Сестра ми ко мала има носено повој до 6м, па на контрола и рекле на мајка ми мора каиши, тоа не се решава со повој, уште пред 40г докторите викале дека не менува ништо освен што е гњавење за бебето. Некои викаат дека е полесно за држење ама мене ич не ми е полесно, баш напротив, газот му тежи а горе е лабаво, што знам. Ама сите си знаат сами како сакаат и мислат да прават, така да наше е да си исоментираме, а одлуката е на родителите.
@Misskirova @AngelOfArh @elenaklasik Seuste ne sum odlucila konecno, ama od ovie dosega sto komuniciram site bea za. Da sme zivi i zdravi samo, ke vidime kako ke bide.
Ако, секој одлучува за себе, како што мислиш, така. Но имај ги предвид и овие факти кога ќе одлучуваш, сепак патронажна сестра и педијатар не се за овие работи. Најди си добар ортопед и со него консултирај се, па одлучи.
Збор нема дека сама ќе одлучиш, ние нели тука сме да си кажеме, па може ќе помогнеме. Јас на сите го кажувам мојот случај со ортопедот во Санте, млада докторка. Идам на преглед и ми вика Нема развиено колкчиња, бебе од 1м дали имаше, ете нема, да носите широк повој со 3 пелени и за 2 недели на контрола. Ахам важи, од таму во Неуромедика кај докторката наша, тогаш таму беше, го гледа ехото и вика кој го направи ова ехо, прво е лошо направено, после нема смисла аголот. Да напоменам ми мрчеше докторката дека бебето не ми е мирно и затоа не може да го види убаво, а син ми беше најмирното бебе на свет, кај го оставиш таму го наоѓаш. Ми вика ништо не му е, нормално е да нема развиено колкчиња на оваа возраст, рано е, јадра се развиваат до 6м, после се реагира. За 2 недели јас во Санте на контрола и пред да одам ставив широк со 2 пелени, од внука ми памтам како ставаа и ајде ќе одам, не гледа, го пресоблака и ми вика Ааааа мајка, гледаш, еве сега е добро, еве се гледа и колкчињата од надвор се гледаат развиени, ајде на ехо, еве ехото си кажува... толку беше од таа докторка. Здрав прав дечко, 6ипол годишен, оди на гимнастика и откако е прооден нема на газ седнато мирно подолго од 5мин, а широкиот повој уште пред болницата го соблековме и не го стаивме повеќе.
И кај мене патронажната ми рече широк повој, па кога ми покажа како тоа изгледа, си викам ова нема шанси на бебе да го правам. Се чув со ортопед, ми рече дека широкиот повој врска нема, тоа порано го правеле затоа што немале пелени, а и да има проблем, немало со таа метода да се санира.
Да, сега ортопедите велат дека е доволна пелената. Тогаш ставаа тетра и осмица фактички тоа им беше пелена како денешните памперси. Јас не ставав ни на првото, ни сега. За него секогаш прегледите на ортопед беа супер, никогаш не ми искоментираа за повој.
Дечки,породилно земам како и плата така? Пример ако платата ми е 30.000 толку ми е породилно? Нешо ми спомнуваа некои просеци па се збунив
Просек од последните 12 месеци. Ако цело време ти била 30 000 во последните 12 месеци и породилното ќе биде толку.
Породилно се пресметува од последните 12 плати просек, пример ако си била 12 месеци на 30 000 толку ќе земеш и породилно, а ако ти варирала платата ќе то соберат и поделат на 12. Кај мене заебот е што последните 2м ми е качена платата и сега ништо нема да осетам на породилно, едвај 300ден дали ќе земам повеќе. Значи породилно не е последната плата и толку зимаш, туку просек од 12 плати.
Jas mislev porodilnoto e osnovicata na koja sme osigurani... Primer ako sme na min 18.000 tolku i ke dobivame....sea mi se razjasni i mene
Tebe izgleda deka ne ti e prvo i vaka se osekas, sigurno, samouvereno Jas sega sum 34, i si vikam do 38 neka si sedi, strav mi e, nespremna sum
Тоа ми го кажа и мене. Ако има проблем ке се реши со други методи. Строго контролирани од ортопед. Плус за маживе мали е многу лошо да им се тестисите на жешко.
Хахахаха е и мене ми е прво, 37ма недела сум, тешко ми е ама си викам нека си поседи што е можно подолго Не да ми е страв, преплашена сум
Еј, да, ова заборавив да го спомнам. Посебно машки деца не треба да се тунтаат поради загревање на тестисите.
Zdravo idni mami. Denes od panika otidov na dezuren bidejki imav nekoja kapka rozevo kafeav iscedok. Doktorot od edna strana mi rece deka ne e za panika a od druga strana sakase da me zadrzi vo bolnica i na kraj mi napisal vo izvestajot dve nedeli boleduvanje. Od kade treba da izvadam boleduvanje? Ili izvestajot treba da go pokazam na rabota? Me pokri so terapija(progesteron inekcii na tri dena,dobroston4x1). Pisuva pod spekulum krvari. Dali ima mesto za panika? Imav2 abortusi i zatoa mi e strav. Se izvinuvam mnogu i vi blagodaram odnapred.