Јас носев ама не го употребив, за царски зборувам не можев да станам а не пак градник да местам сестрите не ме ни прашаа дали имама градник и така си поминав тие денови во болница без градник
Мене ми се плаче кога читам како ви зборуваат. Навистина непотребни зборови користат за таква радост. Дали се такви личности, дали за нешто мора да се контраат на снаата, да дадат мислење нивно, стварно е глупаво воопшто да се коментира. Пак уште сега слушнав видео на Инстаграм од развој низ игра профилот како расправа колку сме биле гневни кон нашите родители, како требало безрезервно да ги сакаме...па споредба со маченици. Како да го сакаш родителот кога не те научил на љубов или како да си рамнодушен на сите коментари од страна на родителите/постарите? И сега ве читам и си викам ако дечки нека зборуваат, терајте безрезервно само.
Мешиња, има некоја искуство со циста во бременост? Денес бев на прв преглед, се виде бременоста , точкичка од 0.89цм, според пресметките сум 5+4. Но кога се пожалив дека денес почуствував боцкање во јајник, го сврте ехото и виде циста и ми рече дека од тоа се болките. Не искоментира ни како се создала ниту како би исчезнала,само ако забележам крварење дека можно е да е од неа ,да пукнала. Пред 20тина дена кога бев на преглед друга докторка виде колабиран фоликул,дали е поврзано едно со друго врска немам. Ми препиша утрогестан и магнезиум и да си почнам со пренатални витамини со метилирана фолна. Од кои пиете? Јас во првата бременост пиев Фемибион и магнезиум од алкалоид. Инаку не искоментира дали има сакус,ќесе итн само кажа ете ја бременоста и на контрола за 7 дена.
Најверојатно е жолтото тело, т.е баш фоликулот од кај што излегла јајце клетката. Имав јас за двете деца и исто боцкање во десен јајник, самите се апсорбираат ко ќе почне плацентата да излачува прогестерон. А ако е водена циста од друг фоликул нема ништо штета по бременоста.
Искрено, мене опоравувањето од хистеролапароскопијата ми беше помачно, веројатно од тој воздухот внатре што ти го ставаат за да се надуе стомакот. Башка целосна анестезија, а за царски е спинална. Од царскиот после првото станување многу брзо ми помина сè и немав болки, или па сум со висок праг за толерирање болка. Никакви болки немав, само малку после породување додека станував. И со бебе ќе се снајдеш, без гајле. @Iris-1234 Градник за доење носев само надвор, кога одев на првите контроли и сакаше докторката да види како го местам малиот за доење, како цица, дали имам млеко и сл. И, секако, за прошетки го носев за да ми е полесно кога ќе заплаче да му дадам да цица.
Да ве прашам, брадавиците ми се доста зголемени и потемнети, среќа не ме болат ама на долниот дел има како корупки испукани и кога ставам бебе масло почнуваат да се лупат корупките ама мали парченца, не паѓаат сите. Ме интересира дали со ланолин ќе се исчистат корупките ако ставам или ми е рано, 33 недела сум?
Јас имав циста на прв преглед,после две недели ја снема дали пукна незнам ама најверојатно пошто имав мало крварење со секрет.Не се грижи или ќе си пукне сама или ќе се ресорбира така бар ми рече матичниот.
Фала ти мила. Јас имам маички за доење ама јас уште сега ги носам бидејќи само во нив ми го собира стомакот моментално За дома супер ќе биде ако ми вршат работа маичките, не знам инаку како би фунционирала со градник по цел ден, ич не поднесувам.
Нема шанси дома да носиш градник, на секое да откопчуваш и закопчуваш ќе ти се смачи. Ако ти се поудобни мајците, ако ти се пријатни, ќе си ги носиш. Ако не, ќе ги џитнеш на страна и нив
Јас купив 2 пара прслучиња за доење и 2 пара маички за доење од H&M така беа во понуда, многу се меки и пријатни за носење, маичките имаат дупло платно кај градите па мислам дека нема да има потреба од прслук во болница а вака многу корисни ми се видоа па си земав, инаку прслук по дома
И јас такви маички имам со дупло платно кај градите и убаво ги држат градите, јас и онака немам големи гради и за дома се супер.
јас сум 14та и првите ни се врсници ако добро памтам за циста на првиот преглед и мене ми виде док и тоа голема па бев на тумор маркери и на уште 2 други мислења после на вториот преглед кај матичниот се виде дека почнала да се намалува Таа може да е и corpus luteum кој некогаш прераснува во циста и некаде до 15та недела се суши или пука под дејство на хормоните мене тие недели кога бев првите баш ми правеше болки сега немам такви чуства се надевам до крај на бременост ке се исуши скроз
Pa nekoe vreme sega na pocetok najverojatno da. Imam jatrva, patronazna sestra i me sovetuvase barem prvite 40 dena. Razgovaravme na dolgo i siroko na taa tema, rece sekoja godina odat vo Remedika i od tamu gi obucuvaat i im davaat sertifikati. Od druga strana pak, neli ovde citam pedijatrite ne preporacuvaat. Bidejki ke se poragam vo Plodnost, tamu planiram i na pedijatar da ja nosam, pa zborot od pedijatarot ke bide posleden.
Ти си знаеш, ама малтретирање на дете е. Мислам дека само Ремедика препорачуваат широк повој и не ми е тоа апсолутно оправдано, ама ти си знаеш. Ако недајбоже нешто има, широк повој не те спасува. Ама пак на крај сама ќе си одлучиш. А до 40 дена ништо нема да се деси за да помогне широкиот повој.
И мене во Плодност со првото дете ми покажуваа како се става широк повој, значи и тие се ЗА, освен ако не сменале пракса.
Јас уште еден муабет и се одјавувам за денес. Бев излезена и купив елка и лампиони. Цела недела пекав да излеземе порано зашто знам дека откако ке се породам ке биде потешко и мм срце мое ми правеше друштво, купивме елка 2.10 и лампиони и сега сме спремни здравје за Нова година.
За широк повој ортопед треба да го има последниот збор. Во Ремедика беа со совети за широк повој, но ортопедот рече нема шанси, сè му е супер. Објаснуваше дека нозете бебињата нагоре секако ги држат и навистина беше така. Ехото на колкови и прегледот беше во ред, јас дури за џабе и гаќи за широк повој купив по паметот на Ремедика, но по муабетот на ортопедот не ги ни употребив.
За широк повој се слуша ортопед. Тоа му е специјалност. Според ортопедот на кој му верувам целосно, широк повој нема ништо да смени, нема да помогне ако има проблем. Џабе ке малтретираш бебе.