Јас ич не држев на крај мокрача, на сред пат како мало дете, имам пишувано дека мислев дек е плодовата вода хаха од нигде никаде ќе се помочав.
Од вчера многу малку го осеќам бебето почнувам да се плашам… 24та недела сум така ептен нежно само го осеќам ама пред тоа многу повеќе го осеќав беше ептен активно. Нормални се вакви работи или ?
Normalno e, i jas ovde prasuvav. I kaj mene bese aktivno mnogu vo nekoja nedela pa posle ke ja snemase nekolku dena. Ne se sekiraj, ke se javi so nekoja noga i nekoj boks
Офф фала ти ми олесна колку толку Ама јас закажав преглед за после и онака ми недостига одамна ја немам видено
Не знам, јас се плашам за цервиксот. Како да ме боцка чат пат во вагина или па влакнава ме боцкаат ме чешаат. Сега како топло во вагинава ми е, стомакот ми е стежнат, се уморувам овие дена. Ама колку мисливе што тежат, ништо толку. Имам и тек тук во половина мака, после движење, и во долен дел. За 7 дена сум на преглед. Колку е опасно уште сега ако е скратен?
Која недела си? Колку ти бил цервиксот до сега? Се е индивидуално со кратењето, некои со 15мм мирувајќи истерале со месеци до термин, кај некои за 3 дена од 25мм се крати на 10мм. Чувствуваш ли притисок долу, дали имаш јаки болки, крварење, делови од мукозен чеп, контракции? Ако ти е толку мисла иди порано на преглед.
Сега сум 26/7 недела. На претходен преглед пред еден месец ми го мереше трипати и испадна 39, 38 и третото 33 мм. Сега од тоа што наведе немам. Само минимални повремени како виења, јајникот ме боди, ама мрдаше и тука, изгледа со ноџињата е долу. И за притисок што знам, некогаш како тегнење, ама посилен притисок за среќа не осеќам. Значи еден ден многу лесно се осеќам, еден ден сум ко трактор.
Може ли да ми прават проблем во Фонд за рефундирање на клексаните што уште сум со старо презиме таму, а по лична карта сум со ново?
Мислам дека не, претежно е битна трансакционата и документите да ти се во ред. Личната карта барем мене до сега не ми ја побарале никаде
Не, и јас бев во иста ситуација. Кога им кажав, ме пратија на друг шалтер, веднаш ми го сменија презимето и после се вратив на шалтерот за рефундирање и ми ги примија документите.
Фала ти, се надевам нема. Може уште еднаш да ми потврдите дали е ова сѐ што треба: Извештаите, рецепти, трансакциска сметка. А што имаше од документи за промената? Лична карта и извод од матична книга на венчани?
А за рефундација на клексаните ти треба и потврда од матичен гинеколог, од кој до кој датум си се боцкала.
Немаш потреба за грижа, болките што ги чувствуваш се нормални, расте матката, бебето клоца, лигаментите се поопуштени во цело тело. Должината на цервиксот ти е добра.
Фискална, сметкопотврда, барање за рефундирање, извештај, трансакциска. Јас носам потврда од гинекологот дека сум ги примила од тој и тој датум и број на инекции, а некои носат рецепти со датуми кога се примени.
Да да заборавив на сметкопотврдите со фискална. Матичниот ми кажа да му ги однесам извештаите и он ќе ми даде рецепти, ваљда тоа е тоа. Имам за 4 месеци за рефундирање собрано, не ми се носеа еден по еден. За колку време отприлика ги праќаат парите?
Кај тебе проблемот е повеќе од психички аспект, се секираш многу и нонстоп анализираш. Ако имало реално потреба од грижа ќе ти кажел лекарот и ќе ти дадел соодветни препораки. Уживај си малце, опушти се и ќе биде сè во ред