Eeee ete i na vizita posle se cudea i me prasaa koj doktor me pregleduval... i im kazav Spasenovski i samo rekoa aha dobro.... Inace mene 3ca mi se kacija na stomak, nokti i modrici mi bese stomakov, a i bebus bese cel modar, so ispukani kapilari na oci i lice, bolki imav dolgo vreme, a bebus letna za pomalku od 1 min koga dojde vreme da se porodam :/ Tek denta koga se poragav toj dr.Mujovic mi rece nosis bebe nad 4000kg i jas uste mu se nasmeav ne mu veruvav
Гревче, како така модро Јас па се секирам кога се наведнувам да не му смачкам нешто. Постои таква можност воопшто или јас си замислувам само такви работи?
Значи ме свакаш дека не сакам природно.и ти си поминала ко мене само што. мој синко не беше модар. А и мене стомакот ме болеше и модар ми беше под градите...абе секој не си поминува исто.викаат за второ боло полесно.а што да каже мајка ми јас сум трето дете па се порагала 3дена со мене...
Не до толку.бебче си е безбедно во нас.си има плпдова вода обвивка. Не се плаши наведнувај се.само не спиј на стомак.тоа никако
Neee plodovata voda go stiti, modar bese moj bebus od jak pritisok, imav kontrakcii 9h, prvo 3 saati na 5 min, a posle vekje na 30 sekundi imav 6 saati i go iznamaciv.... A baska jas go nadnosiv edna nedela, 42ra vlegov i se porodiv
Денес и јас на преглед. Се изгњавив стандард...Затворена, грлото преку 4 цм, доволно вода, плацента ок, бебчето на цтг ок. Ич не се ни обиде да ја мери. Не ни прашав или побарав уствари откако предходниот пат заклучив дека мерките не се точни. Иако на телефон ми рекоа дека резултатите од последните испитувања се ок, сега излезе вредностите за шеќер се на граница па понеделник пак. Минатиот пат ги прашав дали треба да јадам или не ама тоа девојчињата некако неорганизирани ништо не кажаа. Па отидов гладна а си имав зедено крофни за после земањето крв. Одма ми рекоа треба да јадам, дека не може на гладно(а не можеа предходниот пат така убаво да го кажат истото) и јас лапнав двете крофни(плус морав и кока кола мала за притисокот) и демек нема проблем тоа врз финалниот резултат(што шеќер се напунив), се доџвакав и одма ми зедоа крв. Е сега се прашувам дали тоа можеби влијаело на резултатите, крофниве мои минута пред земањето крв? Тогаш ми зедоа крв и ми ја дадоа течноста и после еден час повторно ми зедоа крв. Е сега понеделник ќе треба на гладно, па течноста, па крв после еден час, па потоа после 2. Ќе окапам таму. Стои гликоза после 1 час 155 а добро е до 135. Има некој искуство можеби?
Овие мерења не се како кај нас.јас испитував шекер вака навечер се јаде една чоколада до кај седум саат после не се вечера. И сабајле стануваш си носеш шејер 75грама.ти земаат крв на гладни.па пиеш растворот.па после еден саат пак мерат.и после по уште еден пак мерат.мене така ми кљжаа и јас така направив. Шејерот ми беше 4,6после 2саата.ама ова твоите се др мерки. Кај нас во мк е друго.барем јас така мислам
Mamicki kako ste,jas uste nekolku dena do kraj,cuvstva ispomesani,em sakam sto pobrgu da e,da se olesnam zosto ovie poslednive denovi se potedko se dvizam,noze oteceni,tesko za spienje za vrtenje,a od dr strana nekoj strav,sto kako ke bide,oflelee,iljada misli niz glava..i aj da prasam ovie mamicki sto se bile i sto odat na casovi za trudnici,nekoj sovet za koga ke fatat bolkite,znam deka podobro doma da pocekame,da ne panicime,i deka topol tus pomaga,nesto drugo sto treba da go znaeme,sto bi ni bilo od pomos??
Иако прво му личеше на женско на д-р и по носењето изгледаше за женско и инстинктот така ми велеше денес видовме дека е принцот на мама и тато ни приреди изненадување
дани, јас немам искуство, матична не ме праќаше на тоа испитување за скриен шеќер, обична проверка на гликоза секогаш ми беше во нормала, па затоа, така ми кажа барем. Не знам колку брзо организмот го апсорбира шеќерот, и без разлика на реф. вредности мене не ми изгледат многу нешто покачени, занемарливо, ама тоа е што ќе мораш пак да минеш низ тој долг процес. Јас мислам дека се ќе е во ред Најбитно ете бебушка е добра и умен тој твој доктор Секаде читав дека што си покасно во бременоста потешко се земаат мерки на бебето, поголемо е и отстапувања се скоро неизбежни, само мислам тука кај нас ни вадат нерви со тоа мерките: те голема глава има бебе, те стомакот му заостанува итн.а најчесто се биде во совршен ред. Се знае што се гледа: постелка, плодова вода, грлото... Јас утре сум на контрола, матичната да видам што ќе рече, пак ли ќе ме извади од памет (недсј Боже) со некоја нова дијагноза?
i јас така, отидов гладна, со тоашто претходниот ден јадев благо,ама до 19 часот, ми зедоа крв на гладно и ми дадоа да испијам 2 чаши вода со шекер, мислам ке се онесвестев додека ја пиев, и ми рекоа за 2 часа да одам пак, а во мегувреме ништо да не јадам, и се беше во ред, а вториот пат кога правев контрола истиот просес, само наместо по 2 часа ми правеа проверка на 1 час, па уште на 1, и ги споредуваат резултатите
исто, ситно бројам... најмногу уште една недела, ем сакам побрзо да биде, ем се плашам, за спиенје спијам, ама тешко се вртам, станувам за во вц, спакував за мене за во болница, цел ден де лежам, де седам, досадно, само мисли се редат
Jas 2 pati bev za skrien sekjer vo prvata bremenost i na gladno se pravi, koga odev da mi zemat krv tamu mi davaa edna blaga tecnost da ja ispijam i sega ne se sekjavam dali posle eden saat mi zemaa krV otkako js ispijam tecnosta Pa pak cekav eden saat i uste ednas posle eden saat, 3 pati me bockaa. I kaj mene prviot saat idpadna normalno, vtoriot pokacen i tretiot pomalku od vtoriot ama sepak na granica otkolku sto treba normalno da e, mi zabranija da jadam blago, leb, ovosje, kafe bez sekjer, znaci se sto sodrzi sekjer da isfrlam arno ama jas ic ne mu pridadov znacenje i si jadev blago koga mi se jadese i se kako prethodno i ete zivo zdravo since imam, nitu problem so prekumerna tezina nemase, a i den denes e skakulec na mama, a ni jas ne se zdebeliv eden ton pa da asocira na dijabetes.
Кога ти е термин мила? Се пронаоѓам во чувствата кои ги имаш периодов. Долго ли си отечена? За страв ми се чини за си поплачам... Туку знаеш, се сретнав со пријателка на последниот преглед и ми кажа дека била на часови. За тушот тоа го спомена. Ја подучиле исто така дека кога ќе зачестат болките да чучне до кревет (како за мочкање во природа ) и да се држи на креветот. Помагало тоа да се отвори побрзо и да ги намали болките. Што знам... Ми кажа кога се контракциите да се мисли на дишењето. Исто за побрзо отварање. И секако, како и секоја која поминала низ тоа ми кажа не е ништо страшно се заборава. Ама, за да дојде до заборавање, треба да се издржи останатото.... Е сега велам, Господ да ни е на помош на сите. Сите со лесно да поминеме....
слушнав во државна Скопје порагале природно со спинална анестезија, и никакви болки не се чувствувале, а напон можело да дадеш... колку пари е, знае некој?
@danichap јас имам слично искуство како тебе со крофните во првата бременост, само место крофни јас со две банани и нормално шеќерот во вис... Следниот ден на гладно резултатите беа супер. Поздрав и без грижи
Понеделник ќе треба да го правам и јас тој. Добро што сподели твое искуство малку поопуштена да бидам, ако ништо друго до тогаш. И кај мене немало до сега никакви индикации, ниту преку урина ниту сум во ризико група...а и за 33 недела 7кг(од 57 на 64 на 172цм) мислам дека се во ред, не е прекумерно. ама тоа е. Само гњавење ми се станати прегледиве кај докторов после вториот скрининг. Наредниот го закажав дури по 3.5 недели. Порано кога ќе речење 2-3 недели, јас одма прв ден од втората недела. Сега последен од третата. Туку се имав предходно пожалено дека дланките ме болеа и отекуваа, посебно кога станував од спиење. Шумлививе калциум дејствуваат. Одкако почнав да ги пијам немам мака. Уствари периодов општо немам болки ниту грб, ниту вагинален дел...баш сум фит. Ми препорача и едни за одржување на пх на флората во вагината. Демек каналот да се прочистел и спремел за престониот пораѓај. Бебчето е скоро идеално наместено. Рече кај 36 веќе целосно спремно треба да е.
Termin,12,13 maj,inaku za otecuvanjeto koga vlegov vo 9ti mi otecuvaa zglobovite koga ke se premorev,koga podolgo ke bev na noga,a sega edno nedela dena nautro koga stanam se dobri e koga pocnam da se dvizam mi otekuvaat bagi,legnam da odmoram se povlecuva otokot,ama mislam deka e normalno kako za posledna nedela i ne krenv panika,ajde neka ni e lesno na site drugo ne znam sto da kazam,sakav da odam so epiduralna no trebalo 2 meseca pred termin da zakazes a jas neznaev i taka da odam taka,pa sto mi dade Bog toa e,pozdravce i ubav den.
Мамички синоќа го осетив најубавото чувство на свет, моето бебче мрдкаше најсреќна сум на цел свет, од возбуда не ни спиев. Имајте убав ден