Мене др. Митко Ивановски коа бев претходниов пат ми рече да си пијам увин чај дури и во извештајот ми напиша. Реков дозволен е? Рече да.
1 шоља увин чај на ден нема да ти помогне, можеби повеќе ќе ти помогне брусница од увин, земи сува свари ја како компот и испиј и изеди ја, но сепак ќе ти речам подобро земи си капсули зошто ако нешто има најдобро да спречиш на време. Уринарниот инфекции во бременост се многу опасни, јас првото го родив во 8ми месец поради ешерихија коли, затоа овој пат со првата фолна земав и брусница и пијам секоја вечер со голема доза витЦ и фала богу ја средив без да мора да пијам антибиотик. Во првата бременост се отрув и јас и дете од антибиотици, сите ги наредивме и ништо не помогна. Мене искрено увиниот ми е ужасно грд, не можам да го помирисам веќе, имам испиено можда галони увин и веќе не можам, затоа бирам секогаш нешто друго. Ако сепак сакаш со чај пиј брусница и по 4 чаши на ден, поголем е ефектот поради тоа што има и природен витЦ во него, плус пошто можеш да пиеш повеќе и ќе мочаш повеќе (дека нели ние ич не мочаме) и си завршила работа. Да. Утро! Време тиња, јас па си светкам, утре на работа, човек да ме гледа од страна ќе си рече оваа луда, и се иде на работа, ама кога ќе ми текне дека 9м дома ќе бидам, богами ми се иде. Имам 10 дена до преглед и не знам како да убедам доктор да направам брисеви сега а не во 36та, со синко не дочекав резултати и сега ми е страв. Он вика не мисли така, абе мислел не мислел, страв ми е. Утре ја полнам 33та и се разбарав на интернет за ова недели, месеци, и сфатив дека јас иако термин ми е на 9ти, влагам во 9ти на 5ти декември а тоа сега од оваа гледна точка ми е некако ептен блиску, за 2 недели. А таман некако ги разбрав тоа недели, која кога, како, сега пак каша попара во глава, ама ај на крај сум, нека заврши само како што треба. Нели исправ, нели скоро се ми е пеглано, да почекам само еден сончев ден да исперам количка за да ја испече малку сонце и ќе бидеме таман. Убав ден мешиња, ако надвор се облаци !
Јас Ангел никако не ги разбрав неделите. Се нешто не ми е јасно. Битно 38ма ке ја терам од некој ден . Каква трудноча еј, ем бавно и тешко ,ем брзо пројде не ја осетив .....сега нова мисла у глава имам, како ке изгледа бебе ко ке се роди,како ке се понашам,што чуство ке имам ко ке ја видам, Убав ден на сите.
Тебе те чекав Кажи какви капсули земаш од брусница? Мене кога мочам не ме пецка, немам некои такви работи, ама во седење маалку ко нелагодно. Дали бебето притиска на бешика, па ми прави притисок... можно е, како се поместува на моменти ми дава онакви ко флешови на бешика, ко да ме сецнува. А бе требаше гинекологот да ми одговори во петокот, да ја види и крвната слика и урината, ама го немаше. Сега наредно сум за 5 дена, ама до тогаш да пијам бар нешто превентивно. И јас вчера вечерта зедов Ц од 1000ка, пред спиење. И гледав да станувам за мочање, пошто минатите дена ем пред спиење вода помалку пиев ем не станував да мочам и ми се фаќаа 7 сати неиспразнета.
Колку често би требало да мрда од 27ма и како да бројам? Веројатно има период кога е поактивно и кога спие? На апликацииве има да броиш движења во два саати ама кога сум на работа баш е невозможна мисија тоа. Јас влегов во 23та, некои денови по неколку пати на ден го осеќам само, веројатно зошто сум на работа и во движење, а вчера го прележав цел ден и се утепа од клоцкање
Не треба да броиш. И двајцата гинеколози ми се изнасмеаја на броењето кога прашав Само треба да го осеќаш. Ако приметиш дека подолг период го нема, или е намалено движењето од вообичаено тогаш ќе алармираш. Кога го прашав гинекологот , дали треба еден ден да не го осеќам па да одам на дежурен, ми рече каков еден ден , ако го има пример отсабајле а после до вечер го нема одма да се нацрташ. Се разбира ништо нема правила и останува ти мајка да си сетиш. Обично има еден период од денот кога е поактивно, пример моево приквечер се размрдуваше Јас кога одев на работа, бидејќи седев во канцеларија најсигурно си го осеќав секое движење
За да мочаш мора многу вода да пиеш, уствари мора да пиеш вода секако. Земи ги на Миволис од ДМ ефтини се а убави.
Сеа го пофалив муабетот со броење мрдање итн. Не сум броела никогаш, ако не мрда лапам благо или кока кола или легнувам на грб, мрда, знам дека е се у ред и тоа е тоа. Никој не ме прашал дали мрда и колку мрда. Нит со бато нит сега. Туку мене многу ми се исуши кожата, и на тело и на лице, косата не ми паѓа ама некако ми отенчи влакното, не ми е јака, млитава ми е, фризерот вика репчето ти е на пола од претходно. Мене некако не ми личи до толку ама добро. Имам едно питање, пуните када трудни? Ми се залегнува во када пуна, да одморам душа, па се мислам дали да ја пунам а? Шо викате?
Немам када, па и да сакам нема што да наполнам. Шала мислам дека од хигиенски причини не се препорачува, ама домашна добро измиена веројатно не е проблем. Само да не е со претопла вода. Кожата и мене ми се исуши, а никогаш не сум имала проблем со кожа. Рацете мо се перутаат цели. Ама косата уште ми е убава и лицето ми е џам, додуша и многу се грижам последнице две години откако ми се направи лом кога почнавме со маски. За мрдање и јас не се сеќавам во првата бременост дали броев и колку мрдаше. Ова сега мислам ми напалатува за се. Ако стојам клоца, ако седнам клоца, ако легнам клоца. Постојано е активно. Ќе видиме до кога и кога ќе почнам да паничам дека не клоца доволно. Ноќта ја минав релативно мирно. Дали дека во мирување носот ниту течеше, ниту се затнуваше. Ама затоа откако станав утрово чешма. Не знам од каде толку секрет излезе од мене. Дури сега почнува малли да олабавува. Се надевам со ова темпо на внес на течности, овошје, зеленчук дека до сабајле ќе запре. Ако не ќе си отседам уште утре дома. Маж спрема ручек пастрмче и помфрит. Јас и мали лапнавме цвекло, морков салата и чекаме нестрпливо за да ручаме. Немајка, недомаќинка и нежена сум станала ама уште малку ќе ме потинтрат.
Чувствувате болка кога мрда бебе? Јас го чувствувам низ цел стомак. Ама долу ниско вероватно со нозе мава, или си ги истегнува, во јајник/препон, е тука боли и притиска, притисок осеќам. Нормално е ова?
Кога прави јако салто знае да ме здоболи. Или како пред некој ден со истегната рака ли беше, нога ли кога удираше во лев јајник и додека не се помести неколку саати ме штрекаше. Инаку генерално не се болни туку непријатни и на моменти језивки по малки, особено кога ќе почне како риба да плива.
И мене ми беше пре-сува кожата. Кога ја соблекував долната маица, аууу страшно личеше, цела кожа излупена од стомакот залепена на нејзе. Еуцерин пх5 си користев и маслената купка и млекото, колку толку спасуваше Лицето ми беше преубаво, косата исто, сега останав без коса Радувај се уште малку, после знаеш што те чека
Некој што се има породено во Ремедика ако сака лп да ми пише да прашам некои прашања и други прашање за сите што знаете до која недела се пие магнезиум (37ма или погрешно сум разбрала) и тие што пиете Еутирокс за тироидната и после порагај се пие нели?
Стомакот почесто го мачкам па не е страшен, ама рацете лом. А за косата после првата не ми паѓаше , се надевам и за оваа исто. Ако не си го знам чарето, одам на фризер и кратко ја шишам. Немам јас проблем со кратка фризура, дури и полесно ми е така, а и онака одамна не сум си направила бесна феизура
Добар текст. Баш скоро со една пријателка зборевме за ова . Ми призна дека воопшто не осетила љубов на прв поглед и ме посоветува да не се плашам ако не осетам веднаш ништо,дека е сосема нормално. https://www.crnobelo.com/zivot/seme...to-dete-chuvstvuvav-vina-koga-go-vidov-prvpat