Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Тие испитувања сега станаа како рутински, мора а и немора да се направат...Инаку се испитуваат за да се види ако недај боже има згрутчување на крвта во телото на мајката, и доколку плодот не добива доволно храна односно заостанува со килажата според неделата и доколку има лакуни на постелката, тоа ќе го види матичната. Значи самиот доктор ќе те упати доколку има потреба, но некои доктори исто така тоа испитување го ставаат како рутинско. Така да не се секирај, матичната најдобро си знае...Уживај си :*

Mekuska likes this.
  2. ladymici

ladymici Истакнат член

Денес ми стигна резултат од микробиологија имам позитивно Уреаплазма 10 на 4. Сите антибиотици кои се дозволени на графата во бременост јас сум имуна, на тие што сум сензитивна се забранети во бременост. Докторката ми преписа само 2 паковања Полигинакс вагиналетки. Некој слично искуство ве молам помогнете..... во понеделник ке одам кај друг доктор да видам и тој што ке ми рече

3. volsebna

volsebna Популарен член

д димери се испитуваат за да не се појави згрутчуванје на крвта, при проблеми со попуштени вени, при зголемена телесна тежина, (повеке од нормала), при близначка бременост... ама сега гледам кај сите ги практикуваат, што мислам дека е непотребно. Ако имаат голема вредност препишуваат клексан

4. danichap

danichap Moderator Staff Member

На интернет видов една табела за обем на главче кај бебче и бројчиња на капи.
    Стои 35-37 за новороденче. Јас купив по една 37, 39, 41...сега се мислам големи ќе бидат сите. А не најдов од 35 никаде. Има некој искуство?

5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Не се разбирам од бројките таму што се ама најмалите бројчиња обично се мали дури и за новороденче, тие им се фаќаат на бебиња што се предвреме родени или со мала килажа, испод 2,5 кг.

Инаку да си знаеш дека за по дома не е добро да и ставаш на малата капче а особено не после бањање (колку и да кажуваат постарите дека така треба, ќе настине) малите бебиња си ја регулираат телесната температура преку главчето затоа не треба да се претоплува, треба главчето да им дише.

NoellePage and danichap like this.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

И јас на моето синче му немам ставано капче воопшто.

Инаку денес моето девојче доби толку убави работи, комплетчиња, едвај чекам да и ги облечам. Ах девојчиња :inlove: хеланки, па кардиган, па блузиче, па сешто нешто :sun:
    А и количка ни пристигна, ќе ја ставам во соодветна тема :)

Во врска со ф-ри на хемостаза и д-димери... и мене матична ми има напишано како одвоени ставки, ама потоа ми кажаа доволно се само и д-димери бидејќи на основа на резултатот ќе добијат и тие ф-ри.
    Во Адриалаб е изгор, не се нормални, за тие две ставки бараат 2900 |(

Mekuska, Maceto123, Eli23 and 3 others like this.
  7. danichap

Мене ми беше колку за во болница да однесам оти треба...а за после јас си знам:rofl:.

Ама штом вие мамички со искуство викате дека не треба потресување, ќе баталам.
    Шопингот за малата е официјално целосно завршен:whew:.

Maceto123, Eli23 and Sky-butterfly like this.
  8. Sky-butterfly

Заборавив да ве прашам: нормално ли е да имам гадења сега? :^)
    Ми се вратија веќе еве едно две недели, посебно навечер, исто како во прво тромесечје. Не се неиздржливи, не повраќам, ама сепак тоа чувство на гадење и мачнина? Зошто сега, пак?

9. Mekuska

Mekuska Популарен член

denes mi gi zedoa rezultatite od brisevite.. i streptokoka pozitiven e brisot..... u pmf.... vo 3 mesec isto vaginalniot bris za streptokoka mi bese pozitiven, pa piev antibiotici, piev amoksiklav, posle pravev pak bris i mi izleze negativen, t.e iscisteno od streptokoka,,,, posle toa ne sme imale ni odnosi, ni nisto, neznam kako ovaa streptokoka pak se sozdade, ne mi e prenesena, sama od sebe li se sozdade, pojma nemam...
    ima li nekoi iskustvo od nea.. mislam i na drugite mamicki sto se imaat porodeno ako ja citkaat ovaa tema, neka pisat..

10. NoellePage

NoellePage Истакнат член

тоа ти се и киселини драга, мене при средина и крај обавезноко швајцарски саат ме утепуваа во часот. Прветрувај почесто, спиј на повисоко, лесна храна, а за киселини зрнца жив ориз и за брзо ќе си како нова. Со лес и со убаво, се ќе се издржи.

11. volsebna

volsebna Популарен член

мене ме интересира што треба да се однесе за во болница при порагај?
    значи имам спавача, влошки само со газа, влажни марамици, гаки и боди... друго за мајката што треба?
    за децата памперси само, или треба нешто и друго?
    нека кажат поискусните, да се спремам

12. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Не знам за таму ама од мое искуство влошките што ги кажа, влажни марами за лице раце да, за долу и хигиена таму никако! ова од доктор само со млака вода и не директно одмивање со млазот ќе те пецка после, спавача, твои влечки удобни, пелени и облека за малото-шпилхозни два три пара, капче, боди, папучки или чорапчиња само пар ил два, ќебенце потенко, две три тета пелени, полнач за камери/мобилни, цуцла ако бпланираш д аму дадеш на малото и мој совет стимуирајте град-и пред пороѓај за млеко или пумпица ако ви се најде од некој или веќе имате и те како ќе ви дојде при рака. Тренерки/екстра облека за таму и за излегување од болница, градник за доење, мали чисти крпчиња. Тоа мене ми требаше ништо повеќе и мислам дека е сосем доволно.

13. menelele

menelele Популарен член

Za na Gak prvo sto ti treba uloski i vlecki gumeni za da mozes da se banjas i zemi si pola litar voda zosto koga ako se porodis prirodno te nosat vosoba i veruj ke ti se pie voda.A se dr posle tvoite ke ti donesat - voda sok peskir toalet dr nisto ne to treba. Za bebus pampers i maramici dr nisto. So lesnoooooo

Maceto123 likes this.
  14. danichap

Sky-butterfly likes this.
  15. Sky-butterfly

Не се киселини, баш гадења, мачнини.
    Со првото ептен при крај имав киселини, го чувствував бебето ко на желудникот да ми седеше :)
    Ќе пројде и тоа, само чудно ми е, пола бременост мене ми помина со мачнини, ама тоа не ме спречи да јадам :lol:

16. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Можно е... Нема ништо тука чудно. Јас околу 30та недела повраќав како на почетокот. Штом знам што се случи... Онака само неколку дена мачно ми беше како на почетокот и потоа престана. Во цела бременост би требало да е нормално. Само некои имаат повеќе, а некои помалку среќа! :| Ние очигледно не сме од најсреќните!!!! :D

Eli23 and bella.s like this.
  17. angelinaskopje

angelinaskopje Активен член

Bremena sum 33 nedela I mi gori stomak I koga mokram vruka mokraja ve molam odgovorete

18. MSF

MSF Истакнат член

Здраво од нов еден член на форумот.:sun:

Ми се ближи термин за породување, па ме интересираат вашите искуства за ГАК.:o:

Слушнав милион приказни со различни сценарија, добри и лоши, но повеќе сакам да слушнам мислење од некој што бил скоро таму.

Бев на часовите во болницата, но и на тие часови групата доби неусогласени информации во однос на давање на анестезии, третман, врски...Едните рекоа дека мора да се има некој, другите-нема потреба, третманот е ист за сите, сакаме да се вратите пак кај нас за 2, 3 дете, итн. Кое е вашето искуство?

Mekuska likes this.
  19. angelinaskopje

angelinaskopje Активен член

Ke mi odgovorete li nekoj

20. tijanaaaaa

tijanaaaaa Истакнат член

Поздрав стомачина :) Денес одам на прв гинеколошки преглед,да ми потврди бременост.. превозбудена сум .. ^_^

Eli23, SpangeBob, Maceto123 and 4 others like this.