Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Фала Богу син ми се роди 6 ноември. И син ми и јас сме здрави и живи. Ќе пишам во темата породилни приказни кога ќе можам. И тука на некои мислења :D

На Martka, Zorajde, ivance.. и 44 други им се допаѓа ова.
  2. MumToBe

MumToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2019
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    433
    Редовно читам но не коментирам, и овој пост ќе го поминев со читање но сакав да ти кажам како и повеќето членки дека најбитно е бебето и ти да бидете живи и здрави, отпосле воопшто не е битно како си го родила, знам дека сега ти ствара притисок и се тоа но не вреди, вредностите ги согледуваш отпосле, тие две мали очиња кои те бараат само тебе и тие мали рачиња кои копнеат кон тебе. Те молам не се стресирај од искуство ти кажувам, ова ми е втора бременост и сеедно ми е како ќе го родам само живи и здрави да сме, со првата бременост не сакав ни да помислам на царски не дека се плашев но некако како тебе сметав дека повредна ќе сум ако родам природно( отпосле сфатив со какви глупости сум си ја оптеретувала главата).. никако не сакав да слушнам за царски иако докторот на почетокот ми спомна дека може царски ќе треба поради тесно грло но упорна бев, издржав доста болки но со 9цм отворена завршив со царски затоа што бебето беше умотено со папочната врвца и престана да прима кислород, итно ме оперираа па фала му на Бога живи здрави заврши се. Со тоа сакам да ти кажам дека не секогаш работите се во наша контрола, помири се со нештата како треба така ќе биде најважно е да излезете живи и здрави двете.
    А околу доењето ќе ти кажам дека после операцијата кога ми дозволија течности пиев без контрола најмногу вода и сокови од јаболко и праска, млекото ми надојде на вториот ден и тоа сестрата ми се смееше дека имам за цело одделение и ја доев повеќе од 2год.
    Ти посакувам да се смириш и да размислуваш за убавините кои те чекаат откако ќе се роди, со среќа

Последна измена: 8 ноември 2022
    На Ano, Starchild, Misskirova и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    @Nala37 Без семки калинката, семките правеле контракции. Така имам прочитано, јас неможам без семки па пола ја јадам со семки пола не

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    Cestitki mila, da ziv zdrav maliot! Stalno radosti da vi nosi ❤️

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.474
    Допаѓања:
    108.402
    За 2 недели изедовме огромна кутија калинки, еве сега зобам, нешто контракции не приметувам повеќе. Греота е да се фрлаат семките од калинка колку се здрави и полни масни киселини здрави за организмот.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Стојам на тоа дека калинка не е калинка без семки . Така прочитав и си викам ај 50% ризик пола јадам пола плукам.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.474
    Допаѓања:
    108.402
    И осети нешто контракции? Пошто ти викам дневно по најмалку 2 калинки јадам и немам осетено.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Јас првпат овде прочитав дека со царски биле немајки или тие што не успеале да дојат биле немајки и се вознемирив искрено. Како тоа од нас да зависи, а не од природа. Јас еве од сите другарки, роднини, блиски последна ќе раѓам, на стари години и никогаш досега не сум слушнала ваков муабет. Која си имаше мака, беше царски, која не си се породи природно. И во двата случаи имало компликации, ама фала богу сите се живи здрави и мислам дека нема простор за споредба. А вакви муабети од такт ме вадат. После толку години бирба и вложување пари во испитувања, инсеминации, ивф, апчиња, инекции конечно сум успеала, ги носам двете со константни проблеми во бременост и страв 24/7 и на крај ако ги родам царски као нема да сум мајка? Или ако немам доволно млеко за двете пак нема да сум мајка? Ма нека ми рече само некој, коса ќе му искубам. Јас не знам како толку светов напреднал, а нашите ставови останале во 15ти век.

На LiquidLuna, АнаМаријаД, elenaklasik и 13 други им се допаѓа ова.
  9. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Тоа е проблемот што јас воопшто ништо не осеќам ни контракција, ни болка, ни затегање :)

10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.983
    Па искрено и по препорака на доктор ама и сама сакав. Сметав дека е одлична можност да се отарасам од нив. И ми успеа.

11. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    984
    Јас со првото бев царски, голема беше, поминав и термин, и не се отварав.
    Докторот кој беше прво за природно и нејќеше да слушне за царски, сам предложи царски, за да не дојде до компликации.
    Пред повеќе од година ипол, прво пробаа природно, ама испадна царски.
    Сега ќе сум пак царски…
    Сакам да кажам, ич не ми е гајле кој што мисли. Јас знам колку се трудам за бебето и колку сакам да направам се што е во моја моќ за да ми се роди здраво и живо. Ако некој мисли дека сум немајка, нека му служи на чест.
    А кога некој ќе ми каже дека е полесно, прво нека помине низ истото, па нека збори.
    Двата начина се болни, носиме живот на овој свет. И нема споредување кое е подобро, полошо, поболно… секој има различен праг на толеранција.
    Во однос на млеко, немав доволно, па беше на адаптирано. Сега е здрава, права девојка.
    Да, прво пробував на секој можен начин да ја дојам, ама кога нема, нема млеко. Тоа е. Требаше ли гладна да ја оставам?
    Затоа според мене, секоја мајка прави се најдобро за своето дете. Некои работи не зависат од нас, ама сите исто се трудиме.
    Убав ден на сите :)

На Ano, Bella_Stella, Sienna_MK и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Со семки ги јадам. Една калинка на ден, некогаш и помалку. Првата бременост на крај, со таа цел се утепав од јадење урми и ананас и други работи што предизвикуваат контракции па родив едвај на 40+ со провокација. :)

На Sienna_MK, Pipismel и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Не сите работи зависат од тебе. Искрено, воопшто не се замарам дали со царски, дали ќе имам млеко, дали некој нешто ќе каже..олабави се.. колку деца се пораснати со вештачко..олабави се и мисли на убаво..:)

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    179.403
    Сите вие шо имате запек
    Варена киноа+кисело млеко+печурки
    Која сака може и спанаќ да ставе
    Тоа е лекот за запек

На ivance.., spasovskam, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    I jas im sum nastrvena periodov, ova ne go znaev za semkite. Znaci sega da gi cedam.. A kolku gi obozavav da gi grickam so se semki

16. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Ова прв пат слушам, прво како да ги изолирам семките а друго што е калинка без семки, тоа е впрочем најздраво заедно со сокот. Ги јадам со семка и уживам и не сум почувствувала контракции. Урми некако не ми се слатки сега во бременост а се утепував од јадење пред бременост, тука прочитав дека предизвикуваат контракции.:^) Искрено се’ што нема да прочиташ|(

17. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Какви треба да бидат печурките? Од тегла, свежи динстани?

Јади си ги со семка и уживај, нема ништо да ти биде.:)

18. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Да ги јадеш како ти е мерак :)

19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    179.403
    Од тегла или кеса ставав јас

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    45.288
    Мене тука докторите не ми рекоа ништо за овошје, рекоа се можам да јадам освен папаја и секако убаво измиено, за храна ми рекоа само да не јадам необработено месо, мувлосано сирење и жива риба, туна може до две конзерви неделно од 150гр, зеленчук секаков, дури и за јајцата прашав пошто оној ден се насекирав тирамису што јадев, рекоа дека сите што имаат едно знакче на кутијата овде се јајца од кокошки кои се вакцинирани од овие бактерии и доколку се свежи можам да ги јадам течни жолчките како што сакам. Така да јадете си и урми и ананас и калинки, не е научно докажано дека предизвикуваат пораѓај предвремено, може да го забрзат процесот кога ќе дојде време, како лутото што сум чула дека прави ама дека ќе ве фатат контракции од калинка со семка не верувам.

На oblace1, Ano, AngelOfArh и 2 други им се допаѓа ова.