Исто како да го слушам мојот доктор што исто така ме изненади иако за две недели разлика од прегледот кај него кога тсх ми беше 1.80 на редовната крвна слика што ми ја бараше матичниот ми беше покачено тсх на 3.40 и кога му ги пишав резултстите ми кажа супер се резултатите се гледаме на терминот за два месеци, што ме изненади па затоа и побарав второ мислење од друг доктор кој ми зголеми терапија и ми закажа термин повторно за 4 недели и дека мора постојана контрола на тироидната во текот на бременост. Мое мислење е предолго е да се чека до 19та недела и можеби потребна смена на докторот.
Јас со втората бременост бев за тироидната веднаш штом излезе позитивен тест за бременост, уште не бев ни на гинеколог за да ми потврди бременост и веќе ТадХ ми беше рипнато околу 3 и нешто. Пред тоа 1 и нешто ми беше. Минимално ми ја зголеми дозата и ми рече контрола за 2 месеци. Тоа беше средина на септември. Ко да имав некое чувство и бев на контрола после месец и нешто и ми се имаше ТСХ качено на 12. Свеста ми се зеде. Одма ми ја зголеми пак дозата. Потоа имав уште една корекција на дозата и со неа истерав докрај.
Ама одлично е да се вежба, пешачи и по час и по два, нели кој може, супер е тоа, јас до пред 3 недели одев на работа пешки, тоа би му дошло до крај на 7ми, имам пешачење до работа од пола саат, на работа на пауза 20мин, после дома си одев со кола, но до вечерта обавезно уште едно пешачење имав после ручек/вечера. Ама не сите можат, а 10мин секој може, јадеш, креваш маса и искачаш 10мин околу зграда, маало, ако имаш миленик да го прошеташ и супер, ем си завршил работа ем не е голем залак. Сега да ми речеш да одам до работа пешки, нема шанси, се изморувам до школо што идам 5мин да земам дете а камоли пола саат до работа, ама пак наоѓам начин да прошетам и раздвижам. Така да тамбс ап за сите вас подвижни и продолжете, али и 10мин пешачење после оброк се добри за да се постигне ефектот за регулација на инсулинот, од доктор препорака.
Некој ни 10 минути не може, па тоа е, ќе преживееме Секој со свое темпо. Жени кросфит вежбаат во 9ти месец, а некои од почеток се во кревет врзани. Знаеме сите што е добро ама секој индивидуално практикува според своите можности
Пешачење е многу битно за циркулација. Освен при лежење, секоја трудница треба да пешачи барем 45-60 мин дневно. Работа дома не се важи. Некој ден ако правите генералка може да скокнете, ама инаку си треба. Гинеколог кажа пешачи, трансфузиолог кажа пешачи, ендокринолог и докторот кога проверував скриен шеќер.
Нема да имам мир додека не проверам. Ќе земам упат од општ матичен и следната недела ќе го проверам. Барем така преку матичен ќе можам тсх да следам
Матичниот гинеколог може да ти даде упат за сите хормони за тироидната и да си ги проверуваш кога ќе си правиш месечна контрола на крвта и така се на едно боцкање, да не се мачиш.
Така и јас следев во првата бременост, а и сега така ќе правам. Секој месец со крвната слика, но си плаќам околу 300 денари од прилика бидејќи не може да ми даде упат за бременост, а мене не ми се матка кај гинекологот. Со упат од општ мислам дека е 80 денари за ТСХ. Ако правиш редовни крвни слики, може да си го следиш и ТСХ. Мислам и фт4 дека може на овој начин.
36та недела За чудо “фит”сум. 30-34 некако ми беа многу потешки. Денот ми почна со повраќање а и страшна мигрена си влечам цел ден, ама се издржува некако. Јас едвај кревет чекам да фатам после домашни обврски, уште пешадија да ми речат и ќе рикнам да плачам.
Dali menstrualni bolki se normalni vo 28 nedela, gi imav cela vecer I denes dodeka lezam Ili sedam? I bebeto nekako e podolu vo vaginata go cuvstvuvam. Nikade ne pisi deka e normalno vo ovaa nedela
Ако е со упат од гинеколог или ако ги пишал трансфузиолог со соодветна шифра, не се наплаќа за трудници.
Па секоја различно ја поминува бременоста и не мора симптомите да се како по книга. Мене секоја недела ми беше различна, 25-26 недела имав страшни болки во препоните и едвај одев, после се нормализирав и супер бев, ко да не сум бремена, па после некое време пак ќе се појавеа некои болки и така во круг. Ако одиш редовно на контроли и ако болките се издржливи, немаш простор за грижа
Мене и во првата и во оваа бременост ендокринологот ми бара секој месец да ја проверувам тироидната. Бременоста ја почнав со ТСХ 1.35, а месецов е 1.71. Терапијата не ми е променета зошто уште добро се држи, ама обавезно треба секој месец да се следи зошто знае во подоцните недели да оди нагоре.
Не кажав да паѓаш по продавници секако. Ама и за низок притисок има решение. Никој не може да те натера да пешачиш. И доктор и јас и било кој ке ти кажеме само дека е повеќе од препорачливо за многу работи.
Никој не знаеме како ќе поминеме на породување, ама пешачењето е едно од најдобрите активности..за тело и особено за глава...така да се слагам со тоа што го напиша.
Изгледа само јас тука и покрај болките во половината, во 38ма недела уште правам по 10-15.000 чекори дневно (се разбира, не секој ден). Морам да докупам ситници за бебка и за мене, времето ме гази, така да иде гас