa drugoto ke ti prepise doktor..

Galicka likes this.
  3. Galicka

Galicka Истакнат член

Фалаааа :) инаку прво мислевме дека ке биде Андреј, али по моите милион молитви искочи Андреа :inlove: Инаку, дај боже се да си е нормално....и не можам да дочекам да си ги добијам оние правите болки па да си ги видам тие очиња што толку ги чекам. Со лесно на сите мајкички!

4. Galicka

Galicka Истакнат член

Како што ти кажа и bella.s и јас така мислам, солени крекери + јогуртче, многу одмор, Rupurut Bayer.....помали оброци повеќе пати и само биди среќна, носиш нов живот. Со среќа и без нервоза :)

5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Лимонада, ментол бонбона...за рупурт гинекологот ми рече само едно на ден дека е дозволено. :/

Galicka likes this.
  6. slovenka24

slovenka24 Активен член

Vi blagodaram mnogo :) a ke odam vo apteka da vidim za folna kiselina dosega nemam nisto pieno otkako ostanav trudna. Srekjni smo so mazot ponekogas mislam kako toj da e povekje srekjen od mene zatoa sto toj odamna saka dete a jas se odlozuvav poradi svadbata vo juli ni e ama svativ deka nisto ne e povazno od ovaa koga znaes deka nosis nov zivot vo sebe :):)

Mekuska, Maceto123, Galicka and 2 others like this.
  7. Eli23

Eli23 Форумски идол

Јас се верив во септември, останав трудна во јануари, а ќе праам свадба сега во мај...и ич не ми е гајле за другите. :D Гледај само бебушот и ништо друго не се замарај.

Mekuska and slovenka24 like this.
  8. Galicka

Galicka Истакнат член

леле јас цела бременост маки мачам со киселини и една на ден ми беше премалку :D мислам дека бебево ке се роди со плетенки :emo:

Mekuska, Maceto123, bella.s and 2 others like this.
  9. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Женски, читам на претходниве страници дека испитување на д-димери и хемостаза во Авицена е 800 ден. А колку е на државниве клиники?
    И кажете ми кога треба да се оди за ова испитување - наутро на гладно или во било кој дел од денот?

Last edited: Apr 24, 2015
    Maceto123 likes this.
  10. awl

awl Популарен член

Хемостаза не прават во Авицена. Само Д - димери и тие се 800 со упат, 900 без. Ф-ри на хемостаза прават во систина и во Адријалаб (околу 1000 ден.). Не треба да си гладна, храната нема влијание на вредностите. Во државна ми рекоа дека вкупно е 300, ама лично не прашав.

11. volsebna

volsebna Популарен член

за д димери, јас првиот пат бев во државна со упут, и платив околу 300 ден, не се секавам, ама резултатот ми илзезе само +/-, без вредности, потоа во 28 нед кога отидов пак ми рекоа да си одам во приватните клиники, таму излегува точната вредност, дека само + или - не им врши работа, и во Авицена ми зедоа 900 ден со точна вредност, без упут. Сега 32 недела повторно направив, но излезе дека е непотребно, тоа испитувањје се правело само доколку има потреба, ама ајде, бидна :) ако вредностите се многу високи се дава клексан, моите беа 2000 што е малку над граница, но за близнаци било нормално
    Инку вчера бев на ехо,34 нед сум, и ми рекоа дека се е во ред, добри се бебинјата, по 1800 грама се, ам една недела доцнат, што д-рот рече не е страшно, само да се пазам оваа недела, да не се движам многу, барем до 1 мај да ги износам, едното било веке со главчето во цервиксот, па да не дојде до пуканје на воденјакот, па после празниците ке договараме дата за царски, иако добро се наместени и за природно, но 33 год сум, + близнаци, + инв... И бриз ми зедоа, вагинлен и ректален, не е ништо страшно, како обичен бриз само се допира влезот на анусот. резултати во понеделник. Денес пак, бев на цтг, првпат, и 15 мин ме држеа, рекоа немам никакви контракции сеуште, да одам пак во понеделник, и грлото на матката ми го проверија, (тоа малку боли) зошто те отвараат со како клешта, ама се издржува.
    Се на се, во ред е, ке одмарам до празникот и после ке бројам ситно :)

12. m.i.g

m.i.g Популарен член

Бев на гинеколог денес се е во ред со бебето, испитав и шеќер бидејќи минатиот пат ми беше 6.4 а денес 4.5,железото ми е подобро до сега се е во ред. Ми закажа докторот по 10 дена да појдам за приска и скрининг 4 д. Ај тие што знаете нешто околу приската и скринигот објаснете збор два (ова ко на школо ко ќе испрашуваат професорите) :D

Maceto123, danichap and awl like this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Jas ispituvav vo 8mi Septemvri (Voena bolnica)... brzo bese, nemase guzvi... i ne sum sigurna no najvekje 300 da plativ, 250den mislam...

Maceto123 likes this.
  14. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Фала Ви женски :*

15. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Немора да одиш на гладно, јас испитував во ГОБ 8-ми Септември, супер доктор, имаат реагенси, комплет се завршив за пола саат и за Д-Димери и Ф-ри на Хемостаза заедно платив 290ден, пред 3 недели беше тоа.Позз и со лесно

volsebna likes this.
  16. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Приска ти земаат крв и врз основа на податоците од скрининг добиени, се добиваат резултати за откривање на аномалии на плодот т.е Даунов синдром. Инаку приска 2 и скриниг 4Д не се поклопува во иста недела, а на скрининиг се гледа големина на главата на бебето, адбомен, раце и нозе и дали се тоа одговара на гестациската недела,се гледаат органите на плодот, а највеќе внимание се обрнува да не недај боже постои некоја аномалија кај плодот. Јас конкретно приска не правев само скрининг 1 и 2 и фала му на бога се беше во ред и правев и ехокардиографија на срце, тоа ти е детално гледање на срцето на бебето. Докторот се ќе ти објасни ич да не се секираш :*

m.i.g likes this.
  17. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Баш сега се јавив во Авицена, ми кажаа дека е 800 ден. Но, ме збунија - сестрата ми вика "испитуваме Д-димери, а тие се во групата хемостаза"...а пак на извештајов од гинеколог ми стои "да се направат хемостаза и д-димери"... Вие што испитувавте?

Maceto123 likes this.
  18. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Јас испитував и Д-Димери и ф-ри на Хемостаза кај мене беа како две посебни нешта запишани, и тоа и матичната ми нагласи а така и ми испитаа во ГОБ 8-ми Септември, така да знам дека тоа се две посебни работи, незнам што ти рекле, можеби така пошто они не испитуваат ф-ри на Хемостаза, ако веќе одиш на приватно мислам дека во Адриалаб и двете ги испитуваат :*

Kiflicka05 likes this.
  19. Mekuska

Mekuska Популарен член

Едно прашање женски..зошто се испитуваат тие димери..тоа како се прави..зошто се толку битни.читам секоја втора трудница испитувала.јас не сум па ме интересира.....

Maceto123 likes this.
  20. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Па и јас не знаев...но еве денес на систематски преглед во Ре-Медика ми кажаа дека имам лакуни на постелката, па затоа требало да ги испитам. Досега на редовните прегледи кај мојот гинеколог немаше ништо, ете денес има...

Mekuska likes this.