Јас на почетокот се замарав од предходно лошо искуство до срцева реакција. Сега сум ептен лајт. На контроли ми закажуваат од 8-10 недели што за мене е ок, АМА одам и на 30 дена ради клелсанот на гак што реално не ми прави разлика. Најбитно според мене е да ти се погоди докторот и да му веруваш и да не се преиспитуваш за ништо.
Mojto e za vo transporter , go nema bas istoto ama pretpostavuvam deka se isti i ovie spored goleminata. E sega malku strcese ama moze da se previtka malku kaj nozinjata dolu i si e taman .
Вакви треба да бидат Се разликуваат од тие за во количка. Моделите на горните слики се многу помасивни и би ги собрало само во количка, не и во ваков транспортер.
И мене ме боли многу опашката уште сега, а и колковите, јас отсекогаш спијам на стомак или грб оти колковите ме болат ако лежам на нив, сега секоја вечер се будам со огромна болка и полежувам на грб додека да се смири, ништо други не помага. Енос 5ти месец, страв ми е да помислам како ќе биде кога ќе качам уште тежина.
Утро! Ај да те боли кичма, логично е, знаеме од што, ама уво од лежење на иста страна да те боли, кај има правдина... Уште тоа не ме болело, еве сега уво ме боли, школката, мислиш сум се ѕвекнала нешто. Ја затворив 35та, ја отворив 36та, од денес и ми тече боледување обилно а од 13ти ќе отворам породилно. За 8 дена којзнае колку ќе ми скратат, ама ич не ми е гајле искрено. Не можам веќе ни психички ни физички да се замарам со странки и предмети. Ако останев сигурно ќе имав еден куп предмети уште да завршам, е не можам веќе. Синоќа само саат ипол бев будна, напредок, сум се наспала, затоа и уво ме болеше, од многу спиење. Јас за разлика од бременоста со син ми немам никаква болка вагинално, никаков притисок, да не е стомакот ќе речам јас не сум трудна, да не мрда ќе биде дебела сум, ама апсолутно не осеќам ништо. Си викам ќе биде ли ко за со синко без да се отворам или нема врска. Кој да ти знае. Ми треба мислење од вас, ако стигнете да прочитате воопшто од писаниево мое, што ми предлагате, кога да одам во Чаир? Дали да чекам доктор да ме прати после 36та или сама да одам пред тоа кај докторката.
Mojto e na patent , ovie kako kebenca mi licat poveke moeto e bas vrekicka od strana so patent se zatvara a gi ima eve ovie otvori za kaisite od transporterot, ne mi se traze po stvarite za da go slikam. Ama mislam deka sepak ovie modeli sto gi imat ke bidat ista golemina zatoa sto i moeto na slika izgledase po masivno ,sepak mislam deka ne se za vi kolicka ama neka se javi koj go interesira na brojceto najubavo ke mu kazat prodavackite kakva golemina se i za sto odgovaraat .
Мислам дека повеќе има врска со положбата на бебето одколку со килажа. Јас никоја бременост не качував многу а секогаш имав фази од по неколку недели кога ме фаќаше целосна парализа. Да не можам без помош ниту да станам ниту да се движам. Карлично посебно, на некој нерв дали кога ќе притиснеа… Сега страв ми е да не не распознаам отварање од овие нормални болки позади. Оти четврта, да не оди полесно/побрзо.
Мене ме болеше така до крај и се чудев зошто, ниту превиткано ми беше ни ништо... Се породив и ми помина, да се чуди човек.
Од многу читање искуства и совети, достапни информации на интернет доаѓа и стравот. Не дека нели не е добро да се знае што се може да се деси ама повеќе се оптеретуваме. Еве јас гледав во книгата прв преглед имав во полна 8ма, сега ќе имам во 19та, па 28ма, 34та и последен е 38ма, и да сакам да одам во меѓу време нема да ме прими пошо без термин нема шанса освен на итно. Болки си имам редовни, некогаш многу појаки ама не сум била на доктор, пиј магнезиум и не се замарај, тоа е одговорот што го добивам. Кога прокрварев, предходно ми препишаа Мк добростан, Австрија одма ми ја прекинаа иако и таму имав крварење, не знам ете што е поарно, да не ме разбере некој погрешно, на ехо јас бев чиста, немав крварење освен на бришење, затоа може и ми прекинаа одма терапија. Одговороте на докторите се : добро е бебе, добра си ти и толку, нема додатни испитувања освен на почеток брисеви, па за скриен шеќер и стрептокока. Ако пак нема болки како што немав јас во прва бременост, си терав најнормално без да се мислам за нешто.
Освен ако немаш индикација порано да одиш на цтг, чекај си да те прати доктор. Јас планирав со полна 36 да одам прв пат на цтг и кај докторката што планирам да ме пораѓа (само јас нема да одам во Чаир), ама ептен незгодно ме фаќа полна 36 на 30.12, ден пред НГ, па празници, па најверојатно ќе одам таа недела пред НГ. И после ќе чекам инструкции како ќе каже она за понатаму. Ај добар ден. Јас незнам што ќе беше ова денес. Ноќеска поспав, ама денес цел ден бебево како да бара дупче да излезе. Јас вакво движење низ стомак не сум осетила до сега. Згора на се сега се качи до грло. Денес мали цело сабајле околу мене и само, ај да играме ова, ај да играме она, а јас не можам да мрднам. На крај ми вика зошто тато не остана да ме чува. Ставив ручекот да се доспреми, он заспал во меѓувреме пред тв. За некоја минута гасам шпорет и се инсталирам и јас да подремам со него, ако можам да фатам позиција со ова другово качено до горе.
Си дојдов од преглед. 30+6, бебе одговара за 31ва, со главче долу беше. Го прашав да не е рано, рече не , ќе ја менува положбата. 1600грама. Сето тоа во ред, цервикс 33мм, затворен. Ама кога му кажав за лажните, ги представив како стврднувања и дека ги имам по 5-6 пати дневно ми изреагира чудно. 5-6 патиии?! Ми рече магнезиум по две дневно да земам. Ама зошто така изреагира како да се многу 5-6 пати дневно. Вие по колку пати ги имате?
Dosega 2-3 pati sum osetila stvrdnuvanja iskreno, i toa mnogu kratko. Magnezium pijam od 375mg sabajle i popladne, pred spienje zemam magnezium +b6 od Dr. Viton. Dali ova ima udel neznam, ama jas dosega i brekston hiks sum nemala.
Да не се заречам ама друг симптом освен болка во опашка не видов. Ама затоа убаво ми наплати, иам денови не можам ни да станам ни да лежам, катстрофа. Да не е мм дома не можам да станам од кревет за мочање некои денови. Бев на физиотерапевт пошо исто ми е страв сеа ако боли вака допрва со тежина како ќе терам. Вика нема врска тежината, болката е од придвижување на лигаментите и зглобовите од ширење на матката. Џабе пиев магнезиум ко луда кога болката е од триење коска на коска. Јас почнав да носам еден ремен за затегање, mom belt, го носам во движење и помага сеа за сеа. Ми даде некои вежби за опуштање па ќе видиме. Него ова е тоа pregnancy brain шо го викаат, на сите картички пиновите ги заборавив, оставив све на каса и си се вратив дома ко попче, за срамота.
Мажот ми беше да ми земе упат за ЦТГ денес и му дала матичната дури за во понеделник. А гледам на мој термин на ГАК има термини во амбулантата после 15:00 часот, и се прашувам зошто толку касно е упатот? Па ќе бидам веќе во 37ма недела тогаш. Стварно не знам зошто вака, дали да барам да ми го сменат? И на секое ЦТГ со упат треба да одам ?
Јас денес имам интензивно чешање. Утре дефинитивно одам на проверка на крв за состојбата со црниот дроб. За проверка за холестаза, што треба? Ензими на црн дроб и билирубин во крвта? Не можам значи да го поднесам чешањево. Некои денови е ок, некои како денес, сега, е неподносливо. За холестаза пишува дека има чешање на дланки и стапала. Јас досега имам на грб и стомак, и сега од мислење десната дланка ме зачеша. Е не му се мислам повеќе, морам да проверам. Се надевам рутински е тестот, нема да чекам повеќе време. А од други симптоми немам, како гадење, немање апетит, несоница, жолтица, столица и урина се ок боја. Ама негде пишуваше дека чешањето може да биде единствен симптом, па ме замисли тоа. Ќе се изначешам на едно место, прекинува, продолжува на друго. Аман веќе!
Аман одмори мајка. Јас имав чешање цела бременост, не ни помислив дека ми е нешто. Кожата се растега, хормони хаос, ама не обрнував внимание. Го терав маж ми да ме чеша, сама не дофаќав некои места.
Што да одморам, ќути. За едно ќе се стишам, друго ќе почне да ме јаде. Каде имаше чешање? Секаде? Не бе, како читам, сѐ поубедена сум да не има нешто.