Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    Се немам соочено, ама секако треба да консултираш лекар. Колку е хемоглобинот? Можеби паметно е да провериш уште во една лабораторија.

2. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Дури утревечер сум на преглед, ќе полудам. Хемоглобинот е 10.4, а железото 41.4. Цела бременост ми варираше од 25 до 30, минатата недела прележав корона и сега се покачи и тоа и ензимите на црниот дроб. А толку е, пишале од лабораторија дека неколкукратно го анализирале железото и го добивале истиот резултат, па дали сум примала некои суплементи медикаменти. Пијам ферозомал за хемоглобинот, ама овие два дена пред анализа не се напив. Навистина чудно, ќе каже утре гинеколог, а во среда сум на нефролог за бубрезите и црниот дроб, само сакав да слушнам дали има некој искуство.

На MilaSs12 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. Perla*

Perla* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    352
    Д-р ми кажа дека за на болница бараат вир влошки затоа што кај нив имаат поголема контрола колку крвари родилката. Се користат и при природен и при царски пораѓај

4. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    Прв пат е ова, досега не сум имала никаков проблем. Ама пијам аспирин и боцкам клексани, е сега аспиринот ми го прекинаа мислат дека од него е крварењето.

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас сум немала вакво искуство ама имаше тука членка со искуство како твоето.
    Сепак, како Бела и јас ќе те советувам да ја повториш анализита во друга лабораторија, чисто да видиш дали разликата ќе биде толку голема.

6. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Неколку дена по ред ми почна исцедок ама како вода, ни густ ни со боја, а денес е жолт и на бришење пообилен. И на моменти ќе ми потече без контрола, како добиено. Два-три пати дневно. Некогаш има мирис, а почесто нема. Знам дека е нормален зголемен исцедок и претходно имав, ама ме чуди што преку ден почна и се смени претходно беше погуст и со бледа боја. Бебе мрда ама не претерано да лудува. На преглед сум за 8 дена, дали да го преместам за порано во случај да не е плодова вода? Како да препознаам?
    25+5 недела сум.

7. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Во болница како и да си породена секако требаат мрежасти.
    За понатаму вакви се користат ако имаш епизиотомија, да диши раната. По излегување од болница, ако нема сечено, распукано и по царски нема потреба од нив.

8. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Да, во право сте, ќе мора да повторам, сигурно и докториве ќе ми бараат споредба пред да преземеме нешто, а таман реков веќе не давам крв, ми ги избушија рацете, ама сепак ќе мора и ова и ддимери и хемостаза пак, пошо и тие откачиле. За жал изгледа во бременост нема раат ни ден.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не се грижи, ќе се најде решение. Сигурна сум дека не е страшно ама како што и сама рече, во бременост нема раат ни еден ден, мора со нешто да се нервираме и секираме(facepalm)

На Tess36 и Misskirova им се допаѓа ова.
  10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.305
    Јас да ви кажам дојдов кај матична ,ми ставија инфузија гликоза да не дехидрирам , па се осекам одма малце подобро

На juice_, Nala37, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Офффф.... дај Боже да си подобра(fingers) Ајде уште малцр остана, ќе издржиш и ќе помине. После доаѓаат слатки маки:hug:

12. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Само со инфузија ќе се кренеш брзо.Паметно си направила.

13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Jas imav visoko zelezo a hemoglobin na granica. Mi kazaa da gi prekinam prenatalnite, zasto jas zemav i vitamini i so ishrana vnesuvav dosta (za dorucek na primer sekoj vtor den imav brokula so jajce, za rucek samo meso dinstano i salata obabezno, ovosje da ne kazuvam kolku jadam). Pred mesec ipol bese 35 zelezoto, pa sega pred dve nedeli 20 (skros gi prekinav prenatalnite) a naredno sum okolu 10ti da proveram kolku e. Moja licna pretpostavka e i deka od metiliranata folna mi se pokacuva. Neznam zosto, ama i pred da ostanam bremena koga zemav metilirana folna zelezoto mi bese visoko, ednas ja prekinav i mi bese 12 sto za mene e cudno. Probaj prekinigi vitaminite barem 2 nedeli i proveri pak.

На Tess36 и Nela_21 им се допаѓа ова.
  14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Затоа што фолната го врзува железото.

На Lavica2602 и Nela_21 им се допаѓа ова.
  15. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    916
    Se slozuvam so tvojov stav. Isto mislam i jas. Prenatalni zemam premama + metilfolat, zelezo cela bremenost eve e uredno, prethoden pat imav zelezo 28....
    Inaku porano mi pagalo zelezo do 6. Sega vo bremenost vo red e i se si prepisuvam deka e od vitaminite :)

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Наутро од десната страна веднаш до папокот има стврднување и испакнатина ,коа ќе чепнам е како бебе големп 6-7месеци, а јас тек 16та недела сум и не сум го ни осетила да мрда, а и да мрда, ниту е толку горе ниту па толку големо.
    Баш се исплашив што би можело да е..

17. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Ova ne go znaev, a celo vreme zemav folna. Periodot koga gi prekinav prenatalnite zemav metilirana folna, vitamin C od 500mg, D od 2000 IU i vitamin E od 400mg i pak mi beze 20 zelezoto

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Pa izgleda i mene mi se sobra, prenatalni + metilirana folna i zelezoto 35. Sega zemam prenatalni sekoj vtor den, a izmegu kombinacijata sto ja pisav pogore.

19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Фолна, витамин Ц и витамин Б12 го врзуваат железото. Кај тебе изгледа баш успешно се врзувало и затоа толку се покачувало, плус и здрава храна полна со железо си внесувала.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    E i metiliran B12 zemam sekoj den,zaboraviv pogore da napisam. Sega veke vnimavam i so ishrana, namaliv na zeleniloto :D

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.