Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    21.512
    Јас не примам витамин Д и читајќи ве ме фати шубе. Почеток на 2020та проверував ради тироидната и имав 80 и нешто nmol/L, т.е. задоволителна концентрација според референтните вредности. Тогаш ендокринологот ми рече дека немам потреба од суплемент, само на слабо сонце да седам по пола саат дневно надвор. Гинеколог никогаш не ми кажал да примам. Знам дека концентрацијата не е константна и затоа не знам пример сега без да проверам која е разумна доза да се земе на своја рака? Ве читам дека капките се поефикасни од капсули. Како се примаат, дирекно се капнуваат во уста или со некој пијалок?

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.457
    Допаѓања:
    120.100
    Јас на своја рака земав д витамин на хелтеид. Во форма на спреј е се прска директно во уста, едно прскање е 1000 единици.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И кај мене е сува кожата и зацрвенета, чешање немам, баш како благо иритирано е. За една недела сум на преглед ќе прашам.
    Ставаш нешто?

4. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Jas zemam od 1vi septemvri detrical od 2000 IU ama se vo tableti, ne se kapsuli. Gi zemam so vit C od 500mg, ova go pravam otkako fati koronata, pijam od 1vi septemvri do 1vi Maj. I kazav na doktorkata za ovaa praksa i taa mi kaza da si prodolzam iako sum bremena. Sega me zamislivte za kapsulite, ama eve pri kraj sum so detrikalot pa ke baram kapsuli naredno.
    @fana i jas go koristev toj, najdobar definitivno, mislam i so B12 da ne bese, ama ne se sekavam bas. Nego go koristev pred da ostanam bremena.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    990
    Јас со првата бременост не пиев витамин д дополнително, ниту имав испитано.
    Оваа бременост откако бев на ендокринолог, со сите испитувања, ми испита и витамин д, ми беше некаде на долна граница и ми даде да пијам од 2000 единици, на контролата после 3 ипол месеци некаде, ми беше на горна граница, па ми намали да пијам од 1000. Сега ги пијам од now. Баш и напоменав дека пијам и други витамини со витамин д, и ми кажа да пресметам ако има вкупно 1000 единици да не пијам дополнително.
    Јас сега пијам ама не секој ден, туку преку еден зашто витамин д внесувам и преку пренаталните и преку идеос.

6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    И јас мислев дека не сум земала, кога тоа биле вклучени во мултивитамините за бременост што ги земам :?:.
    Јас ги зеам на моја рака, на нив пишува 10микрограма што се 4000 единици, и пишува дека тоа е 200% од препорачаната дневна доза.
    Али јас би прашала прво, на следен преглед ќе се консултирам со бабицата дали е ок.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Да, Пливит земам по 10 капки.
    И маслени меки капсули добар ефект ми дадоа кога пиев во првата бременост, од Синерџи овие, но се поскапи

На elenaklasik и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  8. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Како се справувате со киселини? А баш си мислев кога ќе почнат, еве 29та недела дум веќе два дена сум со киселини, со ништо не поминуваат…

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.037
    Допаѓања:
    8.524
    Probaj kisela voda, da jades jabolka, biskviti, ili zrno ziv oriz, ladno mleko da se napies... Jas koga gi imam nisto ne mi pomaga i bas koga ne se trpat pijam gastro gard i mi gi ublazuva barem da mozam da spijam po normalno. Inaku i koga legnuvas gledaj toa da bide na levata strana da ne ti idat do usta, i na malku povisoka pernica, ako e do tamu stignata makata.
    I ako mozes da si primetis koja hrana ti pravi problem, izbegnuvaj ja.
    Isto dozvoleno vo bremenosta rupurut, no toa nemam probano jas.

На najjacha и Suze18992 им се допаѓа ова.
  10. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    1.605
    Рупурут ги смирува одма и легни си пошто пак фаќа.
    На мм му рекоа во аптека колку можам да ги избегнувам за скоро месец 3 само имам земено али сигурно ќе почнам и почесто да ги користам пошто и киселините зачестија :(

На meelitsah му/ѝ се допаѓа ова.
  11. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    Изгледа да

Ти благодарам :l:

12. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    12.340
    Женски, како ви се поставени бебињата во утроба? Моето е трансверзално, 28 недела сум.
    Види фотос
    image2.png
    Има шанси да се заврти од оваа позиција?
    Јас почнувам со вежби за да го поттикнам.
    @Lina-Detelina кај тебе како е поставено?

13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Istooo sestro, samo so vlegov vo 29ta. Taman ovde se pofaliv deka nemam i se pojavija. Sreka pa ne se sekojdnevni (zasega) dva veceri imam, pa dva nemam. I zasega se samo navecer.. Nataka ke vidime..

На najjacha му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.061
    Допаѓања:
    13.402
    Хаха те бркам по темите :D Моето беше карлично, се сврте во 8ми ама не сум правела никакви вежби. Ова знаеш, во ваква позиција само царски искача.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Јас се мачам со недели со нив и ништо од тоа што ми беше препорачано од доктор не ми помага, туку само влошува. Од гастрогард ми е полошо, од ладно млеко повраќам, дури и од обична ладна вода. И на крај открив дека спас ми е пијалокот шо најмногу го мразам-кока кола. И таа е сигурно штетна, ама без неа мислев ќе умрам деновиве, пијам по две три голтки колку да успеам да ждригнам и да отспијам 2 саати во деноноќие за да можам да функционирам, затоа што од толку неспиење веќе почнав да се тресам и да се губам.

16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    12.340
    Брканица :D
    Знам за царски, ама дали има шанси да се заврти ми е мисла.
    Јас ќе пробам па здравје како биде така.
    А ти второто исто со царски беше така мислам?

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.080
    Допаѓања:
    46.134
    Нозете ме убиваат последниве недели, ни магнезиум ни одмор помага, ќе скренам. Згора на се целата сум со испукани капилари по нив, или како и да се вика чудово, со вените проблем имав отсекогаш, сега е најлоша состојбата. Не знам дали ќе се повлечат после пораѓај, има некој ваков проблем? Не се модринки иако така изгледаат, мала мрежа од капилари е. A1AB3F15-2104-46BC-BD1F-5BEF8246997F.jpeg

Друго имам прашање, маж ми е 0+, ја сум негатив, бабицата ми рече ќе ме бараат за инекција, која не знаев дека сега се прима, мислев после пораѓај, мајка ми ја добила после пораѓај, како и да е, ми рекоа ќе ме бараат и упте ништо, 3 недели поминаа… до кога се прима таа инекција?

18. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    917
    Kaj mene beese vaka postaveno do 33+ koga bev na exo, za da vo 36+ si se namesti so glava nadolu ,...
    Taka da, se e mozno :) se vrtat se prevrtuvaaat. Moevo od sto e hiperaktivno site pozi mislam gi svrte :)

На elenaklasik и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    21.512
    Трансверзално е моментално моето бебе, ама уште е рано кај мене. Има и те како шанси да се сврти со главче надолу кај тебе. Во минатата бременост до касно беше трансверзално па се сврте. Не го мисли многу, ќе биде како што треба да биде. Живи и здрави да се само. :)

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Прво треба да испитаат која крвна група е фетусот, па во зависност од тоа инекцијата се прима во 28ма недела. И после уште една после пораѓај. Мене ми испитаа во 18та недела.
    За тоа на нозете искрено да си прашаш доктор, мене бабицата ми рече ако приметам испукани капилари и мали хематоми да се јавам на преглед. Ама јас сум со ризик за венска тромбоза и си носам такви чорапи за компресија, досеа еве нишо немам.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.