Затоа и викам, најверојатно се препораките по локално население, затоа и за исти работи има различни препораки во зависност од земјата. Пример тука се јаде многу риба, ваљда недостатокот се надокнадува преку исхрана. А сега и да излезам џабе е, сонцето е толку ниско на хоризонтот што верувај исто како да го нема, тоа здравје од мај натака се осеќа некоја топлина. Само секогаш сум за тоа што го спомна,суплементи да се земаат со лекарски надзор. Ако навистина е утврден дефицит на витамин д на ниво на држава, не знам што е проблем на цела плејада испитувања да се додаде и тоа па контролирано да се прима. Во короната луѓето мислам беа толку избезумени, слушнаа недослушнаа што треба,па земаа огромни количини на дневна доза превентивно па си направија многу поголеми проблеми покасно. Иначе интересен податок за витамин Д, луѓето со потемна боја на кожа најчесто имаат дефицит на витамин д, бидејќи меланинот ја спречува абсорпцијата на сончева светлина.
Zdravo nova sum na forumov i znam deka ne e del od temata no malku sum ispanicena. Ve molam dokolku nekoja clenka imala slicno iskustvo da spodeli.Deneska bevme na kontrola inaku 26 g.n glavceto na bebeto odgovara za 27 g.n a stomaceto za 25 i 3 dena . Doktorkata rece deka e mozno da e poradi virus bidejki prethodnivr dve nedeli bev bolna i mi zakaza pregled za dve nedeli da vidime dali ke se izednacat proporciite . Dali ima mesto za panika? Vi blagodaram
И кај мене во 26та главчето одговараше за 27ма. Нема простор за загриженост според мене. Барем така ми кажа Др.
Исто и кај мене бев 27 одговараше за 28 и матична и во државна ми рекоа дека нема проблем и без причина да бараат.
Нешто мора да има. Пример исто во мојот крај има голем број луѓе со хемофилии и други типови на анемии. Генетиката е опасна работа. Па јас не познавам една трудница со уедначени мерки, не знам докторот зошто те испаничил.
Кај моето цело време главата беше поголема за една недела, а мешето помало исто една недела. Имаше периоди кога разликата беше и до 2 недели. Секогаш ми викаа дека е во ред и така беше. Нема потреба од паники ако протоците се добри и бебето си расте.
Девојки...вие породени со царски. Кажавте ли дома на мајка на татко за точниот датум? Грдо се осекам дека нема да им кажам а од друга страна не сакам да ме мислат и да се грижат во тој момент...па си викам не им кажувам. Ке им кажам отпосле...кога ке заврши
Не кажувај, кажи им дека си на контрола во случај да ѕвонат. Моите се испотресоа вториот царски дека многу се задржав ама морав да кажам зашто они го чуваа поголемиот. За првиот не кажав зашто болки ме фатија навечер, сабајле мајка ми ѕвонеше реков на контрола сум ама завршив на царски и после директ им се јавив на групен видео кол, во несвест ќе паднеа
Не. Кога се породив, мм им се јави, а јас се слушнав со нив кога ме однесоа во соба после интензивна.
И јас не би кажала кога ке одам на пораѓај. Ке се секираат премногу,вака кога се ке се заврши ке ги известиме подобро.
Прави како ти мислиш дека ке е најдобро. Јас на сите кажав, штом ме примија и ме задржаа кажав дека ке раѓам денес. Бев за природно и во живо пренос имаше. На крај царски завршив, и веднаш кога ме однесоа во соба дојдоа маж ми мајка ми и татко ми да ме видат. Кај бебе само татковци пуштале.
Јас не сакав да кажам, но кај мене беше комплицирана ситуација и кажав пред да ме однесат во сала. Ако сметаш дека не треба да кажеш, не кажувај. Првото ми беше природно и не кажав, иако се слушнавме додека бев во предпородилна. Не им кажав каде сум и што правам.
Да, фала ви. Така и мислев. ПознВајки ја мајка ми ( како и сите мајки ваљда) нема да спие два дена кога би и кажала ...
И јас за ова се мислев како ќе го изведам, ама пак не ја ставам мајка ми во комбинација. Золва ќе ја ангажирам ако мора. Е сега не дај боже ако она нешто искрсне ќе му ја мислам
Не кажувај, ептен е стрес. Моите знаеа пошо кај нив бевме на гости со спиње, избезумена била мајка ми цел ден на работа, не замараше по телефони само тоа е добро. За второво, ќе видиме, прво беше маж ми да ја чува ќерка ни, за да не знаат амаа па сакаме пак да е он присутен, психички си мислам полесно ќе поминам да е он пак до мене и највероватно ќе мора мајка ми да ја чува малава ама ако имаш опција да не знаат, подобро.
За првото не и кажав на мајка ми. А за второто прво неа и кажав. Бидејќи сум мајка на девојче јас би умрела ако не знам каде и што и се случува. Особено па ако е во 9ти месец пред раѓање и да не ми крене на моб кога ја барам... Сигурна сум дека ќе ми пукни срцето. Нема да си простам што за првиот царски не и кажав. Ти како сакаш.
Кај мене па обратно. Мислам дека ке и се деси нешто од што ке ме мисли додека сум на пораѓај. Еднаш на преглед се задржав подолго жената притисок и се качил 200 зошто не сум и кренала мислела нешто дека не е добро,камо ли за пораѓај,мислам дека срцето ке и пукне од секирации.
Кај нас и во наш регион има утврден дефицит на Д витамин но и тој дефицит е помал за разлика кај скандинавските држави. Таму е дефицитот поизразен уште од детска и адолесцентска возраст. Има бројни студии. Заради тоа задолжително е земање од бар 400 ИУ секојдневно или масло од бакалар или капсули со масло од бакалар богат со д витамин. Задолжително побарај испитување на д витамин и суплименти.
Првата зима кога дојдов тука почнав да зеам витамин д на моја рака. Се најдов случајно на доктор заради настинка и кога му кажав дека зеам витамин д ме напраи лом. Како така без консултација сум земала, дали сум била свесна за ризици итн. Ме уплаши малце искрено и отогаш не зеам. Испитувам воглавном кога ќе дојдам МК, последно испитав пролетта супер беше. Ќе и спомнам на бабицата ама мислам дека нема потреба. На муабетот за дали да знае мајка или не, јас дури и се мислам да ја зеам со мене на пораѓај покрај мм. Блиска сум со неа и мислам дека ме знае како дишам,што знам мислам дека во тие моменти може психички многу да ми помогне.