Се зависи колкаво ќе биде бебето. Јас по 2 недели веќе за 3-6 месеци купував. Уште нема два месеци, планирам да почнам и со 6-9. Почна да ми ги кине
Да не ти кине машина/сушара? Додуша братче од другарче на синко на 4м носеше алишта за 1г, џинче мало е. Душа убава.
за прематурчиња се зема 44ка, грешна ти е информацијата. моето се роди помало, малку пред термин (според мерки скоро па просечно), па носеше 50ка мин. 1 месец.
Да ,ке земам уште тогаш алишта. Иначе еве што земав до сега и мислам дека е доста ,ако сум заборавила потсетувајте -кебенца две зимски -јорганче -оградици, -моч пелени 3 -тетра 20 -пелени Виолета -Бекутан течен детергент -капчиња,нараквици ,чорапчиња и лигавчиња -едно ко за на кревет да лежи незнам како се вика ко кебенце со перниче. -Хип шампон и купка -павловичева -ланолин за мене -шишиња и цуцли -влошки -чаршафи за кревет 2 И тоа .
Па сегде по продавниците кога гледав 50ки ми велеа дека тие се за прематурчиња така што може ми дале грешна информација.
Плико не сум користела, а вреќичка да и многу беше практично, да не го мислам дали се открил. На почеток класична, после тоа и како шпикозни вреќичка (со ногавички од хм купував. Сега кога ќе бирам исклучиво без ракав бар за во стан со парно, зошто овие со ракав е критично топло да им биде.
Нека е само живо и здраво. Јас не сакав ич да е во поголемо облечено, па се му беше кнап цело време. Е тоа е друго. Перниче не ти треба, на почеток спијат без перница, па се до година дена, не им треба перниче. Јас сум и против ракавички и тоа не би користела.
@Misskirova Да ,ке земам уште тогаш алишта. Иначе еве што земав до сега и мислам дека е доста ,ако сум заборавила потсетувајте -кебенца две зимски - ова само за надвор, за дома би ти препорачала вреќичка -јорганче -оградици, -моч пелени 3 - јас наместо овие дома го пресоблакав на онаква специјална подлога на наткасна, а за други прилики ги користев оние подлогите за преслакање (за една, две... употреби зависи како реагира бебе. Машките обично мочаат на преслакање па е за една употреба ) -тетра 20 -пелени Виолета -Бекутан течен детергент -капчиња,нараквици ,чорапчиња и лигавчиња - капче еднаш дал сум ставила (ова за дома) а ракавкчки ич, не е препорачливо, рачињата треба да им се слободни -едно ко за на кревет да лежи незнам како се вика ко кебенце со перниче -Хип шампон и купка -павловичева -ланолин за мене -шишиња и цуцли -влошки -чаршафи за кревет 2 И тоа
Kakva torba si kupi? Jas samo gledam ama si rekov da pocekam, kolickite koi hi bemdisuvav sitw bea ili so rance ili so torba, pa taa planirav da ja iskoristam.vo zabluda sum? Mi treba torba za pelenite dopolnitelno?
Веќе си купи нешто за по твој мерак тоа можеш да го користиш за излегување контроли со бебе останатото ако не ти се допаѓа за дома ќе го искористиш секако. @AngelOfArh ти го разбирам незадоволството од првото дете што си го поминала ама мене никој не може да ми го смени мислењето дека е многу побитно да си донесам здрави прави деца во куќа од неколку парталчиња што ќе ги купат баби /тетки. Крај краева ако сакам да ми купат нешто по мој мерак ако јас не сум во можност да излезам постојат телефони интернет ќе ми пуштат камера и ќе си одберам пак.
Капче морам пошто е зимско бебе , не можам така да го изнесам. А за ракавчињата ,педијатар ми рече на почеток обавезно ,а после вториот месец да се ослободат рачињата...
А каква врска има тоа дали ќе донесеш здрави дечиња со купувањето сам? Мислам не прашувам саркастично, стварно ме интересира дека не го пратев муабетот. Јас планирам се сама да си купам, а и сама сум тука нема кој да ми купи и да сакам, ќе носам и што ќе купат баби, до сега се покажаа со добар вкус, ама здравје до 8ми планирам се што треба да изнакупам, рано не рано подобро да сум спремна него ради бабини деветини да се нервирам на крај.
Зошто обавезно ракавички на почеток? Рачињата треба да бидат слободни, преку допир учат за текстури, се запознаваат себе си и околината. Ракавички се за надвор на ладно, за да не се гребат се сечат нокти.