И јас го имам истиот проблем. Не сум многу поправена сега за сега, ама ми отекуваат преку ноќ рацете и нозете. Спијам со вереничкиот прстен на мене, на сабајле ми се случува да не можам да го извадам. Исто и чевлите не ме собираат ако биле тесни или крути. Не сум обрнала посебно внимание затоа што домашните ми рекоа дека е нормално и да си намалам на солта.
Не знам мила. Јас па не јадам солено. А тебе ти поминува ли? МИслам пазиш ли да не јадеш солено? Вечерва и ме болат нозете забележувам. Додуша цел ден на нозе го поминав...
Не, не јадам солено толку многу, нормално солено како и до сега. Гледам салати да не јадам со сол, а тоа што е готвено за сите немам некој избор, Па несакам блантава храна. Обично ми поминува само од себе после некое време. Уште не обрнувам толку внимание затоа што не отекувам во голема мера. Само што влегов во 5 месец, мислам рано е за паника. Ќе видиме во иднина.
У па рано си почнала некако. Јас при крај сум... Ама убаво е да внимаваш. Тоа е мое мислење. Среќно!!!
Vi pisuvam od bolnica, moram da vi kazam deka dobiv prekrasna kekricka Teodora iako e mesec dena pred terminot tezi 3100grama dolga 47cm a za mojata porodilna prikazna ke vi pisam najdocna do sreda ... ve guskame
Нека е здрава и жива. Теодора, колку убаво име. Честитам. Машала големко бебенце како за пред термин. Но, тоа е најмалку важно... Баш би сакала да ти ја прочитам приказната. Те очекуваме. Позззз
Ooo Sofi cestitki mlada hrabra mamicke, golema da raste Teodora Odmori si sega, pa cekame nie prikazni... inace mene sinceto mi e Teodor hehe
Од солта ви е...не мора да значи дека не јадеме солена храна.па не отекуваме...посебно прстите и мене секое сабајле ми се отечени.јас тргнав и бурма прстени обечки. Се што ми смета..докторката еднаш ми рече пази се од скриената сол. Т.е солено сирење кашкавал. Зденки. Маслинки. Таа скриена сол е поопасна...спонги боб нормално е ние веке при крај да отечуваме..уште ситно ни е....
Знам мацо... Ама си велам, до тука кога стигнавме барем за уште малку да издржеше. Не мора сеа стресови такви. Ти имаш искуство, втора бременост ти е така???? Кога ти е термин? Опуштена си? Знаеш како е нели?
Мамички, ве читнав прееска за хемороидите.. Епа и јас денес забележав светла крв на хартијата после голема нужда.. И кога се допрев имав топче.. Не сум имала проблеми до сега, а ни сега не ме боли, освен кога одам во вц.. А за отоцитез значи во вторник сум 35 недела, а јас од 33 веќе многу отеков.. Нозете ми се како столбови, рамни, немам глужд и тешко ми е да се движам подолго време.. Ама тоа е, си јадев мнг солено, и иако сега гледам да го одбегнувам, пак.. Не ми е убаво нешто ако не го посолам.. Утре сум на трансфузиологија, по којзнае кој пат и секогаш пред одење си се тешам дека ќе ми ги прекинат инекциите, епа и за утре е истиот оптимизам.. Добра ноќ мами
Jas otekuvam koga sum dolgo na noze, kako denes. Eve sega lezam i nozeve (stapalava) me bolat mnogu. Isto i koga e toplo nadvor. Togas se budam otecena, imase eden period koga pocna toplovo vreme, koga se prepotuvav non stop. Kje vidam kako kje bide sega bidejki najavuvaat pogolemi temperaturi. Mene ete toa mi smeta, srekja sto nema da sum bremena vo leto Dobra vi nokj mamicki. Jas si svariv caj od kamilica, demek za opustanje pred spienje, ama kje bide zabavno nokva koga kje stanuvam za vo wc sto pati, ama sta je tu je Edit: da si pisam i za " problemot". Me boli pod gradite, bi rekla rebrata. Voopsto ne mozam da spijam na leva strana posledni dva dena, a pocna bolka i na desna strana da ja cuvstvuvam. Kje moram izgleda da spijam vo polusedecka polozba Ne znam zosto taka. Mi se ima slucuvano da se probudam od son koga spijam na leviot bok od bolka, ama mislam bebeto mi e na taa strana povekje i me pritiska nekako, ama sega konstantno ja cuvstvuvam neka tapa bolka. izgleda bebeto me pritiska, tokmu pod srceto
честитки,да е жива и здрава малата принцеза!!! Јас денес бев на преглед, да закажеме царски, (инаку терам 35 нед со близнаци) ама докторот ми рече да не брзаме,дека има време, имаат доволно плодова вода и можат да изржат уште 10тина дена, да одам за една недела пак, па ке се договориме. Е сега ако пукне воденјакот порано, тоа е, ќе излегуваат само што јас незнам дали ќе препознаам контракции, нон стоп ми мрдаат девојчинјата и стомахот ми рипа како луд, многу ме чешат стриите што ми се појавија за 2-3 дена, досега немав ниедна, и понекогаш имам и некои тапи слаби болки долу, ама незнам дали се контракции или мрдаат со рачинјата а стомахот ми е тврд како камен, и чувствувам како се спушта надолу, и ептен порасна. Во килажа се чудам како се зголемува нивната тежина, веќе имаат по 2 кила, а мојата останува иста, 8 месец не качив повеќе од кило, веке влегувам во 9ти, и сум 10 кг поправена, не се движам тешко, ама ми е страв да одам на подолги релации за да не се помочам koga станувам малку ми потекува и одвај до вц стигнувам. Отоци немам воопшто. За во болница веќе спремав , спавача, крпа, долен веж, вложки, влажни... и за децата едно кесе бенки и шпикозни, ма да незнам дали ке има потреба. Пелени уште немаме купено, ама овие денови ке биде и тоа, исто немаме купено и детски купки, пудра... ама тоа може и да почека, облеката ми е испрана и испеглана, не трупав многу, по 3-4 шпикозни, бенки, капички, зиври...Ако треба ке докупуваме накнадно. Се извинувам за долгиот пост, ама сакав се да си кажам наеднаш ме фаќа паника, некој страв, како ќе биде...
Veke si navlegov vo 2 mesec i sum tolku isplasena .. povtorno prekrvavev vcera bev vo bolnica mi dadija tableti Turinal i inekcii i da miruvam.Cistite se mnogu golemi sega se 8,6 ednata a drugata 9,2...porasnaa za 2 nedeli po 1 sm i povtorno diagnozata bese abortu imminens (zakanuvacki abortus).Neznam,jas sum dosta silna licnost izgleda sega od hormonite e sto si placam i si velam zosto 3 bremenosti do sega a ni edna normalna.Vo prvata bremenost imav karcinom od 8 meseci 6 gi pominav vo bolnica sinceto go rodiv osmace,so carskiot rez nabrgu mu go izvadija grloto na matkata,podocna imav spontan abortus i sega pak problemi.Ne sum licnost sto zaviduva no navistina bi sakala da vidam kako izgleda edna bremenost bez komplikacii..
термин ми е до 22 мај, ама не се знае кога ке сака бебушко мој да излезе, само здравје и со позитивна мисла, ја сум опуштена, на 11 мај сум на контрола, на цтг, и ке треба пак да земам брис да видеме дали стѕрептокока ми е излечена, и да го измереме синко, беше 3.080 пред 3 недели,, ау ке надмине и над 4 кила, па јас ке сакам царски да не го мачам, ама дали ке ми дадат незнам, оти нема приватно да се порагам, здравје само и со позитивност, гледам максимално да сум опустена, се надевам само на добро, имам синче 7 години, оди прво оделение, еве пред 30 мин го испратив на школо, тој ми ги зема сите мисли, во смисол не мислам на порагај, на страв, си доага тој од школо, ај домашно, ај ручек, ај да одморам, и денот отишол,,, само здравје.. и тој едвај чека да се роди братчето,,,
без нервоза, одмарај, моли се на бога се да е во ред, шо да ти пишам друго, имај позитивни мисли, отиди во некоја црква, наполни се со позитивна енергија, не те разбрав имаш синче едно дете, а тоа не го разбрав грло на матка извадено со царскиот ли?нека е добро и пиши ни...
нема паника, ти ке бидеш царски, само гледај колку можеш повеке да ги износиш тоа е поарно за нив...повеке ке се развијат, мислам на килажа, е сега тебе ти е тешко те свакам, и двете ти тежат по 2 кг, мене ми е сега за сега над 3 кила и ми е тешко, а камоли пак на тебе,,и јас не сум многу поправена 10 кила, мрдаат со раце, газ, нозе, контракциите се препознаваат, не се секирај..стрии и јас имам, ме чешаат, се машкам со павлишева навечер, оти пижамите ми се сите мрсни, па не сакам и др, облека да измрсам...
може да е тоа, кога ке одиш на контрола, обавезно му спомни на докторот за ова, ке ти каже кај ти е точно бебушко, и што можеш да направиш, и јас во вц идам на секои 2, саата, а ако нешто ми се спие, кога стискам, после ме боли цел стомак, поарно да си одеме во вц, отколку да стискаме... ама тоа пусто станување ме расонува,па гледам дали синко се открил, го покривам , бидејки е голем си спие сам во детска, има 7 год, ама спие немирно, и секогаш кога идам до вц го ѕирнувам, и така се расонам,,,