Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. КокичеСк

КокичеСк Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    26
    CAB54CEE-F13F-44B8-AB87-A3573B046ED5.jpeg Масло од алга, ми рече за развој на очите и мозокот.. андол вика за подобра циркулација, проблем со железото немам крвната слика ми е супер а пак ми дава.. ама ете настојува да пијам се ..

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    @КокичеСк Ферона мислам не се за железо туку се некоја комбинација со магнезиум и плус уште нешто. Ги пијат членките со скратен цервикс или ризик од кратење на цервиксот.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.976
    Допаѓања:
    12.300
    Ферона и Андол за што ти се дадени?
    Не се многу апчиња, ама пак не знам колкава потреба реално имаш за да примаш пример Ферона...
    Стави слика од крвна слика да видам баш.
    Некогаш и процент земаат, па може и затоа тераат.
    Не знам, ако се осеќаш добро, можеш и без некои вишок апчиња.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    @КокичеСк По името некако ме асоцираше на суплемент за железо, ама нема врска. Како и да е, не ти штети ништо од тоа што пиеш, ако тоа те мачи. Ама одредени работи не се секогаш неопходни да се пијат.
    Јас лично пијам метил фолна, метил б12, витамин ц и магнезиум (чат пат). Пренатални земав на Џејмисон, ама уште не сум почнала да ги пијам зошто внесувам доста нутритивна храна и крвната слика ми е супер.

5. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Скроз те разбирам, едноставно организмот потклекнува и џабе желбата и советите кога има ризик некоја друга беља да направиш. Нека се родат живи здрави, па ќе одиме, ќе трчаме со количките и ќе се вратиме во форма. Три пати изгубив свест во просто седење на кревет дома на безбедно и стварно не би ризикувала да се шетам иако сум најголем поборник за пешачење.

На Sienna_MK, Lavica2602 и Misskirova им се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.976
    Допаѓања:
    12.300
    Ај сподели како се храниш, баш сакам да слушнам совети сугестии. :$

7. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.532
    За Андолот изгледа оној андол 100ка што е исто ко аспирин 100тка што даваат за да не се грутчи крвта.

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.541
    Ама обавезно до крај и брусница и витЦ 1000ка, секоја вечер. Да не се размножува гадинката.
    Реално зошто Андол, ова алгае, па и Ферона... Чим ти ги дал овие баш, ваљда со ливче со печат и потпис, онда за процент е, а тоа најмногу ме нервира. Ако треба и јас сум за, секогаш, јас што се тресев за едни пренатални па откако почнав крвна слика ми се подобри, ама за без потреба да пијам Андол некако... ова со алгите најмногу ми боде очи, апла е за процент. Ама сепак ако си имаш доверба во докторот ти си знаеш.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.532
    Да да обавезно тоа,си терам така уште сега и до крај нормално. И во втора бременост одма ке почнам,ко тебе.
    Ти пиеш некој таблети на база на брусница или онака си пиеш чај или ја јадеш?

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не се знае дали женава пие без потреба Андол, можеби со причина го дале.
    Некои го пијат наместо Аспирин, не е невообичаено да се пие.

Овие Алгае претпоставувам дека се омега 3 само не од риба.

Фероната се магнезиум и Б6, се даваат во бременост и за цервикс.

Последна измена: 17 ноември 2022
    На Lavica2602 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не знаеме дали е без потреба, тоа гинекологот знае. А и се повеќе гинеколози сметаат дека треба да се прима аспирин/кардиопирин/андол на почетокот заради подобра циркулација, подобри протоци и развој на плодот.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    @КокичеСк Која недела си бремена? Дали правиш редовни крвни слики? Дали ти има измерено цервикс докторот?
    Јас пијам пренатални и со нив ја одржувам крвната слика во нормала, б12 метил и метил фолат препишани од трансфузиолог. Витамин ц препишан од гинеколог, како и магнезиум и тоа поголема доза. Плус пијам ферона зошто сум со серклаж а тие се со алфа липоична киселина и помагаат да не се крати должината на цервиксот. За секој суплемент што го земам ми е објаснето зошто го земам. Знам дека не се малку ама имам и реална потреба од нив. А, да и клексани примам еднаш дневно :)
    Сакам да кажам дека не се страшни суплементите сами по себе ако стварно има потреба да ги пиеш и ти каже доктор со која цел.

На Sienna_MK, 0ли, najjacha и 2 други им се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.940
    Допаѓања:
    18.839
    Претеруваат некои доктори со тоа за секој случај. Андол и аспирин не се даваат за подобра циркулација на непроверено. Клексан не се дава за секој случај. Кај нас си играат играчки и ме нервира тоа. Даваат прогестеронска поддршка а ни крварење немаат некои.
    Ни витамини не треба без потреба, ама ги исфрла организмот ако се вишок.

На oblace1, Thinkerbell., Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.940
    Допаѓања:
    18.839
    Не ми се правдај. Ти си знаеш дали можеш или не. Ако телото ти вели не, тогаш седи.
    Ама да се залежуваш без потреба не е здраво ни за тебе ни за бебе.

15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Ама сите истото го збориме. Дека сите знаеме што е добро, ама не се сите во можност да го применат. Затоа не треба солење памет :) Никој не оспори дека шетање е лошо. Или пак рече дека подобро е да се залежиш без потреба... во ред е :)

На Lavica2602, Sofi.ja и oblace1 им се допаѓа ова.
  16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Абе праев крвна слика чисто да оправдам боледување. И имам една општа матична малце после ова ке размислам дали ке ја имам, коа ги виде резултатите на вибер ми изнапиша да не сум јадела благо и мрсно никако. Жено викам трудна сум ,башка не да не јадам ,ја едвај вода пијам со желудников ,и замисли коа и пишав дека сум трудна и нели е нормално холестерол да е висок ништо не ми врати.....ама битно ми го фрли црвот....бог да чува

17. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Не се правдам јас никому, најмалку тебе, ама премногу се форсираат некои работи и тука како се запнавте као ако некој не пешачи, грев да прави. Само сакав да истакнам дека има различни ситуации во кои очигледно и фала богу не сте биле, па не знаете, а се делат совети на велико.

На Lavica2602, Sofi.ja, oblace1 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Не се хранам никако особено. Доручкувам обично јајца со некој намаз на лепче од цело зрно и некаков зеленчук, овесна каша со овошје или тарана, јуфки со сиренце. Ручам домашно готвено, скоро секој ден имам месо, ама не претерано и зеленчук. Вечерам ретко, освен ако ме фати некоја криза или ако сум излезена негде па да се настрвам. Измеѓу оброци јадам ужинки од овошје, грчки јогурт со овошје, чај, кафе, какао. Пијам многу вода (на сила) :D и тоа е во принцип. Си дозволувам и бели тестенца зошто сум им душман, ама гледам да не е премногу.
    До сега ова добро ми функционира, имам +2кг, 19+5 сум. Крвната слика е добра, на 9ти ја проверував, хемоглобин - 12,5, железо 21,5. Ќе се консултирам кога ќе одам на втор скрининг дали да ги почнам пренаталните.

На Sienna_MK, medena147, elenaklasik и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас да си кажам мое искуство, не сум во МК и крвна слика не сум испитала воопшто а сум 18та недела, праксата тука е таква. Значи параметри никакви не следам за да знам дали ми влијаат витамините што ги пијам. Се прати само железо и шеќер, нишо повеќе. Од апчиња пијам само мултивитамини, и за нив ми рече бабицата после 12та недела може да ги прекинеш, ама јас си ги продолжив. Ни омега 3, ни аспирини ни андоли, ни железо доколку нема потреба. Јас дури и со ризик за венска тромбоза не земам нишо, ми кажа доктор терапија се дава само при ризик за мозочен удар и посериозни тромбови … што да кажам, таков е пристапот. Доколку нема експлицитна потреба за нешо, не се дава.
    Нели секој за себе си одлучува, чисто да споделам мое искуство дека и без сите тие суплементи се тера нормална и здрава бременост.

На КокичеСк му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.940
    Допаѓања:
    18.839
    Јас не ни цитирав некоја од вас. А дека сум видела жени кои лежат од "болест" бременост сум видела и те како.
    Секоја ке си одлучи. Ама ги има многу кои мислат дека ако си бремена треба да си лежиш и јадеш за 2ца.
    Грев е за тебе и бебето ако не пешачиш а можеш. Ако те мрзи и мислиш дека е ок само да лежиш.
    Јас истакнав дека ако не може од медицински причини секако дека нема да пешачи. Ама од мрза ако лежиш е веќе избор.