А тек кога ќе почне да кака и да се прави до в гуша лом еех колку алишта така се уништиле. А за бљуцкање да не правам муабет, таман преслечи го, нарами го, чисто спремно да спие, ете жива вода станало.
Денес 30+1, на градникот од десната града осетив влажно, кога да видам цел бел круг, мислам дека е колострум. Градите полека се спремаат. Дали тоа ми е гаранција дека ќе имам млеко штом се породам, и дали е некој знак/ризик фактор дека пораѓајот се ближи?
Ve citam tuka poiskusnite, a vo majcinski si citam da si se spremam, pa da vi kazam me faka panika. Ne od poragaj, kazav deka voopsto ne ni pomisluvam na toa i ne se zamaram ic, tuku panika me faka sto posle so bebe dali ke se snajdam, da ne mi se zadavi so mleko, da ne place premnogu i neznam da go smiram.. Da ne e bolno a jas da ne primetam.. Kako sto pomisluvam taka si poplakuvam samo zaradi toa. Znam, ne sum ni prva ni posledna, site ste pominale niz toa, ama ete tuka mi mava psiha na najjako.
Кај мене колострум се појави од двете гради во 18та недела. Доктор кажа дека е нормално, кај некои порано знае да се појави, не е никаков ризик дека почнува породување или нешто, само да се внимава да не се стимулираат брадавиците и градите.
@najjacha И кај мене се јави уште во 18та недела. И уште го има. Градникот од левата града секогаш има флекички со жолто, бело. Не сум прашала Др од заборавање. Ама како што читав нормално е, кај некој порано кај некој подоцна се јавува.
Плик не ти треба, не пуштаат од болница без транспортер, така да подобро памучно скафандерче отколку плик. Мора да е во транспортер и врзано, во раце не може да го изнесеш. Ќебенце земи од оние поларните бар уште 2, бљуцнува, ќе се подмоча, ќе ти треба да имаш резерва. Не си пишала постелнина, а земи и уште една бањарка пошто на бањање може да ја мочне па ако не планираш да переш и сушиш одма, ќе ти треба за следниот ден чиста. Тетрите се многу практични, јас имам стари и планирам да ги исечам за бањање, а новички да земам за постилање бар 6. Имаш во Стокомак за женски убави, за машки нема. И врекичка ако сакаш да спие во врекичка. И како доле на Белла што и пишав за нокти, носе, косичка... Постелнина само докупи и спремна си. Ако сакаш да спие во врекичка исто и тоа ќе ти треба. Друго се скоро имаш. Е ќе ти треба уште ножички/ноктарче/турпија за нокти, пумпица за носе, чешле/четка, такви работи...
Не е гаранција за млеко. Кај мене се појави еднаш, бев како ти сега недела плус минус. Син ми се роди по термин и млеко имав за три деца.
Јас на неколку пати имам забележано само на градите како белко така меѓутоа течност досега, не. А за некој ден веќе полна 29та недела. Туку паничат ли важи мажи? Се мачкам со крем против стрии и цело време околу мене се вртка, да не сум стегала многу на стомак, па да се повреди бебето. Има и други такви идеи ама не ми текнуваат во моментот.
Таман работа да не ти го дадат, ама мене бар во приватна ми рекоа пред да ме испуштат, морало во транспортер да биде. Ова пред 6ипол години, за внука ми пред 12г исто бараа транспортер на ГАК. Не дозволуваа во плико, се сеќавам свекрвата на сестра ми се бунеше што било тоа нови моди, она имала чипкано плико ( малку среде јули ама нема везе) какво е тоа транспортер сега. Демек безбедно за во кола и тд.
Јас мислев дека со се плик може да се пикне во транспортер и да се врзи па одозгора ќебенцето. Хаха или не може така?
Kaj mene ne tece, ama na pupkite kaj sto treba da tece mleko imam zolti korupki, zakoraveni se i ne izleguvaat ni posle tusiranje. Pretpostavuvam toa e kolostrum, zasusen. Planiram pobrzo da pocnam so mackanje lanolin.
Па мислам не, не е безбедно башка. Во транспортер дури и без скафандер се препорачува, ама мислам дека памучен скафандер е скроз безбедно, ко подебели шпихозни му иде. Одозгора можеш ќебенце. Јас така планирам, истото ќебенце со кое го изнесовме бато ќе го ставам одозгора, ради емотивни причини де.
Дали ќе се снајдеш? Првите два-три дена се...како да кажам, конфузни. Ти нема да знаеш кај се наоѓаш, нема на бебе да знаеш што да му правиш, но доаѓа спонтано мајчински. За недела, две ќе биде подобро. Дали ќе се задави од млеко? Ми се задавува секој ден. Ќе го исправиш, ќе почекаш минутка, враќаш назад на доење/шише. Дали ќе плаче? Кога ќе го донесеш дома, ќе биде трупче. Најчесто плачат од глад, за спиење и понатака од грчеви. Кога ќе има грчеви и да сакаш ќе не можеш да го смириш. Ако е болно, ќе има симптоми. И јас појма немав од ништо, се чувствував како ништо да не знам, еве не три месеци ќе правиме. Јас би ти рекла уживај во слободата уште малку, после припаѓаш на друг. Се ќе си дојде спонтано и убаво и како што треба.
Женски да ве прашам оние што сте испитувале скриен шеќер а примате еутирокс, дали ја примате терапијата предходно? Во тоа упатството вика три дена да не се зима терапија, ама мене ми е страв да прекинам. И таа ми спомна непто за вода да бидам пиена сабајлето а во упатството не пишува