Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    6.025
    Има многу причини зашто. Ако нема ризик најдобро е бременоста да се износи до моментот кога бебето ќе покаже дека е спремно за искачање. Раѓањето порано си носи ризици и најубаво им е на бебињата во меше

На Alexandrite, GoldLeo, Lavender13 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    A fiskalna smetka imase vnatre?

3. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Mislam deka e vazno da gi naracas za vreme na popustot. Vauceri ima na nekoi proizvodi, jas gi gledav od Instagram.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    5.772
    Ич не се сеќавам, мислам дека имаше. Но кога има фактура не мора фискална.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  5. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    баш пред недела дена ја прашував матичната кочку дневно смеам парацетамол со оглед дека сум трудна
    Ми рече до 4г значи 8 апчиња така да можеш :)
    не дека треба 8 да испиеш де ама за второ секако смееш

6. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    До некаде се слагам иако околу мене родија бебиња над 4500 некои и 5 кила а ги малтретираа жените до крај за да потоа царски ги породат...

7. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Da da, samo prvpat poracuvam i ne prasav dali ke pratat faktura ili fiskalna.

8. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    Но ако е се во ред мислам дека е стварно погрешно да се форсира пораѓај пред 40та недела. А гледам дека често ги форсираат по болнициве.

9. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    1.115
    @АнаМаријаД

Фала ви девојки ептен. Ќе ми прсне глава. Ќе се напијам сега уште еден. Секако 3 ќе ми биде во 23 недели. Се надевам и последен.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    9.318
    I druga rabota sea mi tekna.
    Pak ko I prosliot pat mi rece pogolema I glavata. I sea ja moze smesno I tazno ama si praam filmovi kako ke izglea. So ako bide so mnogu golema glava :wasntme:

11. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    И многу мајки форсираат...сепак големи бебиња нема зошто да ги чуваат..добивка никаква

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    На моето поголемо му беше цело време.
    Се роди со најпрекрасно главче и уште му е. Е, сега, носи поголеми капчиња, но ништо невообичаено не изгледа :D

На H.VAGA, Sienna_MK, *malenavolena*87 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    119
    Ќерка ми се роди 2.580, а по обем со главче поголемо од граден кош, ги мерат, веднаш штом се родат. Ама како што ми рекоа кај многу бебиња е така. И кога ќе ја споредев со бебе од другарака, навистина имаше поголема глава, ама не се секирај сосема нормално изгледа. Сега е преубава женска со прекрасно главче :)

На Sienna_MK и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Стресот низ кој поминува детето, а и телото на мајката со индуциран пороѓај не се баш никаква добивка.
    Како прво со вештачка индукција мускулите на матката не се опуштаат измеѓу контракции, што е стрес и за бебето и за мајката, затоа и ваквиот пороѓај викаат дека е поболен. Најчесто контракциите завршуваат веднаш откако бебето ќе излезе, значи не продолжуваат понатака како во природен пороѓај за да ја вратат матката во природната големина и да спречат крварење, затоа и ризикот од крварење со ваков пороѓај е повисок.
    Скоро секогаш водењакот го пукаат самите доктори, па ако не почне природно отворање брзо после ова мора да се оди на царски нели.
    Бидејќи процесот е започнат вештачки, се стопираат сите природни механизми на телото за намалување болки, како испуштање ендорфини од мозокот ( нема кој да му сигнализира на мозокот дека процесот започнал, па и лачењето хормони не се тригерира ). Уште една причина зошто е поболен. Исто така не се испуштаат одредени хормони со кои телото е во алертна состојба за да може да го следи процесот и да соработува.

Би ве советувала кога ќе дојде ова прашање на ред, да го дискутирате со гинекологот и добро да се распрашате за ризиците и добивките од истиот. Знам многу случаи кога искрено беспотребно се започнал процесот, и скоро секогаш завршува со царски.

На Leanne, 1209, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Немам намера да се мешам во работата на докторот иако имам свое мислење . Се разбира дека секој процес што е природен е најдобар, НО многу доктори згрешија вадејќи бебиња порано, а исто така чекајќи "сами" да кажат кога е најдобро да излезат. Лоша проценка, лош пристап, компликации кај мајката. Така да нема правило. Тоа е вистината.

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Правилото е да се чека што подолго без притоа да се надмине терминот за повеќе од 15 дена и без притоа да има последици за мајката и бебето. Муабети од типот на мајката ја фаќа нервоза, на бебето му е тесно внатре не се валидни медицински индикации за да се почне пораѓајот.

На 1209, danichap и oblace1 им се допаѓа ова.
  17. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    А ризици секогаш има, прашањето е што повеќе ќе се добие и ризик сведен на минимум.

18. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Јас за тие мајки не ми падна на памет да пишувам. Од досада раѓаат и од досада сакаат царски:)))

19. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Грешка си, што подолго, условно кажано, само во "идеална ситуација". Секоја бремена жена има различна историја.

20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Затоа и треба проценка на доктор кој му верувате дека работи во ваш најдобар интерес. Муабети од типот ќе те индуцираме денес пошо нареднава недела сум на одмор, за мене реално не се валидни причини за индукција.

На oblace1, le.soleil и Proletno им се допаѓа ова.