Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.782
    Допаѓања:
    21.522
    Мислам дека е можно ако во првите недели ослабиш од стартната килажа заради гадење, повраќање итн.

На Suze18992 и Proletno им се допаѓа ова.
  2. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Само така има логика :)

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не мора да е од слабеење во први недели. Еве јас ич не повраќав.
    Не знам до кој месец бев +3 кг и на крај отидов со +1 да се породам.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    1.605
    Можно е затоа што во прво тромесечие повраќав многу и ослабев 5кг , сега сум 22 недела почнав да качувам али не ја надминав уште килажата од пред бременост, јадам нормално колку што ми се јаде, знам некои денови и повеќе благо да изедам али поретко.
    @Tess36 да не те цитирам.

На Tess36, Bella_Stella и Proletno им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.782
    Допаѓања:
    21.522
    Да, лошо да се изразив, ама и тоа е една од можните причини. И јас моментално сум 21 недела, а од пред некој ден имам +3кг. До скоро имав плус 2-2.5кг. Не сум повраќала воопшто, ама маж ми вика дека сум била ослабена во нозете и бутовите, а и така некако се осеќам самата кога се гледам. Од претходната бременост имам труднички фармерки што сега ми се малку големи, а тогаш почнав со три кила помалце од сега. Интересно е тоа како се распоредува килажата стварно. Важно да не се претера со качување и бебињата да си напредуваат. :)

На Sienna_MK и 0ли им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.242
    Допаѓања:
    26.335
    Ништо страшно, дур излезеш од болница си 7-8кг во минус како ништо, дома ќе почнеш да се препотуваш како луда и нема да имаш баш апетит после пораѓај,ете ти ги кг назад. 10-15кг не е ништо страшно, тие кг брзо се губат.

На *malenavolena*87, Sienna_MK, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Изгледа лошо се изразив, јас само ја прашав членката како и успева, може е некој режим препорачан од доктор, затоа што знам дека и она е со близнаци и ми падна чудно да не се качува ни грам кога јас со нејадење неделно качувам по пола кило и повеќе. Ама секој организам е различен, ете кај неа поинаку се одразува, некои слабеат, некои се дујат. А инаку за губење на килограмите не им се секирам, тоа можам да го решам отпосле, како што пишав погоре проблемот ми е само да ја издржам тежината до крај на бременоста да не ми направи дополнителни здравствени проблеми со рбетот (не дека е страшна бројка за близначна бременост, ама јас уште од претходно си имав дијагноза за операција што сега со две бебиња не доаѓа предвид). Тоа е, свесна бев за ризиците со рбетот и пред да отидам на инвитро, и тоа го избрав ко приоритет, само мислев дека со ред и дисциплина ќе се допазам. Ама во бременост немало правила, излегуваат еден куп проблеми што никој не ги кажува. Само се молам да се износиме живи здрави до крај и да пркнеме, па после ќе се репарираме.

На Sienna_MK и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.782
    Допаѓања:
    21.522
    На najjacha, *malenavolena*87, Ceneva и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sandra Stojanova

Sandra Stojanova Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    320
    Јас кога отидов во 34 недела беше карлично со газот доле па 36 недела се постави главично и викаме супер одам во 37 и 5 дена се постави трансверзално и докторката рече ќе му дадам уште една недела да се сврти ама тешко и кога отидов 38 и 5 дена ме закажа за царски и ме породија, но муабетот ми е рано е ќе се постави има уште простор :)

На strelec231992 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  10. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Јас од почеток ослабев 3кг заради гадење и слабо јадев, за сега 30 недела да сум +8кг, што мислам дека е во ред бидејќи цел живот или сум преслаба или сум со вишок кг зависи во која фаза сум на прејадување или гладување и мислев дека до сега ќе сум само +20 а до крај и +30, така да воопшто не се замарам, само бебе нека расте:inlove:.
    А кога сме кај растење, еве ќе дежурам изгледа вечерва зошто на беба нешто и текна да прави акробации и тоа за прв пат осетив такво чувство на преместување цел стомак и рака и нога се си осетив и претпоставувам од сега натаму така ќе биде. Немаше да е толку лошо ако не маваше и по бешика, па осеќам нешто кога ќе ме удри таму доле се штрекам целата до мозок ми оди и до клиторис некое грозно чувство:tmi:. Бебе беше надолу со глава баш на цервикс притискаше и немав проблем маваше само горе, ама сега се премести некако душа ми извади. После секоја посета во тоалет ми протекува исцедок дур да стигнам до кревет пошто сум на бед рест, матичната ме провери со око зошто ме отвори со спеклум и рече не е водењак, па се надевам не е грешка. Ситуацијата со цервиксот е во ред, сега за сега не се крати уште и малце се стабилизирав, си продолжувам со лежење и утрогестан ама не сум 24/7 под паника:drunk:

На Sienna_MK и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  11. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    812
    Претежно штом започнеш со ЦТГ, докторите препорачуваат контрола на секои 7 дена, значи секоја наредна седмица, освен во ситуации при појава на лажни контракции, болки и сл. може и порано. :)
    Еве јас сум 39+3 и започнав со ЦТГ од 36 недела, па секоја седмица одам на контрола, но еве бебушка уште не дава знаци дека сака да излезе :D

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Кај мене такво прво салто направи едното уште во 24 недела, цел стомак ми го дигна, мислиш ќе искочи низ папок. И од тогаш редовно ќотек си јадам, едно доле на бешика мава, па трчам до вц на 15 мин да не се помочам у гаќи, другото горе желудникот ми го вади. Не се баш пријатни удари, ама само така знам дека се во ред и тоа ми се единствените моменти на милост и среќа во цела бременост. А за дежурање, редовно, ме фаќа паника од ноќ, цела се тресам од што немам спиено со месеци. Киселиниве ме изедоа еве и ноќва, легнав ама невозможно, ми се враќа и водата во грло и пак си се донесов во дневна во седечка позиција. И не можам веќе ни да читам книга, ни тв да го поднесам, ни игри глупи на телефон, не знам што со себе, не е една ноќ, туку секоја и паничам дека повеќе нема да можам да издржам.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.457
    Допаѓања:
    18.719
    Јас мислам кога ќе си дојде маж ти ќе излезе бебе:D го чека:D

14. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Мешиња 27 недела сум ама бебе го осеќам ептен ниско доле како ме удира ,се извинувам ама како во вагина да ми е,дали има место за паника? Преглед имам тек за 2 недели.

15. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Да да и јас си викам нека мава само колку и да е непријатно, пред некој ден ја немаше скоро цел ден па жива се изедов, не ни се наоѓа крај:rofl: за киселини не знам чаре што е успешно, среќа немам многу често ама имам несоници јас си ги препишувам на тоа дека лежам цел ден и телото ми нема потреба за многу сон. Среќа има теми и страни безброј на форумов за бебиња, читам и само правам скриншотови зошто прво ќе ми е а и во близина не сум имала толку мало бебе, по некоја серија и социјални мрежи(waiting)
    Можеш да прочиташ и горе, а и претходни мислења, без паника и јас прашував ама очигледно нормално си е. Кога и спомнав на матичната само ми рече па ти каде сакаш да те мава, нормално е и поголеми се секаде им стига тоа рачето или ноџето а знам дека ти е непријатно мислиш ќе ти излезе нешто од доле:tmi:

На Звездичка30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Да навистина мислиш ќе испадне хаха ти благодарам за одговорот мила ❤️

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    1.115
    Вчера го гледавме на ехо и беше поставено баш доле кај јајниците од лево кон десно, под папакот баш. И јас изреагирав дека е многу доле поставено но докторот рече дека е супер и нема место за паника. А го гледам мешето не е само таму подуено, и над папок е заоблен, валда, матка, плодова вода и се остало.

Иначе @Tess36 7 кг воопшто не е многу за 27 недела, плус со близнаци.

Јас имам качено околу 4 кг, 24+5 сум денес. И мене ми е ок. Иако стварно се чудам како некој качува до крај толку, па добро бе жени што јадете??? Јас јадам исклучиво тонус, дали 3-4 пати имам јадено бело брашно. Шеќери внесувам преку овошје и мед. Накратко јадам исто некогаш и количински помалку од пред бременост и пак кг си одат нагоре:?:. Чудна работа е ова бременоста :wasntme:

На Звездичка30 и Tess36 им се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.242
    Допаѓања:
    26.335
    Водаа, некои задржуваат повеќе вода во бременоста, неам друго објаснување, јест да постилката, плодовата вода тежат ама со -12кг излегов од болница, бебе 3.600, колку да тежат другиве работи уште 3-4кг ајде да речиме аам остатокот? Хаха јест да си се имав ја попрано од шо си јадев многу глупости ама за 3 дена од пораѓај толку да симнам, само вода ми паѓа на ум.

На Nala37, Tess36 и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.707
    6-7 кг тежат останатите работи со бебето, постелка, плодова вода, плус течности што ќе ги исфрлип со породувањето нели.

Утрич!

Ве боли глава од грдово време? Правам инат не пијам парацетамол ама не се трпи сега ќе се напијам. Многу ме боли. Ќе се напијам сега и ќе каснам, па да привршувам овде обврските и да си одам дома. Малку ми е хаотично да признаам.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Dobro utro meskovci :hai:
    Utre polna 30ta nedela :inlove: se gleda poleka krajot na ovaa prekrasna sostojba narecena bremenost. Vcera na redoven pregled, bebe napredno po site parametri za 10 dena :inlove: Se dogovorivme vo 32+ da primam inekcii za zreenje. Placentata si ostana na isto, zalepena skros za grloto na matkata i zatoa ne i se rizikuva na doktorkata.
    Za kilogramite, jas od pocetok na bremenost do sega sum popravena 13kg,so toa sto pred 3 nedeli me stavija na dieta zaradi skrien seker i od togas nemam kaceno ni gram (fingers) si ostanav na istata tezina a beba napreduva isto kako i prethodno , sto mnogu sum srekna i se nadevam ke ostane taka do kraj :wasntme:
    Vie sto ste otprilika kolku mene vo nedeli, do kade ste so spremanje? Kaj mene izgleda cuca ke ja vadat pobrzo, nema da cekame termin pa da se podspremam..
    Tuku da si prasam, vie imate orgazam vo spienje? :$ jas imam odvreme navreme i mnogu mi e strav da ne napravi nekoja belja na bebe. Nemozam da kontroliram vo spienje, baska cela bremenost ni kazaa deka ne smeeme odnosi i hormonove ne se do plafon, do nebo se letnati (facepalm)
    Ubav den da imate site do edna :hug:

На najjacha, АнаМаријаД, Ano и 7 други им се допаѓа ова.