Таква и е околината . Од свекрва, тетка и баба на маж и, а богами и мајка и не е поарна. Не иде на работа, не се труди за едукација… Тоа е наметнато размислување уште од мала, а мирна е , незнае за не и незнае да се бори за себе. Како кажуваат , така и прави. Се наљути ма мајка и зашто направила мекици пред свекрва и. Облека пред да де породи никако за бебе. Родендени, крштевки како каже свекрва…
Јас моментално плачам и се смеам во исто време на телефон и само си викам да го доживеам и јас ова.. Браво за сите мајки, многу сте храбри! ❤️
Daj boze da ne i padne toa na pamet. Jas uste sega si spremam teren za mnogu raboti i si kazuvam jasno glasno kako sakam da bide okolu moeto dete. A i za ova ke si napravam muabet ke prasam jas so adeti ima. Uste toa fali, stotuku porodena luge da ti sobira doma. Neli do 40 dena ne e ubavo gosti da ti idat ako gledame adeti
40 дена секој различно го толкува и јас почитувам секаква одлука. Ама мене ми е пресмешно седи дома 40 дена да не се мешат со луѓе ама цела блиска фамилија пд 20 души доаѓаат, па кумови па овој оној. Ама од дома не излагаат. Другарка само што дојде дома, нареден ден шетаа со бебе, патронажна им рекла треба природен витамин д и воздух. Јас 40 дена не би седела. Тоа е сепак период мајката да дојде при себе, да се стабилизира, да се навикнат со бебе. Ама да не се мрдне никаде, макар и во двор не би можела. Гости секого не би примила, сем моите родители, неговите и кумовите како преблиски луѓе. На убаво време, да не изнесам дете на воздух не би одолеам. Сепак секој со своето.
Мене ми дадоа совет да си запишувам се што ме интересира за на следен преглед да ме потсети што сакам да прашам. До сега ништо не сум запишала се си викам ќе запамтам.... ама тешко
Кај нас го има овој адет, се вика љуљајка, као лулање на бебето. Се носи бебе дома, се става во кошулата на таткото од зет што бил и се лула бебето и му се додаваат работи од типот на ножици и игли и конци да е по шиењето, книги да е по учењето, крпа и мало метличе да е по чистењето, се на се глупости. Таткото им дава на сите дечиња по некоја паричка, оти доаѓаат жени и деца само нели. Пак ќе речам, глупости! Не знам некој на денешницава да го прави тоа, било одамна, али верувам дека има сеуште понекоја изгубена душа што тера адети. Ај да ве прашам, жешко ви е! Изгорев од вруќини. Пукнав! Се сум боса, додуша по гумени папучи ама боса, се сум раслечена, навечер покриена строго само до под гради, иначе нема шанси да трпам. А јас сум страшно зимурлив тип. Ја би да ми остане оваа навика пошто лето ко лето секако ти е жешко, али во зима е многу практично да ти е топличко коа е минус температура. Ииии почнав со перењееее.... многу сум среќна, ептен, ја утнав првата тура напунив пуна машина и дека е таква ги мери алиштата, измери дека треба да пере 4 саата, ама добро, ќе пазам следните. Сакам ја побрзо што е можно нели, нормално ко и секоја мајка. У меѓувреме испеглав нашите, па сега дури заврши машина да удрам форца да просмукам, да пофатам, да ставам нешто да се праи за ручек иако уште немам ни доручкувано. Бебе се бунтува на моите напливи на енергија, ама мора да се заврши дури сум слободна вака, оти кај ми е крајот ако оставам се во декември. На мајка ми додуша е таа идеа, остави се јас ќе средам, не фаќај ти. Аха, ако те чекав тебе јас, ќе пере една машина по 3 пати и ќе суши со дување оти недајбоже на бебе алишта надвор да се изнесат. И јас не го сакам смогот, ама кога не излезе шансата да се купи сушара, се поремети планот, мора да се најде некој начин вака. Ја исправ и перницата за трудници, минимално доби волумен ама сум разочарана во секој случај, многу бргу изгуби волумен, за еден месец. Ајде доста се исповедав, да станам да работам нешто оти ќе ми се уарни лежењето. Убав ден!
Ne velam deka ke sedam doma, taman rabota. Mene sega mi smeta sto sum poveke doma radi toa sto moram da mirivam. Ama smetam deka do 40 dena bebeto ne treba da se mesa so mnogu luge sepak e novorodence, posebno pa sega so ovie koroni neznam ti so se ne. Tuka se slozuvam deka samo najbliskata familija nikoj drug. Jas se nasmeav ako gledame adeti kako sobiraat taka luge a neli velat do 40 dena ne treba da se viduva bebeto. Ne deka jas ke pravam nesto od toa.
E toa de. 40 dena doma i nema idenje po gosti, ama adetite mora da se ispocituvaat i doma da te precekaat copor zeni.
Јас исто, изгорев! Додуша топол ни е и станот, а и парното работи ама цел ден вратата на кипање ја оставам. Навечер непокриена спијам и пак се будам препотена и со мокра коса. И јас бев позиморлива и обожавав да се завиткам во некој мек огртач, па ќебенце, дебели чорапи и чајче во рака, а сега шетам по куси ракави и боса ама ако, подобро е вака
odi ta razberi gi. Ama poznavajki go verenikot toj ima prv da ja izmarsira majka mu, ic ne saka takvi raboti. Od taa strana nekako si se cuvstvuvam bezbedna deka ke se izbegnat mnogu raboti @AngelOfArh e toa ne sum cula deka ima. Sekoe mesto posebni adeti. Da se cudis so se mozat da izmislat
Inaku dajte nekoj spas, sovet. Kiselini me izgorea, a tek sum 12 ta nedela kaj mi e krajot do poragaj. Jas i taka si imav predhodno problem so gastritot ama sega mi se cini stanuva poloso.
Јас имам едно прашање, кога ги изгубивте мачнините? Денес сум 11та недела и два дена, до вчера бев како воз да ме прегазил, денес како нова ни мачнини, ни гради болат апсолутно ништо дури страв ме фаќа и се прашувам дали да одам на доктор.
Jas porano spasot si go najdov vo sok od aloe vera no neznam dali smeam da go pijam vo bremenost. Maticnata ne mi dade zeleno svetlo za aloeto i mi rece moze gastro garad bas ako ne mozes da gi istrpis. No tie ne mi pomagaa bas koga gi piev porano. Inaku ovoj aloe vera sok go piev bez konzervansi 100 posto priroden e ama neznam dali smeam
Без зборови ме остава тоа каков дополнителен притисок се создава врз мајката и после пораѓајот, баш тогаш кога е најосетлива и баш тогаш кога си ја тупи главата дали прави сѐ како што треба. Тогаш доаѓа некоја Блага и ѝ вели, тулето му е црвенко оти ти не си му дала да касне од твоето јадење. На сета немаштија, стрес, измешани емоции, снаоѓањето со улога "мајка" доаѓа Блага или комшивката на Блага и вели дека детето липа оти си го свртел на запад, млекото ти се намалува оти си кажала Чао на некој, бебето се нафрлило оти некоја Х таму што матката и менструирала по некоја случајност, дошла кај тебе. Од такт ме вадат оти се крајно безобразни и нивните паранои и стравови и суеверија по секоја цена сакат да ги префрлат на нас. Сааамо некоја да ми се дрзне да ми мудрува кога алишта да сушам. Нема да им молчам, фала богу, па ако сака и мајка ми да е. Еми ништо лично, само ме нас'ска муабетот.
Fala za ova, ne mi ni tekna na angliski da prebaram za ova. Ke probam so rupurut kako sto predlozi drugata clenka bas koga nema da mozam da gi istrpam.
Јас гастро гард пијам, ладна газирана вода, сода... Сите овие работи помагаат ама некако за кратко, долгорочно ништо не ми помага
Imam gastro gard doma, si nabaviv, nego go piev porano ama ne mi pomagase za gastritot, ama treba da probam moze ke me smiruva malku bas koga ke mi se najstrasni kiselinite. Ima momenti ne gi trpam duri me zakasluvaat, me davat mi se cini