Veke dva dena slabo go osekjam bebeto , onaka nezno i se slucuva po dva do tri casa da ne go osetam voopsto.Dali toa se slucuva i kaj vas.27 nedela sum
Leleee ista si ko mene panicarka jas koa otidov za intervencija, mislev ke umram. Mi dadoa vecerta dijazepam, jas do sabajleto ne zaspav od strav, i koa trebase da se osvestam od anestezija, me budea, ama apceto pocnalo izgleda da deluva, jas gi slusav ama bev koma za spienje, gi isplasiv, ne im reagirav Od sto sum se stegala, koa me donesoa u soba me stegaa gradite, imav bolka sega si se smeam sama na sebe I Sea isti flesovi me mavaat ama probuvam da se kontroliram Probaj da bides opustena. Misli kako ke go vidis bebeto i ke bide se super ❤️
Огромна доза пијам. Не знам некој што пие толкава и истовремено да не му делува. 150мг . Не сум била настината, не знам зошто вака... Да ми рипа минимално по 1, 2 не би ме секирало волку. Баш ќе видам дали има некоја членка со слично на моето искуство и дали кај хипотиреоидизмот, не се препорачуваат суплементи со јод и железо.
Мене ми се случи истото пред некоја недела, ми рекоа нормално е, да има помрзливи денови. Касни нешто благо. Моево реагира секогаш на благо, кисело, ладно.
Оф леле многу е за секој ден 150мг и да не делува воопшто. А да испиташ на уште едно место,во друга лабораторија? Нешто грешка да не е? Знаеш се е можно кај нас во Македонијава.. За јод знам не се препорачува а за железо незнам стварно прв пат слушам. Јас сум хашимото и пиев суплементи со железо.
Сега дури на 175мг ми ја качија со новиов резултат. Не е до лабораторијата, 90% од случаевите таму следам, не се случила некоја отстапка. Знам дека е многу , сите така ми реагираат, а немам што да направам немоќно се осеќам. Хишо/хаши сум и јас.
Убаво е да се знае доколку има сомневање за нешто или веќе утврдена состојба. Транспарентност мора да има од двете страни. Би сакала да знам кои испитувања се прават и за што се, но толкувањето го оставам на некој што е стручен во тоа. По тоа што пратам на темава, самите членки си ствараат некогаш непотребни нервози со толкување на медицински резултати на гугл или во консултација тука на темава. Додуша за тоа е и крив и раштрканиот систем во МК кај шо пациентот сам си брка резултати и со нив оди на консултации. Треба да има централизиран систем кај шо се ќе се води електронски, од упати до резултати и тоа да си е видливо само за медицински лица. Доколку сте сигурни во докторот кој ви ја води бременоста нема потреба да ја преиспитувате секоја одлука и секоја несподелена информација. Верувам дека и многу од докторите не споделуваат информации кои не се од витално значење само за да ве поштедат од такви секирации. Ако има потреба од интервенција, верувам дека нема да ве остави на цедило. Толку се фокусираме на физичкото здравје во бременоста што скроз го запоставуваме менталното. Затоа опуштете се, не секој параметар кој отскокнува значи проблем. Откако сум на темава ми се чини дека има трудници кои еден момент не застанале да поуживаат во бременоста, цело време само секирации за нешто што на крај испаѓа нормално. Сфаќам дека има и паничари, но периодот низ кој поминуваме е блажен, буквално креирате нов човек во вас и не се враќа никогаш, барем уживајте го.
Од истото се плашам и јас. Исто кога мава долу многу ми е страв, дури и болка ми прави кога се појаки удари. 29+3 сум, во вторник полна 30та здравје. Кога влегувам во 8ми со полна 30 или 31ва? Едвај го чекам девети. Мислам дека неделите до тогаш ќе ми бидат најтешки од цела бременост. Ама барем прегледот да дојде побрзо малку да се смирам.
Прв и најголем проблем е што воопшто имаме пристап до резултати. Доктор и само доктор треба да чита, толкува и насочува на понатамошно иследување ако е потребно. Второ да може да ја препише соодвтената терпија. Чист пример, матичен гинеколог ме праќа на испитување ддмери и хемостаза. Резултатот од испитувањето+ехо наод на постелка, протоци да може да препише терапија. Кај нас и да сака нема право да препише (може, ама само за на приватно). Така да тоа е еден магичен лавиринт во кој сме заглавени. Инаку јас не теков да скрие. Едноставно мене во првата бременост 5 пати ме следеа на ехо состојбата и до крај не потврдуваа дали сигурно ја има или не. Според мене можеше побезболно да се изведе за мене како пациент. Да ја следат таа суспектна состојба и дури откако ќе се потврдат или пред крај кога би требало да ми укажат заради понатамошно следење откако ќе се породам.
Dali nekoja od vas se soocila so slicna situacija. Pred edna nedela bev na ultrazvuk. Togas bev 26 nedela. Bpd obemot na glavata odgovara na 28, a AC obem na abdomenot mnogu mal odgovara na 22, 23 nedela. Protocite i placentata se ok. Bebeto e tesko okolu 970 grama. Doktorkata nisto ne kaza, jas sama go vidov toa na monitor deka ne se sovpagjaat merkite. Sto mislite vie dali e normalno tolku golemo otstapuvanje vo stomaceto?
Јас во двете бремености пиев Фемибион 2, не ми пречеше јодот што го содржат. ТСХ никогаш не се качи над 2.5. Инаку да, железото влијае на апсорпцијата на Еутироксот и затоа треба да се пие најмалку 4 часа после него. За јодот има поделени мислења дали треба или не треба да го примаат тие со Хашимото. Кај мене не направи проблем. Пиев дози по шема 100/125мг.
Јас не пијам железо, освен таа доза од Фемибион 1 од 14.0 мг. Мислев дека оваа доза би ми направила ваков проблем со ТСХ? И др. Татјана Јосифовска ми го кажа истото, во смисол, кај некои јодот воопшто не смета, ама еве кај тебе прави проблеми. Јас на почеток на бременост бев 100/125, сега прв ден од петти месец сум 150/175. Фала ти многу за споделеното искуство.
Ќе ти го кажам моабетот на мојот ендокринолог што ме води пред бременост. Јас сум со инвитро, во наш случај пред трансфер строго се брка вредност да е под 2,5 ако не е, нема да биде извршен трансферот. Јас не сум хашимото, ама и кај мене знае да варира, во бременост се покачи до 4,5 па и дозата ми ја покачи докторката на 75 мг и 100 мг комбинирано. Кога ја прашав дали има проблем тоа што е покачена вредноста, она ми рече дека сега многу се гледа на вредноста на ТСХ а посебно со инвитро постапките, порано не се вршеле толку испитувања и жени дури и со ТСХ 50 терале нормална бременост. Некако ми има логика со тоа што порано навистина не се пазело на секоја ситница, но сега се наметнати и некои стандарди за кои лекарите препишуваат терапија.Не знам колку е твоето ТСХ, но само сакав да ти пренесам тоа што мојата докторка ми го рече за да не се паничиш премногу.
Ако ти смета јодот, во тој случај побарај други пренатални што немаат јод во составот. Други суплементи пиеш ли? Јас уште пред бременоста пиев селен, цинк, витамин Д и магнезиум. Сите тие помагале кај Хашимо.
А витамин Д имаш испитано? Мене мојата ме прати и тоа да испитам. И ми беше намален. Ми даде и капки Д3 да пијам. И витаминот Д има врска со тироидната.
Конечно почнав убаво да го осеќам бебето. Не мешам веке што е црева што е бебе Епа стварно поубаво чувство немало ❤️
@Sienna_MK Нормално и логично ми е при инвитро да се внимава на сѐ, сепак докторите сакаат и најмалиот ризик да го исфрлат за што е можно помал процент за неуспешност. 4.3 е горна граница и воопшто не би ме загрижило, кај мене минатиот месец стигна до 9.8 ТСХ, ми ја покачија дозата и овој месец 12.7, испадна џабе земам Еутирокс. Имам блиски околу мене со дијагноза на тироидна и секоја од нив во бременост успевала да го држи ТСХ во нормала. И тоа ме плаши пошо чаре не може да ми се најде, долго време телото ми се мачи очигледно, не ми е за мене ама ич! Бебе да не трпи ми е и да нема последици... Фала ти Сиена, ми требаше последната реченица да ја прочитам, ептен сум во грч. @Tiny Love Еве ги тргнав на страна Фемибионот, утре здравје ќе барам замена без јод. Пијам Магнезиум Цитрат на Солгар од 600-800мг на ден, Прегна Макс, Фемибион 2, Метилкобаламин, Метилирана Фолна, Ц витамин кога-како, Аспирин 100. Ете тоа ми е сѐ што примам. И секое од овие ми е препорачано, препишано од матичен гинеколог, кој е истовремено свесен дека сум со Хипо/хаши. @АнаМаријаД Немам испитано витамин Д. Не ме пратиле. Ама може од понеделник и тоа да потерам. Фала ти за препораката.
@AngelOfArh ovie kapsulite od brusnica od dm moze da se pijat kako preventiva za nedaj boze infekcija neli..? Po edno na den li e ili kako
@DaisyDoo Не е добро да е ниско железото, ама па толку висок тсх може да направи проблем. Пробај без железо и јод. Ке ти кажам само дека многу доктори тврдат дека пренатални се само машинерија за пари. Први три месеци фолна а потоа не мора ништо. Ортопедот на синко тврди дека како нација имаме дефицит на вит Д. Испитај си.