Се немам соочено, ама секако треба да консултираш лекар. Колку е хемоглобинот? Можеби паметно е да провериш уште во една лабораторија.
Дури утревечер сум на преглед, ќе полудам. Хемоглобинот е 10.4, а железото 41.4. Цела бременост ми варираше од 25 до 30, минатата недела прележав корона и сега се покачи и тоа и ензимите на црниот дроб. А толку е, пишале од лабораторија дека неколкукратно го анализирале железото и го добивале истиот резултат, па дали сум примала некои суплементи медикаменти. Пијам ферозомал за хемоглобинот, ама овие два дена пред анализа не се напив. Навистина чудно, ќе каже утре гинеколог, а во среда сум на нефролог за бубрезите и црниот дроб, само сакав да слушнам дали има некој искуство.
Д-р ми кажа дека за на болница бараат вир влошки затоа што кај нив имаат поголема контрола колку крвари родилката. Се користат и при природен и при царски пораѓај
Прв пат е ова, досега не сум имала никаков проблем. Ама пијам аспирин и боцкам клексани, е сега аспиринот ми го прекинаа мислат дека од него е крварењето.
Јас сум немала вакво искуство ама имаше тука членка со искуство како твоето. Сепак, како Бела и јас ќе те советувам да ја повториш анализита во друга лабораторија, чисто да видиш дали разликата ќе биде толку голема.
Неколку дена по ред ми почна исцедок ама како вода, ни густ ни со боја, а денес е жолт и на бришење пообилен. И на моменти ќе ми потече без контрола, како добиено. Два-три пати дневно. Некогаш има мирис, а почесто нема. Знам дека е нормален зголемен исцедок и претходно имав, ама ме чуди што преку ден почна и се смени претходно беше погуст и со бледа боја. Бебе мрда ама не претерано да лудува. На преглед сум за 8 дена, дали да го преместам за порано во случај да не е плодова вода? Како да препознаам? 25+5 недела сум.
Во болница како и да си породена секако требаат мрежасти. За понатаму вакви се користат ако имаш епизиотомија, да диши раната. По излегување од болница, ако нема сечено, распукано и по царски нема потреба од нив.
Да, во право сте, ќе мора да повторам, сигурно и докториве ќе ми бараат споредба пред да преземеме нешто, а таман реков веќе не давам крв, ми ги избушија рацете, ама сепак ќе мора и ова и ддимери и хемостаза пак, пошо и тие откачиле. За жал изгледа во бременост нема раат ни ден.
Не се грижи, ќе се најде решение. Сигурна сум дека не е страшно ама како што и сама рече, во бременост нема раат ни еден ден, мора со нешто да се нервираме и секираме
Јас да ви кажам дојдов кај матична ,ми ставија инфузија гликоза да не дехидрирам , па се осекам одма малце подобро
Офффф.... дај Боже да си подобра Ајде уште малцр остана, ќе издржиш и ќе помине. После доаѓаат слатки маки
Jas imav visoko zelezo a hemoglobin na granica. Mi kazaa da gi prekinam prenatalnite, zasto jas zemav i vitamini i so ishrana vnesuvav dosta (za dorucek na primer sekoj vtor den imav brokula so jajce, za rucek samo meso dinstano i salata obabezno, ovosje da ne kazuvam kolku jadam). Pred mesec ipol bese 35 zelezoto, pa sega pred dve nedeli 20 (skros gi prekinav prenatalnite) a naredno sum okolu 10ti da proveram kolku e. Moja licna pretpostavka e i deka od metiliranata folna mi se pokacuva. Neznam zosto, ama i pred da ostanam bremena koga zemav metilirana folna zelezoto mi bese visoko, ednas ja prekinav i mi bese 12 sto za mene e cudno. Probaj prekinigi vitaminite barem 2 nedeli i proveri pak.
Se slozuvam so tvojov stav. Isto mislam i jas. Prenatalni zemam premama + metilfolat, zelezo cela bremenost eve e uredno, prethoden pat imav zelezo 28.... Inaku porano mi pagalo zelezo do 6. Sega vo bremenost vo red e i se si prepisuvam deka e od vitaminite
Наутро од десната страна веднаш до папокот има стврднување и испакнатина ,коа ќе чепнам е како бебе големп 6-7месеци, а јас тек 16та недела сум и не сум го ни осетила да мрда, а и да мрда, ниту е толку горе ниту па толку големо. Баш се исплашив што би можело да е..
Ova ne go znaev, a celo vreme zemav folna. Periodot koga gi prekinav prenatalnite zemav metilirana folna, vitamin C od 500mg, D od 2000 IU i vitamin E od 400mg i pak mi beze 20 zelezoto
Pa izgleda i mene mi se sobra, prenatalni + metilirana folna i zelezoto 35. Sega zemam prenatalni sekoj vtor den, a izmegu kombinacijata sto ja pisav pogore.
Фолна, витамин Ц и витамин Б12 го врзуваат железото. Кај тебе изгледа баш успешно се врзувало и затоа толку се покачувало, плус и здрава храна полна со железо си внесувала.
E i metiliran B12 zemam sekoj den,zaboraviv pogore da napisam. Sega veke vnimavam i so ishrana, namaliv na zeleniloto