Не знам стварно. Јас зборев за обичен нутриционист, нивната програма е таква најчесто, да се јаде на 3 часа, па и јас водејќи се по тоа сама на себе си бев нутриционист. А иначе верувам дека има нутриционисти за трудници, сега се има.
И јас на два пати имав кафеаво/розево, вториот пат беше во 9+1. Исто под спекулум имав сукрвица. Добив терапија прогестерон депо 1 неделно и Утрогестан 3 пати дневно. Не се повтори исцедокот после тоа, моментално сум 18+6. Биди спокојна, покриена си со терапија. Остани дома и одмарај.
Мене мојава не ме прашува ни како сум, камоли да купи нешто. Се понаша како да не сум бремена буквално. Не ми е јасно што и е проблемот. Пред светот глуми некоја наивноќа, а уствари испаѓа дека не е така. Уште пред да забременам без осет ми раскажуваше за колешка и што била бремена. Не знаеше дека ние се мачиме, ама мојата историја не е за да ме тормозиш секој ден со нечија бременост, и да немаш осет дека пред неполна година сум си го изгубила детето. Ништо не и викав, ќутев будала. Од некни пак колешката вака, колешката така. Таму била на преглед, па не знам што и кажале. А за мене ништо не прашува, ништо. И викам аман таа цел век е бремена, и се смее епа дека стално ти кажувам за неа затоа. Мислиш ќерка и е еј. Некни се породила, оваа цела ќеефови уште мекици не замеси. Се трудам да не ја перцепирам, ама криво ми е највеќе за маж ми. Моите се други, нон стоп прашуваат. А овие уште малку ко да не им е мило да си помислиш.
Jas se cudam, iskreno i ne mi e jasno kakvi bile kako majki svekrvive. I dali voopsto si gi sakale decata. Posto nemaat ni gram emocii... I isto ko sto vikas, abe aj za nas ne e bitno, za sinot da pokaze interes...Da se raduva. Cekano vnuce. Mene pred da ostanam trudna mi vikase, ja gledas ovaa treto i e, onaa na 19 rodila, romkite po 12 ragale itn Otkako sum bremena, ni za pregled ne prasuva, nie ke i kazeme,so radost a ona naucila dodeka ne se rodi ne se vazi jas so prethodni spontani ona mi zbori za predvremeno rodeni deca, ne sfaka deka mi prai stres I deka na pataloska sum, muabetot i e ke sum se naucela vaka i koa ke trebalo da trgnam na rabota, ke sum sakala pak doma,maz mi ke me izdrzaval .... Abe uzas... Za se e "kompetentna". Porano vikase ke cuvala vnuce. Kako se blizi vremeto, kazuva kako i ona sama go banjala maz mi, i se pomagalo na mladi majki a ne na 35 godisni I jas se naviknav deka ke bidam sama so deteto i ne ocekuvam nisto. Samo da se rodi zdravo i zivo. Za mene ona e samo figurativno majka na maz mi koja samo saka pred svetot da dokaze verojatno deka ima vnuce od sin i tolku. I iskreno,podobro sami da bideme, da se "macime" site obvrski da gi zavrsime okolu dete i domot, otkolku da ti dreme 40 dena na glava i da ti polni glava so negativnosti i samo pravila nejzini i rekla kazala da slusam... Raduvaj si se na bremenosta, uzivaj do kraj, i ne ostavaj nekoja bez cuvstva da ti menuva raspolozenie....
Да. Ај ќе пишам чим ми ја прати золва ми. Не знам што е со стариве стварно. И свекрва ми ко да ја игнорира бременоста, носиме сликичка од бебе од ехо не ја погледнува, купуваме алишта и ги покажуваме, не ги погледнува, и викаме спремни сме, не реагира, исто беше и за синко... најмака ми беше што купивме количка, ја викнавме да ја види и не дојде, не сакаше. А се роди и стана најгрижливата баба на свет, нема од неа подобра, дури претерува. Дур бев трудна едно конче не купи, отидовме по душек и ни даде пари вие купете, нема потреба јас да идам, ама муабетот и беше дека душекот од мм и сестра му ок бил, ќе се излуфтирал... чак што више и количка имале, од мм, една цела железна без ништо на неа, ќебе ќе сме ставеле и дека беше скршена ја извади, ја изми и ја врзуваше со некои јажиња, да сме ја користеле... не ми беше верно стварно, среќа па мајка ми купи количка иначе ќе ми тропнеа некоја количка дур си дојдам од болница ќе се чудев што ме снашло, некоја од 3000ден гарант. Е се породив, у 5 дена успеале да купат и наместат се, да се спремат, да направат мекици чиниш веридба дома, со 100 гости, да исчистат се и да купат куп работи, меѓу кои и некои глупости ама се трпеше, али торбата за пелени а 2 недели пред тоа викаше нема потреба, не можам да и ја простам, затоа си купив сама сега. За воља на вистината и сега не купува нешто пречесто, како мајка ми, ама купува кога и да затреба нешто екстра купува, не штеди за храна за него и за недајбоже суплементи, најскапите ги купува, го чува максимум како ние што го чуваме и имам потполна доверба во неа. Има нешто во стариве што не се замараат со бременоста, не ја сфаќаат озбилно, дали дека нив во нивните бремености никој не ги рецкал, не знам. Мајка ми сабота и недела кречела дома и чистела прозори со стомак до заби, јас во вторникот сум се родила, немало тогаш Трудна си не фаќај ти, јас ќе ти помогнам. Иначе да, еве ми се вратија несониците, дремам во 3 по полноќ. И некако чудно се осеќам, не можам да заспијам а ми се спие, се вртам се превртувам... ама па што да ми се спие, грб ме искина од лежење, секој ден околу 1-2 дремнувам една партија, а ако вака зјапам навечер и од сабајле дремнувам и на пладне. Коа ќе се вратам на работа како ќе биде не знам искрено. А ќе се вратам, не се трпи лежењето дома. Одсабајле пофати се, среди и после цел ден лежи, не се долежува. Фокс Лајф, Фокс Крајм и 24 кујна ги оптеретив, курсот на Мама.мк до пола сум, не знам што со себе веќе. Утре, или за некој час кога ќе станам, ќе удрам форца малку да зачистам, маж и дете у село ќе идат па да средам утре за викендашки да бидам слободна, да не знам што со себе и за викенд нели нормално, ама бар на чисто да се досадувам.
ete jas ne kupiv vo bremenosta nisto otidovme pri krajta na bremenosta so sveki izbravme sto sakam da mi kupi koga ke se porodam I tolku I posle I od povojnica si dobi poklon kerka mi bajagi I ne kupiv mnogu stvari
E takvoto ponasanje nitu jas nikogas ne sum mozela da go razberam. Imam bliski sto svekrvite taka se ponasale. Fala bogu jas od mojata idna svekrva za sega ne mozam da se pozalam. Celo vreme prasuva kako sme vo mnozina. Koga dozna deka sum bremena placese od sreka. Sega deka sum na miruvanje i samo po mene odi i prasuva sakas ova sakas ona. Kako i da e nie da si se gledame so meskovcite i mazite ni, drugoto e manje bitno. Znam deka povreduva radi maz. Ama taa koga ne se sekira sto ke pomisli sinot se e dzabe. Te guskam mila i gledaj da ne te pogoduvaat postapkite na drugite okolu tebe.
Нормално е да имаш притисок на вагина, јас со првото ги имав кун 20недела и после тоа 8 месец ми се покавија пак, а за 9ти да не праам муабет, едвај се движев од болка. Е сега го имам истото чувстбо истата болка како тогаш, а сум 14 недела. Ширењето на матката е криво за тие болки, а во касна бременост, притисокот. Освен магнезиум мене ми препиша и едни други таблети кои се користат по потреба за болка ама како и да е нормално е.
Зависи дали смее посета или не, кај мене смееше посета цел ден, шетање низ одделот гинекологија и седење на кафе во кафичот, па така да не се рашетувам гола секаде сакав да сум прибрана. Но доколку не се рашетуваш, нема потреба. Освен градник за понатаката, ако не си зела влошки за гради, ќе то требаат.
Си го завршивме прегледот во 26та недела, од денес ја тераме 27ма Бебуш е супер, 850 грама си пораснало. Уште од 16та недела мака си видов со цервиксот, ми беше скратен 30мм, во меѓувреме пиев ферона, ставав утрогестан, веќе два месеци сум на строго мирување и лежење, и вчера ми го измерија 40мм. Не ми беше јасно и мислев дека е грешка пошто очекував само да се крати, ама матичната ми рече дека до 28ма недела може да расте. Сега фала Богу сум си помирна.
@Nela_21 @AngelOfArh @Ceneva Искрено не ни сакам помош од неа. Знам дека здравје кога ќе дојде бебето ќе почне да суфлира. Така беше и за свадбата, немало она да се меша па дојде времето и почна да наметнува селски адети и ги напика моите во ќош, а мајка ми и татко ми на ништо не се побунија за мир да има. Е сега има да и кажам, како што цела бременост не ме праша како сум сеа никој не побара мислење од тебе како се гледа бебе. Треба кај и да е да се преселиме, уште сме со нив. Се надевам ќе се деси тоа во скоро време зошто ќе ги покажам забите ако претеруваат ич гајле не ми е. Од некни грло ме боли омалаксана, гледа дека се мачам абе еднаш не праша подобро ли ти е. Многу и се поделени синовите општо. Маж ми и брат му се скоро 6 години разлика и малово е галено, прегалено. Може се да им каже, да им се дере и пак му се оди по ќееф. А маж ми е далеку помирен и ништо не приговара па затоа сѐ му се треска врз глава на крај. На почеток кога дојдов ми вика она, многу поблизок беше со мене ти дур да дојдеш, ми споделуваше кога има проблеми а сега се оддалечи. Епа нема цел живот за сукна да те држат извини.
Реакциите на свеки и мајка ми за третото беа:сте ја изгубиле контролата. За четвртото прво што слушнавме беше:ќе го задржите ли? Искрено ниту им се замарав ниту ме погодија коментарите
Ова свекрвиве со ист калап се правени изгледа.И мојата исто не се замара,она се знае и никој друг,она е закон и никој друг.Тежок манипулатор,контрол фрик и општо мннннн тешка личност Јас пред некои 3 години ми се смачи од нејзините обиди да контролира се и така убаво ја стаив кај што и е местото не зборевме 3 месеци ни со свекор ни свекрва а у иста куќа бевме.Сега сме фала богу сами подруго е иако живее во близина и доаѓа да ми ги јаде нервите и да кажува правила ама јас ја сечам одма.Еве сеа морав да бидам повеќе на мирување дека прокрварев еднаш ме праша како сум дента кога прокрварев и толку.А дали ми треба нешто или дома некоја помош боже сачувај што е тоа. За неа бременост не е битно ако си бремен се исто било и не се кажувало на никој до 5-6 месец,а за купување па да не збориме, со првото јадеше бубрези дека сум купувала пред да се роди.Порано се нервирав многу ама премногу сега се научив да не ја рецкам многу,знае некогаш да ме извади од такт ама ме смирува маж ми па тераме некако