имам забележано сите доктори во скопје ги пракаат трудниците да го прават овој тест... во битола искрено немам слушнато да мора да се направи овој тест, искрено и јас не го правев п.с сакам да прашам колку треба да биде шекерот во бременоста??
Ај добар ден и од ене мешенца. И јас денес не сум баш во форма се разбудив со болки во грлото, ми тече носот, ме боли цело тело, се осеќам омалаксано оооофффф кај ли измрзнав па сега не ми е јасно, на ова време сеуште летно Него дај кажувајте лек за грлото и настинка, еве си направив чај од хибискус со лимон, освен прегорен шеќер друго нешто што смеам да конзумирам сега? Размислував да земам еден Бетадин за гаргара има овде, кога ем боли грло земам од тој и правам гаргара 4 пати дневно и ми поминув одма, ама сега не знам колку е добро во бременост да се зема тој Бетадин Ај просветлете е драги мои
Еве линк за воспаление на грло има и за гарагара http://www.femina.mk/%D0%B7%D0%B4%D1%80 ... 1%82%D0%BE инаку пиј повеќе течности и гледај да внесуваш поголеми количини ц витамин.Па белким ќе оздравееме наскоро
Добар ден мамицки и месенца...како сте ми ??? Најпрво да ви заблагодарам за цститките и за топлото добродојде.... немозев да ви вратам веднас бидејки славев роденден па цистенје гости и опет цистенје Јас сум добро прекрасно да не казам... узивам кај мајка ми и ке узивам во следните две недели денеска прекрасно време за разлика од Германија добро е да видис и малку сонце и за некој степен потопло.... Од вцера приметив дека немозам кафе да поднесам од една голтка се трцкам со црвета мои.... ве поздравувам и ви посакувам пријатен ден.....
кафе и јас неможев да поднесам од самиот почеток ама баш никакво, и сега во 6 месец почнав по малку да си потпивнувам, почна да ми станува убаво
кафе и јас неможев да поднесам од самиот почеток ама баш никакво, и сега во 6 месец почнав по малку да си потпивнувам, почна да ми станува убаво [/quote добро е што немам од други мириси гадење...кафе мозе и да престанам да пијам не е толку сташно инаку дали е нормално при нагло станување да осекам како да ме сече нешто...трае неколку секунди и потоа го нема....
Нормално е не се секирај само избегнувај нагло станување, бар мене така ми кажаа да не правам многу нагли движења
Знам Мравче дека треба да избегнувам но понекогаш заборавам и ке станам нагло и ке се се превијам дури тогаш ми се иде сама да се залепам еден шамар ко да ако јас не истрчав друг немаше да стигне
еххе ич не се секирај мислам дека сите се такви на почетокот и јас цело време се заборавав и кога ке ме пецнеше тогаш ми текнуваше дека сум бремена а мазево кутрото на секое ме потсекаше, ама штом мешко ке порасни дури тогаш стануваме свесни
Ехеееееее и мене колку ми викаа ама се забораваш е сеа коа малце пораснав самата сум си успорена снимка
Еве сум и јас. Денес бев демек на цтг, ама кај мене ако не се искомплицира нешто нема каде. Чекајќи за цтг ми дојде докторот и демек ај прво на ехо, дека се брзаше. При ехото гледа и вика дека нема потреба уште од цтг, да одам за 10 ден. После јас гледам, мерките тотално утнати, односно утната е датата на последна менструација за цел месец. Сеа чекам вечер маж ми да му се јави па да видиме што ќе биде. Не е фер бе , аман веќе А да , за промена се изнашетав, цели 3ч , базаро, џамбо, па на факултет на кафе со колеги, мераци нооо нозете болат пусто, почнав да се дујам како крофничка Заборавив да ве известам, денес го прашав докторот за епидурал, за жал одговорот беше “не ставаме, зошто немаме мониторинг за следење“, ова зборам за во Чаир. Така драги идни мамички, ете да знаете доколку сакате епидурал , од државните само на ГАК, со врски и плаќање(ако не се лажам , мислам дека некаде прочитав оти се плаќа 100е). Јас сеуште сакам природен пораѓај, па ми останува да се превикнам и помирам со фактот дека нема да биде така лесно и безболно, баш ми е криво Мислам дека ќе барам да бидам во апартман, само од причина што сакам да има некој со мене, односно маж ми да биде присутен. А посета не е дозволена во другите соби. Не сакав да сум сама, сакав да сум со цимерки во соба, сметам дека е многу подобро него да си сам, но дефинитивно , ова е причината поради која го менувам планот, па ќе видиме дали и од ова нешто ќе излезе
Јас уште не сум се информирала, ама изгледа дека време е да почнам да се информирам. Како тоа ако одбереш апартман може и мажот да биде со тебе? Јас знам дека во Чаир се забранети посети. И како, можеш да си бираш, или треба врски или само се доплаќа?
Апартман може да земеш ако има слободен, два се . Нема закажување, така да на лице место како ќе ти се погоди е работата. Се доплаќа 25е од вечер. Во апартманот е дозволена посета од сабајле после визитата, па се до вечер.
Девојќи, јас си дојдов дома кај мама и конечно го закажав првиот преглед за време на бременоста, денес во 5 ипол. Сакам што побрзо да помине, и го молам Господ да биде се во ред...многу сум исплашена Мислите дека е рано да ми каже за срцева акција денес докторот????
зависи која недела ке ти каже дека си, кај мене во 8 недела видовме срцева реакција и тогаш бебушката личеше на марсовче
ај мамички тие што знаете кажете ми кои се параметрите за шекер во бременост, т.е колку е нормално... јас правев тест и ми излезе 5, а на лекар сум за некој ден ,да ги дособерам и другите анализи треба па да одам кај докторката... а и дали некој правела тест за испитување на жолтица?? ми рече докторката и тоа било ново им било наложено од министерство да го прават трудниците
За шеќер горна граница е 6,4, нема посебно за трудници. Значи добар ти е. А за жолтица прв пат слушам, мене никој не ми спомна такво нешто.
а значи да не се секирам а за жолтицата и јас се зачудив, ама ми вика докторката откриле кај некои трудници дури биле бремени дека ја носеле во себе и сега се правело ова испитување... инаку се прави преку крв во микробиологија, јас бев па среда ке видиме резултатите шо ке кажат, додуша имаше таму на тоа ливчето и некои други испитувања, ама ова било најбиитно
јас за една недела влегувам во 7ми месец и планирам да се пораѓам во ГАК и сакам нормално да си ја родам керкицката имам малку страв ама велат дека тоа е нај добро па здравје...