Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    12.295
    Ааа е па мораш да пешачиш, тоа е добро за согорување шеќер, за циркулација, за кислород.
    Штом немаш болки, проблем со цервикс, задолжително еден час по ручек умерено движење или пак вежби лесни.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Alena09

Alena09 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Devojki uste edno prasanje
    Vo 27+1 mi pisuva postelka 1 stepen na zrelost. Doktorot nisto ne mi rece, no sekade pisuva deka e predvremeno stareenje na postelkata a so toa I predvremeno poroduvanje?
    Kaj vas kako e?

3. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.532
    Девојки дали некоја од вас примала Medaxon инекции или раствор во инфузија во бременост?

Докторот ми препиша тоа да примам заради досадната бактерија Клебсиела во урина. После испиен Цефалексин и Панцеф пак ја имам,и морам да примам или инекции или во инфузија.
    Се отрув антибиотици,и за бебето ми е жал плус,ама морам :worried:

Дајте ми совет некој за бактерија во урина нешто на природна база освен брусница и чај, докторот и Д-маноза ми рече да пијам и таблети Цистикер на природна база.
    Зошто ако ја имам пак после овој антибиотик,ке полудам.

4. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Од 27 до 36 недела e нормално да е до 1 степен зрела.

5. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Во Букурешт дали може сопругот да појде да однесе документи од конзилиум за продолжжување на боледувањето или морам лично јас?? Со краток цервикс сум морам да мирувам

6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Леле баш те мислев пред некој ден што направи.
    Ова е страшно, за твое добро строј ги двете уште од сеа, или да ти помагаат со работи за низ дома и да го остават бебето или патот под нозе двете и чао.

Од вакви приказни и искуства се спремам уште од сега, додуша и не сум некој карактер што преќутува затоа му реков на мм не сакам да доаѓаат неговите во првите два месеци, евентуално мајка ми првиот месец, нејзе и да и преречам некогаш нема да ми замери. Друго е свекрва, треба преку прокси да се хендла, неам живци за тоа.
    Золва ми битно се најави со вереникот, ќе дојделе првиот месец. И овој мојов уште вика супер таман. Како викам супер, шо ќе им праам дома нив двајца со едномесечно бебе, па уште и вереникот ми фали. Ич никој, нека се лутат колку сакаат.

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AniSk

AniSk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    893
    Сопругот да, јас немам отидено ни еднаш

На najjacha му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Честитки нека е жива и здрава :party:

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Добро утро мешиња. :hug:
    Јас како и секоја вечер дежурам, како аларм да имам наместено во 4 се будам за вц и си останувам будна.
    Од сон ме разбуди силна тахикардија и немормална главоболка. Си патам јас од главоболки овој период и не престануваат со парацетамол, чаре има ли?
    Тахикардијава.. мислев ете го срцево надвор, добро сонував еден сон што ме вознемирил и ја препишувам заради тоа ама страшна беше..

Ако сега се будам и не спијам, па што ќе биде во касните месеци.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.541
    Не претерувај сега и ти, каков 1 час. 10мин после оброк е шетање за регулација на инсулинот. Свекрва ми е дијабетичар и од нејзините прирачници читав, после секој оброк 10мин шетање се препорачува. 1 час е многу за трудница, башка 3 оброка во денот, таман работа 3 саата да дремеш надвор секој ден да шеташ.

@Lina-Detelina знам дека си претежно дома од страв, ама мораш да движиш, како што пишав погоре минимум 10мин по оброк ќе се симнеш, ќе направиш еден круг и после одмарај. Јас се трудам барем после појадокот и ручекот, обавезно да движам, после вечера ми е потешко дека сега темно или обавезно имам некој дома.

Добро утро!

Го завршив курсот за трудници и родилки на Сандра ( Мама.мк) и можам со драго срце да го препорачам, многу корисни информации има. Иако си мислиме ги знаеме сите тие работи од општа култура ете, ама сепак добро е некој кој се обучил за тоа да ни потврди, нели. Не е многу долг и тежок, за 1 недела максимум се завршува со слушање по 1 до 2 часа на ден. Иако ми е втор пат наидов на информации за кои искрено појма немав и добро ми дојдоа. Башка Сандра има толку смирувачки глас, да те стопи, ко еден вид медитација ми дојде. Мене ми е подарок искрено, не го купив, мислам дека е 1600ден.

Друго, соништа ме убија, дефинитивно ќе си легнувам подоцна, ем да се научам, ем да спијам поубаво. Си легнав синоќа во 10 ипол и отров, цела вечер се вртев превртував, иако бев 2 пати пред да си легнам во вц пак ми беше некако мачно и тешко. Станав 6 пати од 11ипол кога станав прв пат до сега во 7ипол, не е хумано мислам. Се осеќам ко цела вечер да сум трчала маратон.

Инаку бебе веќе нема онакви удари удари, или има збуцкано или се има свртено, ама движењата му се баш побавни и како да нема место. Во 33та ваљда веќе е нормално тоа, шо знам. Дека сум дома се анализирам некако и дефинитивно подобро е кога идеш на работа, немаш време за анализи многу многу, за набљудување, за размислување... Едвај го чекам понеделник.

Убав ден женски, свежичко ама не е лошо за дишење, бар не е тешко и мачно, има кислород во воздухот. Шетајте ако имате шанси.

На АнаМаријаД, meelitsah, Ano и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    1 час ја да пешачам ,ке се распаднам на пешачки :D

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.541
    Башка тоа! Јас не знаев за ова пешачење ама пратам една црногорка на инста Њезванова и од неа слушнав па отворив на свекрва ми тоа тефтерот и кога, стварно. Не само во бременост, ова и редовно треба да се случува. Ти како си? Се спреми? Јас сум точно на пола и ме фаќа паника, денес плакарот треба да стигне и си викам да местам креветче, да перам количка, оти ова не го бива, се на грч ќе бидам. Викендов маж ако не ми замине во село да се пикнеме во старата спална да средиме, да спастриме тоа таму оти количка, релаксатор, кадичка, се ќе се чува таму, да не ни се мафтаат во ходник, дур дојде беблак де, после ќе ја мислиме. Да доперам, да допеглам оти јас не сум тип на човек што сака да чека.

13. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Добро утро мешки.
    Ноќеска во 1 часот ја листав мајчината книшка(facepalm). И гледам кај постелка римско 2 пишано на последен преглед во 26/7 недела. На предходните прегледи 0.
    Не е рано за втор степен зрелост на постелка?:^):worried:

14. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Спремна сум. Само уште мојата торба да ја спремам. И едвај чекам веке.
    Последниве денови ко вечност ми се.

На АнаМаријаД, Iris-1234, AngelOfArh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.541
    Мислам дека втор степен зрелост на матката е озбилна работа да не ти ја спомнат, можеби се работи за друга ознака, не паничи. Не знам кога ти е следен преглед ама секогаш можеш да се јавиш да прашаш за ова.

16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    12.295
    Ама не по сите три оброци, не пишав така. Пишав по ручек 1 час, според мене е оптимално. Јас зборувам за умерено пешачење, затоа толку време. А па 10 минути што се? До пред зграда да слезиш и да се качиш. И тоа е нешто, ама ако си јадела пообилен ручек, што фајде од толку кратко време?
    Па тоа можеш и низ некоја домашна активност да го исполниш. Зборот е дека ако има уредна бременост, пешачењето е делотворно и во текот на бременоста и за породување.
    На крајот секако останува на трудницата, таа ќе си ја измери силата, ништо со форсирање.

На Sienna_MK, АнаМаријаД, Proletno и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Баш на прегледот се сеќавам дека два пати рече постелката е во ред. Степен на зрелост не спомна. Ама гледам во мајчината запишал. Сигурно е степен на зрелост, што би било друго римско 2.
    Утре ќе одам со резултати кај Др и ќе го прашам.
    Ама зошто не ми кажа ако е нешто сериозно. :worried:

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Ми фали мене тоа пешачење.. додека беше помала малава имавме таква рутина секој ден она во количка, јас пешачев, седнував на кафе додека она спиеше и така без никој да слушам, си уживав, батериите полни, па назад во парк со неа и дома, ма милина. Сега од кога не сака во количка, посебно од кога останав бремена никаде не пешачам, едино до в парк, а имам фобија од ноќно шетање.. башка моментално сме Лисиче, кај што навечер воздухов е катастрофа.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мами закажа царски? Кај мене дефинитивно ќе биде 39 недела :)

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Не, нареден преглед ке ми закаже. Ми рече 38ма према 39та

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.