Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    824
    Девојки слипи натурал 1 или 2 да земам за почеток.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.541
    1ца за почеток, во 2ка со папоче ќе биде мачно, за почеток 1ца е таман. И за @Misskirova важи истово. На почеток предниот дел од пелената се подвиткува нанапред да не се иритира папочето, додека се засуши убаво така ќе го виткате тој дел како појас, значи на предната страна само, после веќе нормално си облакате. Затоа единица ви се подобри зошто од 2ка ќе ви биде помачно да се спастрите.

Кирова, крвната слика ти е ок ко за трудна, зошто правеше холестерол што мака имаше, не се прави во бременост. И седиментација исто. Топ ти е и железо и хгб, не се замарај.

На Ano, Misskirova и ija им се допаѓа ова.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Пред некој ден почнав да го осеќам бебето, не бев сигурна дали е оно ама еве вчера и денес кога одмарам саглам бранчиња осеќам, претежно на исто место, вајда нозете се таму:inlove: Вчера и маж ми успеа да осети, многу беше радосен :) За недела дена ќе го видам на скан и да кажат пол конечно, мада ние и двајцата во женски род му се обраќаме цело време:tmi:

На Belabelinakinder, Sienna_MK, fana и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Јас со 2ка почнав. Ама рачунај минимум 10 менуваш на ден, пошо и на вечер се праат лом. Брзо се трошат

5. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.780
    ко икјккл
    Леле и јас цело време женско го правам моево незнам зошто се така ми иде,коа ќе испадне некој батко ќе биде интересно :D

На Belabelinakinder и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Хаха нас ни кажаа предпоставка женско, со тоа што се криеше беба и според некоја коска, рачунај 98% може да згрешила хаха битно ќерка ми дури му се обраќа на бебево со име и во глава си врзавме дека е женско, ако испадне на крај машко не знам.. :rofl:

На Belabelinakinder, 1209 и Starchild им се допаѓа ова.
  7. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.780
    Или според Nub theory или според skull theory.Интересни ми се мене овие имам читано Nub дека е точен и Ramzi theory има една не дека се точни 100% или незнам да не лупетам разни мислења има ама ете од пусти мерак и радост.

8. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    119
    Во првата бременост пешачев како и пред да останам бремена, два часа дневно сигурно. Немав забрана, зошто се беше ок. Се поправив само 6 килограми (може е и генетика, не тврдам) и имав многу лесен пораѓај. Не дека не беше болно, но ме примија во 20 часот, а се породив во 22 часот. Многумина ми рекоа дека брзиот и лесен пораѓај е резултат на тоа што сум била многу активна. А и на работа одев до последен ден.
    Сега сум 5-ти месец и исто пешачам, со дозвола од доктор. Не сум поправена ниту килограм, а јадам нормално. Моја препорака, од искуство, се разбира на тие што немаат забрана, да пешачат.

На Sienna_MK, elenaklasik и Proletno им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Таман си е постелката.
    Мене на вториот скрининг во 22 недела ми беше 2 степен зрелост,никаков проблем немав и се породив во 39 недела со 3 степен на зрелост.

Инаку дојдов да прашам за совет.
    Денес сум 6+4, му пишав на ендокринологот дека сум бремена и кога треба да одам на контрола. Хипотиродизам имам си примам терапија. Последно бев кај него на 27.10.2022 кога не ни знаев дека сум бремена,отидов со намера да го проверам ТСХ бидејќи не се случуваше бременост 4 месеци веќе.
    Тогаш тсх ми беше
    1.65, FT3 4.81 ,FT4 12.40.
    Ми вика дојди си на закажаниот термин, а тоа ми е средина на фебруари. Здравје боже тогаш би била 19 недела.
    Останав цела во прашалници со оглед на честите прегледи во првата бременост-одев на секои 4 недели на контрола за тироидната.
    Кога го прашав нели е тоа многу доцна, ми вика уживај хормоните сега ти се ок.
    Инаку многу позитивно искуство имав со него до сега,ова ме изненади.

Некој поупатен да сподели искуство, @0ли ?

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Јас до 5ти месец бев активна ,си продолжив да вежбам јога и многу пешачев. Мегутоа од 8ми навака воопшто не можам да се движам. За 10 мин се преморувам, ми паѓа притисокот цело време и нема шанса да пешачам повеке време. А слаба сум. Почнав со 62 кг ,сега сум 66 ,така да не е до активноста и килограмите.
    Кога ке наближеш накај 9ти секој организам различно реагира

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    11.722
    Јас би одела на 4 недели. Тсх рипа во бременост, факт е, и може ќе треба да се регулира дозата.
    Јас сум 4ти месец трудна и до сега трипати ми ја регулираат.

Каков февруари какви бакрачи, оди си најбрзо што можеш, фала богу. Може стварно ќе си останиш со истата доза, ама треба да се следи.

На Sienna_MK и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Мене тука ми рекоа проверка секое тромесечје, до сега во прво хормоните ми беа добри и во второ ми беа добри, следен преглед во февруари исто. Ако тука докторите сметаат дека тоа е доволно, вајда и кај нас знаат дека е.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Нема врска вежбањето со лесен пораѓај. Си имала среќа и браво.
    Еве еден пример. Пред прва бременост активна со вежбање секој ден по 2 часа, во бременост цело време активна, на ноже и бежбање до 7ми месец, после 7ми месец пешачев до последно, ми се распаѓаја препоните, јадев ананас, лежев во топла купка и на крај 18 саати пораѓај.
    Убаво е да си активен и да пешачиш посебно ако и предходно си водел таков живот ама тоа не е пресудно за лесен пораѓај.
    Еее со оваа бременост е друго, немањето слободно време со мало дете сама дома не ми дозволува да сум толку активна, а и оваа бременост се осеќам утепано уште од сега.

На 1209 и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Еве ти мое најтазе искуство.
    Последна контрола на Ендокринологија ми беше во септември пред трансфер и имав за денес термин.
    Со докторката комуницираме по телефон откако фати ковидот. Ми се јавува кога ми е терминот и утредента одам за крв, па кога ќе ги добие резултатите, пак ми се јавува за да ги дискутираме и за да ми закаже нов термин.
    Во септември пред бременост ТСХ ми беше 1,2.

Кога останав бремена, во втор месец дадов крв за крвна слика од општ матичен, кој може да даде упат и за ТСХ да се провери. Пред речиси месец дена ми беше исто 1,2.

Ендокринологот денес кога се слушнав, ми рече дека е рано да одам утре на проверка и ми закажа нов термин средина на јануари. Значи ќе му дојде 4 месеци после последната контрола кај неа.
    Се договоривме пак во декември да си проверам заедно со регуларната месечна крвна слика и ако е покачено ТСХ, да и' се јавам, но смета дека нема да има некои промени до следниот термин кога би била 17+.

На Sienna_MK и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  15. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Ако има зреење, важно е да се пратат протоци и дали бебе напредува нели, односно колку е функционална.
    Тебе како ти го објаснија тоа втор степен зрелост во 22гн, како страшно нешто? Да правиш нешто посебно? На колку време ти закажуваа прегледи?

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Никој не го спомна,го прочитав во извештајот од скрининг. После прашав друг гинеколог ,рече нормално е за тој период и ништо посебно не следеа, родив бебе од 3780г.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Фала тии. Прочитав дека после 36та треба да е втор степен. Се извадив од памет. Се надевам ќе биде добро, цел ден само таму ми е паметот.
    Инаку и мојов Др не ми кажа ништо. Баш се сеќавам дека два пати рече еве ја плацентата во ред е, кога ме гледаше на ехо.

18. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    која недела си ?

19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    19та пред два дена.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    и јас дум за тироидната уштр не прегледана во оваа бременост
    Во првата одев секој месец ама следна крвна пранирам да направам и тироидни проверка и ке и ги пуштам по маил на док да видам што ке рече
    иначе сум со еутирокс од 25

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.