Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Мене др. Митко Ивановски коа бев претходниов пат ми рече да си пијам увин чај дури и во извештајот ми напиша. Реков дозволен е? Рече да.

AniSk likes this.
  2. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Имам преглед за фетален скрининг. Тоа е вториот скрининг?

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

1 шоља увин чај на ден нема да ти помогне, можеби повеќе ќе ти помогне брусница од увин, земи сува свари ја како компот и испиј и изеди ја, но сепак ќе ти речам подобро земи си капсули зошто ако нешто има најдобро да спречиш на време. Уринарниот инфекции во бременост се многу опасни, јас првото го родив во 8ми месец поради ешерихија коли, затоа овој пат со првата фолна земав и брусница и пијам секоја вечер со голема доза витЦ и фала богу ја средив без да мора да пијам антибиотик. Во првата бременост се отрув и јас и дете од антибиотици, сите ги наредивме и ништо не помогна. Мене искрено увиниот ми е ужасно грд, не можам да го помирисам веќе, имам испиено можда галони увин и веќе не можам, затоа бирам секогаш нешто друго. Ако сепак сакаш со чај пиј брусница и по 4 чаши на ден, поголем е ефектот поради тоа што има и природен витЦ во него, плус пошто можеш да пиеш повеќе и ќе мочаш повеќе (дека нели ние ич не мочаме) и си завршила работа.
    Да.

Утро!

Време тиња, јас па си светкам, утре на работа, човек да ме гледа од страна ќе си рече оваа луда, и се иде на работа, ама кога ќе ми текне дека 9м дома ќе бидам, богами ми се иде. Имам 10 дена до преглед и не знам како да убедам доктор да направам брисеви сега а не во 36та, со синко не дочекав резултати и сега ми е страв. Он вика не мисли така, абе мислел не мислел, страв ми е.

Утре ја полнам 33та и се разбарав на интернет за ова недели, месеци, и сфатив дека јас иако термин ми е на 9ти, влагам во 9ти на 5ти декември а тоа сега од оваа гледна точка ми е некако ептен блиску, за 2 недели. А таман некако ги разбрав тоа недели, која кога, како, сега пак каша попара во глава, ама ај на крај сум, нека заврши само како што треба. Нели исправ, нели скоро се ми е пеглано, да почекам само еден сончев ден да исперам количка за да ја испече малку сонце и ќе бидеме таман.

Убав ден мешиња, ако надвор се облаци !

Freckles., fana, missswety and 4 others like this.
  4. Misskirova

Misskirova Популарен член

Јас Ангел никако не ги разбрав неделите. Се нешто не ми е јасно. Битно 38ма ке ја терам од некој ден .:clap:
    Каква трудноча еј, ем бавно и тешко ,ем брзо пројде не ја осетив .....сега нова мисла у глава имам, како ке изгледа бебе ко ке се роди,како ке се понашам,што чуство ке имам ко ке ја видам,:lol:
    Убав ден на сите.

5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Нај у ба во.
    :inlove:

Martka, Freckles., fana and 4 others like this.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Тебе те чекав :D
    Кажи какви капсули земаш од брусница?
    Мене кога мочам не ме пецка, немам некои такви работи, ама во седење маалку ко нелагодно. Дали бебето притиска на бешика, па ми прави притисок... можно е, како се поместува на моменти ми дава онакви ко флешови на бешика, ко да ме сецнува.
    А бе требаше гинекологот да ми одговори во петокот, да ја види и крвната слика и урината, ама го немаше. Сега наредно сум за 5 дена, ама до тогаш да пијам бар нешто превентивно.
    И јас вчера вечерта зедов Ц од 1000ка, пред спиење.
    И гледав да станувам за мочање, пошто минатите дена ем пред спиење вода помалку пиев ем не станував да мочам и ми се фаќаа 7 сати неиспразнета.

7. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Колку често би требало да мрда од 27ма и како да бројам? Веројатно има период кога е поактивно и кога спие? На апликацииве има да броиш движења во два саати ама кога сум на работа баш е невозможна мисија тоа.
    Јас влегов во 23та, некои денови по неколку пати на ден го осеќам само, веројатно зошто сум на работа и во движење, а вчера го прележав цел ден и се утепа од клоцкање :D

sweet.woman likes this.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Не треба да броиш. И двајцата гинеколози ми се изнасмеаја на броењето кога прашав :) Само треба да го осеќаш. Ако приметиш дека подолг период го нема, или е намалено движењето од вообичаено тогаш ќе алармираш. Кога го прашав гинекологот , дали треба еден ден да не го осеќам па да одам на дежурен, ми рече каков еден ден , ако го има пример отсабајле а после до вечер го нема одма да се нацрташ.
    Се разбира ништо нема правила и останува ти мајка да си сетиш. Обично има еден период од денот кога е поактивно, пример моево приквечер се размрдуваше :)

Јас кога одев на работа, бидејќи седев во канцеларија најсигурно си го осеќав секое движење :)

Freckles., Rtulka and DaisyD like this.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

За да мочаш мора многу вода да пиеш, уствари мора да пиеш вода секако. Земи ги на Миволис од ДМ ефтини се а убави.

fana and elenaklasik like this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Сеа го пофалив муабетот со броење мрдање итн. Не сум броела никогаш, ако не мрда лапам благо или кока кола или легнувам на грб, мрда, знам дека е се у ред и тоа е тоа. Никој не ме прашал дали мрда и колку мрда. Нит со бато нит сега.

Туку мене многу ми се исуши кожата, и на тело и на лице, косата не ми паѓа ама некако ми отенчи влакното, не ми е јака, млитава ми е, фризерот вика репчето ти е на пола од претходно. Мене некако не ми личи до толку ама добро.

Имам едно питање, пуните када трудни? Ми се залегнува во када пуна, да одморам душа, па се мислам дали да ја пунам а? Шо викате?

Martka, Starchild and Rtulka like this.
  11. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Не се препорачува ама ако ја исчистиш претходно мислам дека можеш само не многу топла вода

AngelOfArh likes this.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Немам када, па и да сакам нема што да наполнам:rofl:. Шала мислам дека од хигиенски причини не се препорачува, ама домашна добро измиена веројатно не е проблем. Само да не е со претопла вода.

Кожата и мене ми се исуши, а никогаш не сум имала проблем со кожа. Рацете мо се перутаат цели. Ама косата уште ми е убава:makeup: и лицето ми е џам, додуша и многу се грижам последнице две години откако ми се направи лом кога почнавме со маски.

За мрдање и јас не се сеќавам во првата бременост дали броев и колку мрдаше. Ова сега мислам ми напалатува за се. Ако стојам клоца, ако седнам клоца, ако легнам клоца. Постојано е активно. Ќе видиме до кога и кога ќе почнам да паничам дека не клоца доволно.

Ноќта ја минав релативно мирно. Дали дека во мирување носот ниту течеше, ниту се затнуваше. Ама затоа откако станав утрово чешма. Не знам од каде толку секрет излезе од мене. Дури сега почнува малли да олабавува. Се надевам со ова темпо на внес на течности, овошје, зеленчук дека до сабајле ќе запре. Ако не ќе си отседам уште утре дома.

Маж спрема ручек пастрмче и помфрит. Јас и мали лапнавме цвекло, морков салата и чекаме нестрпливо за да ручаме. Немајка, недомаќинка и нежена сум станала:devil: ама уште малку ќе ме потинтрат.

Last edited: Nov 20, 2022
  13. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Чувствувате болка кога мрда бебе?
    Јас го чувствувам низ цел стомак. Ама долу ниско вероватно со нозе мава, или си ги истегнува, во јајник/препон, е тука боли и притиска, притисок осеќам.
    Нормално е ова?

14. Misskirova

Немам када и јас ,само ако ја полниш не многу топла вода.

AngelOfArh likes this.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Кога прави јако салто знае да ме здоболи. Или како пред некој ден со истегната рака ли беше, нога ли кога удираше во лев јајник и додека не се помести неколку саати ме штрекаше. Инаку генерално не се болни туку непријатни и на моменти језивки по малки, особено кога ќе почне како риба да плива.

elenaklasik and Lina-Detelina like this.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

И мене ми беше пре-сува кожата. Кога ја соблекував долната маица, аууу страшно личеше, цела кожа излупена од стомакот залепена на нејзе. Еуцерин пх5 си користев и маслената купка и млекото, колку толку спасуваше:)
    Лицето ми беше преубаво, косата исто, сега останав без коса:doh:
    Радувај се уште малку, после знаеш што те чека :rofl:

Rtulka, fana and Freckles. like this.
  17. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Некој што се има породено во Ремедика ако сака лп да ми пише да прашам некои прашања :) и други прашање за сите што знаете до која недела се пие магнезиум (37ма или погрешно сум разбрала) и тие што пиете Еутирокс за тироидната и после порагај се пие нели?

18. Ano

Ano Форумски идол

Стомакот почесто го мачкам па не е страшен, ама рацете лом. А за косата после првата не ми паѓаше :wasntme:, се надевам и за оваа исто. Ако не си го знам чарето, одам на фризер и кратко ја шишам. Немам јас проблем со кратка фризура, дури и полесно ми е така, а и онака одамна не сум си направила бесна феизура:rofl:

eli25 and Rtulka like this.
  19. Misskirova

Добар текст.
    Баш скоро со една пријателка зборевме за ова . Ми призна дека воопшто не осетила љубов на прв поглед и ме посоветува да не се плашам ако не осетам веднаш ништо,дека е сосема нормално.
    https://www.crnobelo.com/zivot/seme...to-dete-chuvstvuvav-vina-koga-go-vidov-prvpat

le.soleil, Ceneva, Rtulka and 2 others like this.
  20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Aa jas ke ja vitkam ako mi padne mnogu, minival i ajt
    Barem so frizura ke bidam celo vreme :D

Ano likes this.