Колкав е тој ризик што те советува да правиш нифти? Јас мислам дека се глупости тоа, си има меѓународни стандарди за кој ризик се препорачува нифти и така треба да биде секаде. Тука кај мене приската е бесплатна за сите, нифтито е покриено ако ризикот е висок ( 1: 500 ). Зависи колкави ти се бројките, може треба може не.
За стрии најефикасно е генетика и/или секојдневна 15 минутна масажа на стомакот, се друго е маркетинг. Дефинитивно не планирам да се масирам секој ден
I jas ne mislam deka e perenje pari. Mene nikoj ni mi rece da pravam nitu pak me ubeduvaa da pravam. Sepak sekoj si odlucuva za svoe dete. I normalno dali ima finansii da go pravi. Skap e od pricini sto ne se pravi vo mk ispituvanjeto, tuku vo hong kong za nifty pro, amerika za panorama itn. Sekoj den avio let sto ja transportira krvta do labaratoriite, doagaat vo gradot od kaj sto si ne se maltretiras da odis kaj niv ako ne si od sk. Se si e vkluceno vo cenata.... Jas bez da razmisluvam ja skoknav priskata koja e obicna statistika, od pricina sto vo drustvoto na vetenikot imame slucaj so dawn. Devojkata bese 27 god, skrining ok, priska nizok rizik. Bremenosta se odvivase super, za na kraj malata koga se rodi da i kazat deka ke i pravat ispituvanja deka ne se sigurni dali e dawn. Tolku bese slabo vidlivo dur bese bebe, znaci jas so svoi oci gledav i ne mozav da veruvam deka ima dawn. Na rodeno dete ne bea sigurni a ne pak na eho da videa. Retki slucai ama ete postojat. Zatoa ako se ima finansii treba da se napravi ne po preporaka na lekar tuku po svoja inicijativa. Sepak e ispituvanje na hromozomite vo DNK ta. Koe e mnogu sigurno. I mislam deka mirot nema cena. Ama pak ke kazam sekoj si odlucuva, ubeduvanje bez osnova ne treba da ima od strana na lekari, tuku samo da bide objasneto deka na eho ne moze da se vidi bas se i deka pacientkata treba da si odluci dali ke go pravi a ne da i vleva somnezi i stravovi. Toa e moe mislenje i moj stav.
Јас мачкав прво Веледа ама ми мирисаше лошо неможев да поднесам,сега мачкам на Еуцерин и супер ми е,и путерот на Хипп,еднаш тоа еднаш тоа
или барем 80% фондот да покрива од цената. јас и со ќерками правев нифти и сега од шо морав. имам робертсонова транслокација. срце ме боли за парите. куќа правиме планиравме ламинат да ставиме и мажот ми се смее отиде ламинатот. ама тоа е. нека се во ред со бебето . парите се печалат пак. ми спомнаа и амниоцинтеза ама ми беше страв од таа постапка. сепак 3 абортуси имам веќе и ај 620 евра за нифти. 1290 евра за нифти сме дале. на ќерками и се смејам и викам ти си скапо бебе
Добро утро Ја раситнувам 39та. Го избуткавме трите недели без маж. Денес му е испитот од семинарот и ќе си дојде до вечер. Требаше утре, ама после вчерашниот ден со пролив и повраќање, добро што денес ќе си бидеме сите на купче. Испратив прваче, однесов малите во градинка и седнав. Бебуш почнува да клоца. Толку многу активност во овие недели, стварно се чудам како има толку место, ме искрши. Јас со сите четири правев тест сличен на нифти. Се сеќавам пред 8г беше околу 850eу, после за второто платив 600, па 500, сега околу 400. Паѓаат цените ама не е воопшто малку. Сега ми рекоа има опција за бесплатен да е, ама да почекам да одобрат уште 2 месеци. Искрено не сакав да чекам до 20та недела за да го знам резултатот иако тогаш ќе беше бесплатен , сакав во стандардниот размак, прво тромесечие, па си платив и ми кажаа 10-11 недела. За првите три немаше некоја индикација, последново ваљда возраст би било, Оти 39тиот роденден ми тропа на врата. Децава посетуваат интегративна градинка каде моментално од 30деца 4 се со даун синдром, сите се со повозрасни родители, па ми беше и причина плус. Да видам денов што ќе донесе. Утре сум на гинеколог, де надевам конечно, после два месеци, ќе го бидам бебуш и ќе ми кажат колку е тежок и обем на главче.
Sto e skap toj test skap e, ama koga se raboti za dete i ako gi imas vo momentot ke gi dades. Nekoj nema ni na dva pati da plati kako sto nudat. Se slozuvam deka treba drzavata da pomaga za ova, ama nasata drzava za mnogu raboti ne se grizi ne pak za ova. I nie so verenikot sega ne cekaat davacki, registracija, mebel da se opremi sobata nasa, i mnogu drugi raboti ima, bebe ide za nego ke treba, ubavo ke ni dojdea tie 670 evra, ama da ti kazam nikogas polesno ne sum iskesirala vo zivotot. Ama ic ne me bolea sto gi dadov.
Бел и воденикав исцедок беше нормален така? Откако ги исфрлив од употреба секојдневните почнав по 2-3 пати дневно да менувам гаќи. Цела бременост го имам ама изглеа на секојднрвните беше понезабележителен. Сега нонстоп ми е влажно долу и ме загрижи малку. Кај вас така е?
За нифти се спремаме и ние, следната недела ќе одам, со првата бременост не правев, не ми спомнаа да правам,овој пат приска ќе скокнам, само скринингот и нифти. Трошови еден куп, и искрено несакав да правам, после толку години стерилитет, бог ме наградил природно и се чувствувам лошо зошто ќе го правам. Бев решена што и да биде да ја задржам бременоста. И нормално ме осудија сите, жртвата би била утре ден проблем бидејќи за жал живееме во држава каде сеуште е табу тема за вакви работи. Решив ќе го правам на крај. И огтт ќе биде порано овој пат, во 16та недела заради предходна историја за гестациски дијабет регулиран со инсулин. Килажа повторно смеам само 6кг да ставам, тоа ми е проблем. Сакам да јадам а внимавам многу. Мора позитивно да размислувам, и така е.по цели тегли корнишони јадам и компот од вишни без шеќер.со нетрпение очекувам. Стомак се познава порано, или си замислувам Имам и 2 замрзнати ембриончиња, грижа на совест имам и за нив, да помине се во ред, би ги вратила и нив. Одсекогаш сакав многудетно семејство, се надевам ќе биде реалност. Овие болкиве менструални докога ќе постојат? Ги нема нонстоп ама во ден се појавуваат. Имав претходна лежечка патолошка бременост, сега немам мака, 4 пати до 6 качувам и симнувам скали до 4ти спрат, без лифт, малата не ја кревам, ми тежи, освен замор и вртоглавица и поспаност, и болни отечени гради, друго можеби рано е. И на ехо често не би одела, не дека несакам да го видам, стварно немам време. Не сум истата јас од 2020та година Би сакала да се 3 ехо прегледи во цела бременост, бидејќи претходниот пат прегледите беа 1 месечно и државно и приватно, по 2 пати, многу бев исплашена тогаш. И сега сум, но се се сум заборавила, листа спремив за следниот преглед да прашам, кога торч, кога брисеви, кога мерење цервикс? Утрогестанот од страв докрај не би го прекинала. Се развлеков ептен со постов, малата секој ден ја гушкам многу, мислам ќе немам толку време тогаш, па овие месеци да и искажуваме многу љубов. Знае за бебе "покажува во мешето на мама дека е", "бејби Шарк" се викаја обожавам.емотивна до стотка, плачка на врвот на очи ми е често. Бремена во исто време со сестра ми сум, и таа за второпозз сис, ме чита овде Аххх, нека биде како треба да биде, дај боже Поздрав МЕШИЊА, за кетони, јас со дијабет немав ниту еднаш тогаш, нема правила, а се боцкав инсулин, неколку пати дневно. Знам само дека епидурална несакам, и ќе инсистирам без неа Чао, чао
Касно враќам, но во Плодност водев цел процес и потоа бременост и породување, никој не ми инсистираше за ехокардиографија. Ми спомнаа, и сама сакав, имав неколку примери со срцеви мани токму тогаш откриени на тој преглед а се друго во ред. Јас и оваа бременост би направила за да бидам мирна
Добро освен ја и @Misskirova никој друг не дежура? Ја дежурна будна будала моментално, и Кирова ме остави. Станав во 3 до 6 зјапав, а легнав во 12. Сега чистам, ви реков, гнездење ме има фатено озбилно ама ај. Осеќам дека и овој пат ќе се породам пред да почнам да правам цтг и пред да добијам резултати од бросеви, осеќам. Дајбоже да грешам. Минатиот пат ради скратен цервикс ги направивме пред да влезам во 35та, крај на 34та, сега ќе ги правиме по протокол во 36та, ај да видиме, ама нешто ми кажува дека нема да гурам до Нова Година. Дајбоже да грешам како за полот, си викам. Инаку извадив тоа шпихозничката што сакав да му ја облечам на бебе и ја гледам многу избледена, изгледа не сум ја забележала претходно, ама црвените линии бели, никакви... Не можам во таква да го изнесам од болница друго е за сликање со елка, ќе светне блиц, а за ова ќе биде грдо во избледени шпихозни. И многу се собраа, за воља на вистината дојдоа ко за новороденче, ама избледени ептен ми е грдо. Имам уште едни нови што му ги купив, па најверојатно тие ќе ги облечеме, ќе видам, ќе мислам. Извадив јас ќебенце за одозгора, се суши скафандерот, спремно е скоро се, ама ќе помислам денес за шпихозниве и ќе ги сменам, па секако нема да се гледаат од тоа што ќе го носи одозгора, а можно е да одам некое сетче да му земам од Стружанка да го прошверцам дома, маж ќе ме потепа на толку облека да купувам Паузата заврши, сега ќе се смука и брише собата на бато, имам малку поише работа таму со играчките и книгите пред да забришам и просмукам, па да се префрлам во дневна. До следната пауза, бидете поздравени!
И овде пренетралните се исто пари како во Мк. После 35 год мислам те следува бесплатно на Клиника, не сум сигурна за ова. Но после 35 год ги праќаат сите, дали пренетрален, дали аминоцинтеза. Јас имав одличен гинеколог, ми направи само ехо во 12 недела, скринингот, тука овој преглед се плаќа, пред 35 година. И ми кажа дека според мерки и ехо нема потреба за приска. Докторот патем работи и приватно и мислам дека соработува со некоја лабороторија за овие пренетралните. Го прашав, категорично кажа не. Доколку требало сам ќе ми кажал. Вика зошто да даваш 600 евра? Се што кажа за мојата бременост, бебе, се излезе точно. Многу добар дијагностичар е, важи овде еден од најдобрите и му верував до крај. Може да ми кажеше прај, ќе правев, ќе давав толку пари. Гледам и овде прават сите, Запад исто, САД исто. Ама има и пакети од осигурувањето кои го нудат како опција. Јас гени не би да испитувам оти за жал на нив не можам да влијаам. А мислам има и такви опции. Некако на пола сум со тестот, тие што имаат пари не им е проблем, ама мене ми е што гинекологот ти го наметнува, па ти снаоѓај се. Додека не падне до цена која нема да те оптеретува, не смееат да бараат без соодветна индикација да се прави заради провизија.
Бидна вториот скрининг, се е одлично и во најдобар ред уф, камен ми падна од гради, конечно се осеќам дека веќе нема зошто да се грижам. Постелката се уште ми е многу доле иако не го покрива цервиксот, се надевам дека нема да прејде во плацента превиа затоа што многу сакам да имам шанса за природен пораѓај. Ама како треба, така нека биде, битно другово е во ред. Дефинитивно очекуваме пролетно девојче, финално потврдено и од Димчев. Немав преференци ама па маж ми е некако посебно разнежнет дека ќе е дунде, а јас се радувам дека ќе ја дотерувам во џиџи миџи Димчев ми остави прекрасен впечаток, ме опушти, ме изнасмеа. Не знам зошто ама имав скроз друг впечаток за него од тоа што имав прочитано низ темиве.
@AngelOfArh дежурам и јас. Денес се смири стомакот, не повраќам, ама едвај дишам. Никако не ме бива, киселини нагоре ми се качуваат, губам воздух бебе Оти е високо. За седење па ич не можам, опавчето ме уништи
Нема ризик низок ризик е нз колку беше не ми се тука резултати е тоа ме изритира што вика резултатите ти се добри ама ти вика да направиш значи не се нормални за првата бременост фолна пиев од 100 денари а сега од 2900 се е бизнис значи ти се ремети психата
@Alishan30 немам отворено тука подолго, ептен се израдував со лесно до крај и убава бременост да имаш. @AngelOfArh @danichap и сите пред пораѓај со лесно да поминете јас на средина ве мислам уште колку брзо помина времето. Честитки за сите нови мајки, здрави живи бебенцата.
Мене ми се случува често да дежурам. Станувам за мочање и ела призаспиј после 2 сати. Сто пати ќе сменам страна па можеби ќе призаспијам. Рано си легнувам често и мислам дека до кај 2 се наспивам и после зјапам до 4, па во 5 ако станува мм за некаде пак се будам и не спијам до 7, па поспивам до кај 9се случува да поспијам. Спиење на рати имам. Ме нервира 100 мисли ме тепаат, ама пак вака така се наспивам.